Yara Sluiskil: 1,5 megaton minder CO2-uitstoot in 2030

Yara Sluiskil, de grootste producent van meststoffen en AdBlue in Nederland en Europa, wil op korte termijn de CO2-uitstoot van haar fabrieken verder reduceren met 1,5 Mton. De fabriek stootte in 1990 nog 5,2 Mton broeikasgassen uit. In 2020 was dat 3,3Mt en binnen enkele jaren moet dat 1,8 Mt zijn. Belangrijke kanttekening is dat 1,4 Mt niet in Sluiskil de lucht ingaat, maar bij gebruik van producten zoals CO2 in frisdrank en bier. De daadwerkelijke uitstoot in Sluiskil bedraagt dan nog zo’n 0,4 Mt ten opzichte van 5,2 Mt in 1990.

 

Als Yara deze ambitie waarmaakt betekent dat in Sluiskil ruim 90 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten in vergelijking met 1990, terwijl het verladen volume met 60 procent groeide. Yara wil daarnaast de stikstofuitstoot met minstens 20 procent verminderen ten opzichte van 2020. In 2018 halveerde de fabriek in Sluiskil haar stof- en ammoniakemissie al door het vervangen van een oude fabriek door een nieuwe.

 

Waterstof

Yara Sluiskil wordt ook gezien als cruciale systeemspeler die het aan te leggen waterstofnetwerk en ook het elektriciteitsnet kan balanceren door flexibel waterstof af te nemen. De capaciteit van de reusachtige fabrieken is enorm en biedt kansen voor het ontwikkelen van waterstof. Bovendien beschikt het Noorse Yara over veel kennis en heeft ruime ervaring met het produceren, opslaan en transporteren van waterstof in de vorm van ammoniak.

 

V.l.n.r. Gijsbrecht Gunter (management lid Yara Sluiskil), demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), Michael Schlaug (algemeen directeur Yara Sluiskil), en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Provincie Zeeland).

 

Circulaire meststoffen

Naast blauwe en groene waterstof die de belangrijkste bouwstenen zullen blijven, zet Yara in Sluiskil ook in op circulaire meststoffen. Deze ontwikkelingen staan nu nog in de kinderschoenen, maar bieden perspectief voor nieuwe markten. Deze en andere afspraken heeft het bedrijf gemaakt met de overheid en vastgelegd in een EoP (Expression of Principles).

 

Intentieverklaring

Deze intentieverklaring is op dinsdag 11 juli ondertekend door demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat), Michael Schlaug (algemeen directeur Yara Sluiskil), Gijsbrecht Gunter (management lid Yara Sluiskil) en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Provincie Zeeland). Het is een belangrijke stap om tot concrete en bindende maatwerkafspraken te komen tussen de overheid en Yara, om sneller minder CO2 uit te stoten en bij te dragen aan een gezonde en veilige leefomgeving.

 

Strategische autonomie

De fabriek in Sluiskil is de grootste van het Noorse concern en ook de grootste meststoffen productielocatie in Noordwest-Europa die zekerheid biedt voor voldoende gezond en betaalbaar voedsel. Europa is nu afhankelijk van import van meststoffen, met name uit Rusland en Wit-Rusland. Strategische autonomie is belangrijk om niet teveel op anderen te hoeven leunen voor cruciale producten zoals meststoffen, AdBlue en CO2.

 

Precisielandbouw

De meststoffen worden wereldwijd gebruikt in precisielandbouw, maar zijn ook terug te vinden in kleinschalige producten die via de handelsketen tot in tuincentra te vinden zijn. Naast meststoffen maakt Yara in Sluiskil een grote hoeveelheid AdBlue, die stikstofuitstoot van dieselmotoren voorkomen. Dit product wordt voornamelijk binnen Europa afgezet. Zonder AdBlue zou de logistiek grotendeels stilstaan, want een moderne dieselmotor functioneert niet zonder deze stikstofremmer. Een minder bekend product is CO2, wat vrijkomt als bijproduct bij het maken van waterstof en ammoniak. CO2 vind je terug in de bubbels van bier en frisdrank, maar wordt ook gebruikt in de glastuinbouw als groeistof. Andere toepassingen zijn gebruik in de farmaceutische sector, het conserveren van voedingsmiddelen of koffie-extractie.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op