Veelzijdige specialist Timmerman viert 100-jarig bestaan

Timmerman uit Middelburg viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Het familiebedrijf is van lieverlee uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming met uiteenlopende werkzaamheden. Naast L. Timmerman & Zn. BV voor de verkoop en reparatie van (nieuwe) machines en onderdelen, wordt de veelzijdige specialist gevormd door Timmerman Industrial Repairs BV. ,,De kernactiviteiten van Timmerman Industrial Repairs zijn reparaties van en aan schepen en alles wat daar mee samenhangt, industriële reparaties en constructiewerken”, aldus Johan van ’t Hul, manager bij Timmerman Industrial Repairs.
Timmerman is anno 2019 uitgegroeid tot een bedrijf met een oppervlakte van bijna 6.000 vierkante meter (gelegen aan het water), waarvan 2.500 is bebouwd met een werkplaats voor de bouwmachines, een hal voor de industriële reparaties, een aparte ruimte voor de verspanende afdeling en een groot magazijn. Er worden veel werkzaamheden verricht voor rederijen, industrieën, overheden en overslag- en grondverzetbedrijven. 

In de verspaningsafdeling zijn onder andere draai- en freesbanken, grote boormachines en een mobiele kottermachine. Binnen het concern is er veel synergie. ,,De activiteiten zijn niet met een schaartje te knippen. Dat komt de veelzijdigheid ten goede. Doordat onze werkzaamheden en onze mensen zo divers zijn, kunnen we projecten compleet aanpakken, hetgeen voor onze klanten vaak een groot voordeel is.”

Boven de waterlijn
De werkzaamheden van Timmerman Industrial Repairs zijn grofweg alle werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd boven de waterlijn. Bij projecten aan de kade of in de werkplaatsen kan worden gedacht aan repareren en aanpassen van zelflossystemen van zandzuigers, het overhalen van grijpers, fabriceren van leidingwerk dat aan boord wordt ingemeten en overhalen van cilinders. 

Combinatie
Naast werkzaamheden aan boord van schepen is Timmerman goed ingericht op het maken van allerhande constructies, veelal ontwikkeld volgens klant specifieke wensen. De combinatie van eigen engineering, vakkundige lassers en goede kwaliteitsbewaking stelt Timmerman in staat producten te leveren die 100 procent aan de wensen voldoen.

Elke tak van het bedrijf heeft een eigen klantenkring met een eigen specialisatie, maar het gebeurt regelmatig dat er voor deze reparaties expertise vanuit de andere afdelingen wordt ingeroepen op het gebied van dieselmotoren, hydrauliek en verspanende werkzaamheden.

Totale ontzorging
Belangrijk speerpunt is de totale ontzorging bij allerhande projecten, gaat Johan verder. ,,Of het nu om nieuwbouw, reparatie, modificatie of onderhoud gaat: in principe hoeft de klant maar één belletje te plegen en wij nemen alle zorgen uit handen. Vandaar dat we ook regelmatig grotere complexe klussen krijgen toebedeeld. We hebben veel te maken met superintendents die voor een korte periode hun schip bij ons wegleggen. Daar willen ze geen gezeur over. We houden ze goed op de hoogte van de voorbereiding en de planning, zodat ze zelf geen kopzorgen hebben.” 

Grote rederijen
Enerzijds weten grote internationale rederijen Timmerman te vinden zoals DEME, Boskalis, Jaczon en Parlevliet & Van der Plas en anderzijds kleinere klanten met binnenvaartschepen, zandzuigers en dergelijke. In ieder geval heeft Timmerman altijd flexibiliteit hoog in het vaandel staan.

Kleine klusjes
,,We hebben vaak kleine klusjes, zoals het reviseren van klapblokken of van een hydraulisch remmetje. Regelmatig krijgen we het verzoek van een schipper-eigenaar, die met zijn schip in Middelburg ligt, om te helpen. Door onze flexibiliteit staan we altijd paraat. Zeker in de scheepvaart is dat belangrijk. Als een schip morgen kapot gaat, moet die bij wijze van spreken vandaag al gerepareerd worden”, legt Johan van ’t Hul uit, die zelf lang als scheepswerktuigkundige werkzaam was. 

Dynamiek
Reparaties zijn over het algemeen ad hoc en geven de meeste dynamiek, vervolgt de manager bij Timmerman Industrial Repairs. ,,Een andere tak van sport binnen Industrial Repairs is constructiewerk: het maken van objecten. Een mooi voorbeeld is een onderwagen voor een drooglosinstallatie op een nieuwe sleephopperzuiger.”

Mobiele werkplaats
Voor het werken op locatie is een goed geoutilleerde mobiele werkplaats beschikbaar. Deze is van alle gemakken voorzien zoals werkbank, takel, aggregaten, lasapparatuur, brandsets, staal- en leidingwerk, stroppen en takels, beschermingsmiddelen. Deze kan worden vervoerd op de eigen semi-dieplader. 

Grondverzetmachines
L. Timmerman & Zn. is een handel- en reparatiebedrijf voor grondverzetmachines en andere machines zoals hijskranen, platformwagens en generatorsets. In deze afdeling worden ook aanpassingen verricht aan machines die door Timmerman worden ontworpen, gefabriceerd en opgebouwd. Bijvoorbeeld hydraulisch verstelbare cabines, super long fronts, het bijbrengen van ballast en het verbreden en verlengen van rijwerken. Daarnaast ontwerpt en verzorgt Timmerman ook specials zoals het plaatsen van hijskranen en overslagmachines op een schip of truck en worden keuringen van wegenbouwmachines en (boord) kranen verricht. 

Hyundai
L. Timmerman & Zn. BV is onlangs Zeeuws dealer geworden van het hele gamma Hyundai grondverzetmaterieel: rupsgraafmachines, graafmachines op wielen, wielladers, mini graafmachines en schrankladers.

Vierde generatie
Aan het roer van het familiebedrijf staat Marc Timmerman, die de vierde generatie vertegenwoordigt. Hij heeft de beschikking over een gemotiveerd team, bestaande uit een 35-tal gekwalificeerde medewerkers met verschillende specialisaties die tegelijkertijd breed inzetbaar zijn en kunnen improviseren. 

Hoefsmid
L. Timmerman & Zn. B.V. werd in 1919 opgericht door Leonard Timmerman. Hij was in die tijd hoefsmid en onderhield en repareerde daarnaast landbouwwerktuigen. Na de watersnoodramp in 1953 werd bij de herstelwerkzaamheden aan de dijken en bij het opruimen van de achtergebleven chaos gebruik gemaakt van draglines, bulldozers en schepen. L. Timmerman & Zn. BV ging zich vanaf toen steeds meer richten op de reparatie en het onderhoud van deze machines. 

Open Dag
De onderneming is officieel pas in december een eeuw oud, maar het hele jaar 2019 staat in feite in het teken van het 100-jarig bestaan, met onder andere een Open Dag op zaterdag 14 september. 

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op