Workboats Bouwman zijn multifunctioneel

Onder regie van Rabobank Oosterschelde was Seaport op bezoek bij G. Bouwman Towing & Shipping in Zierikzee. Het familiebedrijf van vader en zoon Gerrit en Willem Bouwman verzorgt met een gemotiveerd team van een twintigtal vakmensen allerlei werken en transporten te water. Inclusief bemiddeling in vervoer, huur- en verhuur van duw- en sleepboten en pontons. Zoals het verzorgen en coördineren van speciaal zwaar transport, bevoorrading en personenvervoer. De werkzaamheden worden ook tijdens extreme omstandigheden (zoals projecten in het Poolgebied) uitgevoerd. Met workboats als de Dutch Pearl en Dutch Power is Bouwman actief voor een uitgebreide klantenkring in de aannemerij, baggerindustrie en offshore. Het Zeeuwse bedrijf heeft tevens veel kennis en ervaring opgebouwd met werkzaamheden voor zowel de traditionele olie- en gaswinning als de offshore wind energiemarkt (renewables); met name support voor de offshore windpark projecten in de Noordzee. 

Bouwman Towing & Shipping maakte in 2015 de overstap naar de Rabobank. De samenwerking bevalt van weerskanten goed. ,,Bouwman is een no nonsense familiebedrijf van hardwerkende mensen onder het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Die mentaliteit bevalt ons wel”, aldus Martin Kole, accountmanager Binnenvaart & Visserij bij Rabobank Oosterschelde. 

Lokale betrokkenheid
,,De lokale betrokkenheid van de Rabobank spreekt ons aan. Niet dat je elke dag bij elkaar op de koffie moet gaan, maar als er wat speelt kunnen we altijd terecht. Er zijn korte lijnen tussen ons bedrijf en de Rabobank. Martin is ons vaste aanspreekpunt, dat is goed voor het vertrouwen”, verklaart Gerrit Bouwman. Hij stuurt de kantoorwerkzaamheden aan, terwijl zijn zoon Willem meestal op zee is. 

Zusterschepen
De zusterschepen Dutch Power en Dutch Pearl zijn in 2009 en 2010 nieuw gebouwd bij Kooiman Marine Group in Zwijndrecht. De boten zijn ruim inzetbaar en uitgerust met hydraulische pennen, hydraulische kranen en state of the art brug apparatuur voor een veilige werkomgeving.

Dubbele roeren
,,Deze schepen hebben een behoorlijke trekkracht en zijn voorzien van dubbele roeren, waardoor ze beter manoeuvreren en sturen dan met enkelvoudige roeren. De Dutch Power en Dutch Pearl staan ook bekend om hun veelzijdigheid en compleetheid. Mede daardoor kunnen we actief meedenken in het proces van de opdrachtgever en (extra) toegevoegde waarde leveren”, legt Gerrit Bouwman uit.

Werkpaarden
,,Het zijn mooie schepen. Echte werkpaarden. Rabobank Oosterschelde is huisbankier van Bouwman sinds de Dutch Pearl in 2015 werd aangekocht door dit Zeeuwse familiebedrijf. Ik werd gebeld door de accountant van Bouwman die mij kende vanuit de visserij. Of wij ook interesse hadden in de financiering van de Dutch Pearl. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. In no time was het rond. Dat was nodig want er zat een behoorlijke druk op vanwege een belangrijk karwei. Ik blijf graag op de hoogte van het reilen en zeilen van het bedrijf. Dan kun je ook gericht meedenken over de ontwikkelingen. De korte lijnen met de Rabobank worden op prijs gesteld”, vertelt Martin Kole. 

Bunkerservice
G. Bouwman Towing & Shipping heeft dit jaar de bunkerservice overgenomen van T.D. Bouwman & Zn te Zierikzee. Dat betekent het voorzien van brandstof en smeermiddelen voor scheepvaart, visserij en industrie. Inclusief de logistiek, het leveren aan en bevoorraden van schepen. Zo vaart bijvoorbeeld het bunkerschip Dutch Petrol vanuit de haven in Zierikzee elke vrijdag naar Neeltje Jans om te leveren aan de beroepsvaart. Bouwman vaart ook op afroep over de Oosterschelde om de beroepsvaart te voorzien van brandstof en smeermiddelen.

Track record
Gerrit Bouwman is al ruim vier decennia actief in de wereld van duw- en sleepwerk met werkboten die multifunctioneel kunnen worden ingezet. De boten zijn onder andere uitgerust met luchtcompressor, kraan, moonpools, deklieren en een ruim werkdek. Het familiebedrijf heeft een mooi track record van succesvol uitgevoerde sleepreizen. Zowel op projectbasis als losse sleepreizen. 

Roots
De roots van het scheepvaartbedrijf liggen in 1959 toen zijn vader Willem Bouwman sr. 1959 aan ’t Luitje te Zierikzee van start ging met de firma W. Bouwman & Zn. De vierde zoon Gerrit Bouwman begon in 1977 bij het bedrijf van zijn vader. Na het overlijden van de grondlegger hebben de vier gebroeders tot 1996 W. Bouwman & Zn samen voortgezet. Na opsplitsing zijn allen verder gegaan met een eigen bedrijf in de scheepvaart, duw- en sleepvaart. 

Stormvloedkering
,,Mijn vader kocht in 1977 zijn eerste werkboot. We deden van alles voor diverse projecten in Zeeland, met name voor de Stormvloedkering. Vooral personenvervoer van en naar het werkeiland en sleepwerkzaamheden. Stortwerk, stenen, zand: alles wat moest gebeuren in die tijd”, vertelt Gerrit Bouwman. 

Hinkley
Anno 2018 verricht Bouwman Towing & Shipping mondiaal allerhande werkzaamheden, met het zwaartepunt in de havens van West-Europa. Vooral in Engeland en Duitsland. Voor de nieuwe Hinkley kerncentrale in Somerset, aan het Kanaal van Bristol, verrichtte Bouwman anderhalf jaar allerlei werkzaamheden.

Avonmouth
,,Wij opereerden vanuit de haven Avonmouth en leverden gasolie, water, materialen, containers. We assisteerden ook met alles wat verplaatst moest worden.” Ook voor bijvoorbeeld het Russische Yamal project, waar een installatie voor vloeibaar aardgas is gebouwd, verrichte Bouwman allerhande werkzaamheden.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op