Vlissingen is Europees cluster offshore wind

De 9e Offshore Energy Exhibition & Conference 2016 is door ongeveer 12.000 belangstellenden bezocht. Met als centrale thema ‘Ingang van een nieuw tijdperk’ troffen eind oktober bedrijven en leveranciers uit de traditionele olie- en gasindustrie en de offshore windenergiemarkt elkaar in de Rai te Amsterdam.

De opening op maandag 24 oktober werd in de Beurs van Berlage gehouden, compleet met galadiner en awardshow. In de dagen erna waren op Offshore Energy 2016 in totaal 667 exposanten, verspreid over de hallen 1, 2 en 5 en het Amtrium. Sprekers van Shell, Heerema en Weatherford gingen nader in op onderwerpen als onderzeese infrastructuur, ontmanteling, en waarde optimalisatie in de energie- en gasbranche. De 7e offshore Wind Conference (OWC) was als onderdeel van het congres verspreid over twee dagen met sprekers van Siemens, Dong Energy, The Carbon Trust en Vattenfall.
De Zeeuwse havens zijn uitgegroeid tot marktleider in Noord-West Europa op het gebied van offshore windenergie. De havens van Vlissingen, Terneuzen en Borssele profileren zich op beurzen in binnen- en buitenland, in combinatie met kennisinstellingen en ondernemers, gezamenlijk met het Platform Energy Port Zeeland. Vlissingen heeft zich ontwikkeld tot de Nederlandse hub voor vervoer, overslag en assemblage van de offshore windenergiemarkt.

“De windparken die voor de kust van Borssele worden gerealiseerd, bieden enorme kansen voor Zeeuwse bedrijven die actief zijn in de offshore wind sector, inclusief een brede groep toeleveranciers en constructiebedrijven daar omheen. Dat geldt zowel voor Borssele 1 en 2 die aan Dong Energy zijn gegund, als voor Borssele 3 en 4 die nog gegund moeten worden”, aldus Peter Geertse, commercieel manager Zeeland Seaports. Hij heeft met name de focus op de segmenten offshore & energy en natte bulk (olie en gas). De offshore windprojecten op de Noordzee worden veelal vanuit de gunstig gelegen haven van Vlissingen gefaciliteerd. De fundaties van de windmolens zijn inmiddels zo fors en zwaar dat ze steeds lastiger over de weg en binnenwateren te vervoeren zijn. Er zijn steeds grotere installatieschepen nodig met een enorme diepgang. Het Zeeuwse havenbedrijf blijft zich sterk maken om ook bouwers naar Vlissingen te halen.

Transitie
De traditionele olie- en gaswinning heeft het lastig. Omdat andere markten opdrogen hebben rederijen de transitie gemaakt naar het segment van de offshore wind. De Nederlandse offshore windindustrie heeft ongeveer 25 procent van de Europese markt in handen. De kosten voor windenergie op zee zijn (nog) wel hoger dan die van ‘grijze’ energie, die is opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Omdat grijze energie echter klimaatverandering en milieuvervuiling veroorzaakt zet de regering fors in op schone energie, of die nu afkomstig is van de wind, de zon, de aarde of het water. Naast de al bestaande windparken zal er tot 2023 in Nederland nog 3500 MW worden bijgebouwd. Dat staat gelijk aan 437 windmolens van 8 MW.

Borssele 1 en 2
Er is ondertussen gestart met de ontwikkeling van Borssele 1 en 2 voor de Zeeuwse kust. Vervolgens worden ook Borssele 3 en 4 (totaal 1400 MW) en de nieuwe windparken voor de Noord-Hollandse kust (700 MW) en de Zuid-Hollandse kust (1400 MW) gerealiseerd. In plaats van meerdere kleine windparken is er gekozen voor een beperkt aantal gebieden waar een groot aantal windmolens komt te staan. Dit is goedkoper en zo blijft er ruimte over voor andere gebruikers van de Noordzee. De meeste windmolens komen 22 km of verder uit de kust te staan. Bij twee gebieden voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust wordt echter een smalle strook windmolens dichter bij de kust geplaatst, op 18.5 km afstand. Verder weg is niet mogelijk vanwege belangrijke scheepvaartroutes en de kosten van de langere kabels naar de kust.

Platform Energy Port Zeeland
Het Zeeuwse Havenbedrijf voorziet in de komende jaren een verruiming van logistiek en assemblage naar productie van windmolenfundaties. “Met het Platform Energy Port Zeeland willen we met één gezicht naar buiten treden. Het one-stop-shopping gevoel hebben we ook op Offshore Energy 2016 uitgedragen. Geografisch gezien ligt Vlissingen heel gunstig met betrekking tot de diverse windparken op de Noordzee. De nieuwste generatie funderingen hebben een lengte van 100 meter en een doorsnee van 10 meter, met een gewicht oplopend tot 1.500 of in de toekomst wellicht 2.000 ton. Te lang, te zwaar en te hoog voor bruggen en sluizen. Ze komen in onderdelen hierheen voor de logistieke afhandeling en assemblage”, verklaart de commercieel manager van Zeeland Seaports.

Onderhoudscentrum
De Zeeuwse havens hebben de ambitie om uit te groeien tot centraal onderhoudscentrum voor windmolens op zee. De verwachting is dat er veel nieuwe banen komen in het kader van beheer en onderhoud, ook voor andere windparken dan Borssele. Er moet minimaal 25 jaar onderhoud gepleegd worden aan windpark Borssele, onderhoudsschepen dienen permanent heen en weer te varen in verband met technische controles en aanpassingen en ook de conservering moet op peil blijven. Interessant is het onderhoud en beheer vanuit de buitenhaven, wellicht met helikopter ondersteuning vanuit Zeeland Airport. De werkgelegenheid met betrekking tot beheer, onderhoud en toegevoegde waarde activiteiten zal wellicht meer bedragen dan op het gebied van de bouw van het park. Met het onderhoud van Borssele Park 1 en 2 zijn ongeveer 200 banen aan directe en indirecte werkgelegenheid gemoeid. Naast Vlissingen profileert ook IJmuiden zich als cluster voor beheer en exploitatie van windmolens op zee.

Getijdencentrale
Vanwege het feit dat fossiele brandstoffen klimaatverandering en milieuvervuiling met zich mee brengen, heeft de Nederlandse overheid het vizier op schone energie, afkomstig van de wind, de zon, de aarde of het water. Zeeuwse bedrijven als Istimewa, Hillebrand en Van der Straaten hebben vorig jaar in opdracht van Tocardo een belangrijke bijdrage geleverd aan de elektrotechnische installaties en de staalconstructies van de Getijdencentrale onder de Stormvloedkering bij Neeltje Jans. Het is een mooie vorm van innovatie, die wereldwijd voor spin off zorgt. Eind 2015 realiseerde het Amerikaanse concern AES in Vlissingen Oost haar eerste Europese Advancion energieopslagcomplex. De stroom wordt opgeslagen in een  enorme hoeveelheid batterijen. Zo kan er ook op windstille en zonarme dagen groene energie worden geleverd.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op