Yara Sluiskil: uniek cross border CCS-project voor CO2-reductie

Yara Sluiskil gaat vanaf 2026 per jaar 800.000 ton CO2 uitstoot verminderen. Dankzij een investering van 194 miljoen euro borgt de grootste meststoffen- en AdBlue productielocatie in Noordwest Europa grootschalige CO2-reductie. Het Carbon Capture & Storage (CCS) project in Sluiskil is het eerste ter wereld waarbij de afgevangen CO2 grensoverschrijdend wordt opgeslagen.

 

Het project baant een weg voor de Europese CO2 reductieambitie, waarvan CCS een belangrijk onderdeel is. De investering werd op dinsdag 21 november officieel bekend gemaakt door Yara-topman Michael Schlaug in het Conference Center in Den Haag, in het bijzijn van de Noorse ambassadeur Bård Ivar Svendsen en demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

 

Duurzame toekomst

,,Investeringen van bedrijven in een duurzame toekomst zijn de basis van de energietransitie. Yara gaat nu in Nederland daadwerkelijk hiertoe over met een ambitieus CCS project. Deze investering is een belangrijk onderdeel van het maatwerktraject waar we met Yara aan werken. Het kabinet heeft besloten om eenmalig 30 miljoen euro bij te dragen. Door hiermee investeringsrisico’s te beperken, kan het bedrijf sneller starten om de CO2-uitstoot fors te reduceren”, aldus de minister.

 

Northern Lights

Een dag eerder maakte Yara tijdens de aftrap van de Hydrogen Week in Brussel, in het bijzijn van de Noorse Minister Aasland, al bekend een afnamecontract met Northern Lights te hebben getekend om CO2 vanaf 2025 op te kunnen slaan diep onder de Noorse zeebodem. De deelnemende bedrijven achter de joint venture Northern Lights hebben al 25 jaar ervaring met de injectie en opslag van CO2 in zeebodems.

 

Op de foto vlnr presentatrice Laureen Peskens, Michael Schlaug (Vice President Yara Netherlands), de Noorse ambassadeur Bård Ivar Svendsen, Lair Hanzen (Yara International) en minister Micky Adriaansens.   

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op