Unieke mix van boothuizen en bedrijfsunits aan het water

Wethouder Derk Alssema verrichtte maandag 25 februari onder zomerse omstandigheden de aftrap voor de bouw van het complex The Boatshed aan de Houtkade in Goes. De bouw van de blikvanger van de wijk is daarmee officieel van start gegaan. In het havengebied verrijzen 10 boothuizen en een showroom voor luxe jachten met daar boven een restaurant. Naast de bootloodsen (een soort garageboxen voor jachten) en de horecavoorziening wordt op het complex een bedrijfsverzamelgebouw met 24 units gerealiseerd. Bedrijfsruimtes worden straks in gebruik genomen door onder andere de Zweedse jachtenbouwer Delta Powerboats en het Belgische Optimus Yacht Technology. 

Ook worden er vier bedrijfswoningen gebouwd, in verband met productiegericht wonen. Het complex The Boatshed komt op de kop van het schiereilandje aan de Ketelhaven. Na het verdwijnen van enkele grote bedrijven ligt dat momenteel grotendeels braak. De gemeente wil het gebied weer gaan ontwikkelen met kleinschalige schone bedrijvigheid, eventueel in combinatie met wonen. 

Lef
,,Goes groeit en bloeit. Goes is booming business. Dat is te danken aan ondernemers met lef, die hun nek durven uit te steken. Eric Caroen is zo’n ondernemer. Alvast van harte proficiat met de komst van The Boatshed en een voorspoedige bouw toegewenst”, aldus wethouder Alssema alvorens hij op een kraan van KWS de werken aan het complex in gang zette. Hoofdaannemer is Altez uit het Vlaamse Tielt. KWS Infra Roosendaal/Sas van Gent verzorgt als onderaannemer grondwerk, funderingen en aanbrengen van o.a. damwand en heipalen.

Stadsrechten
De wethouder refereerde aan de tijd dat Goes in 1405 stadsrechten kreeg van de Graaf van Zeeland. ,,Vanaf toen nam de handel toe, met name met Vlaanderen. Een belangrijk onderdeel van die handel was de haven, de plek waar we nu letterlijk staan. Er wordt vandaag de dag druk ontwikkeld en gebouwd. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar er komt een transitie tot stand van een oud bedrijventerrein naar een nieuw complex met een mix van bedrijvigheid en wonen aan het water.” 

Florida
De uit Vlaanderen afkomstige Eric Caroen, inmiddels woonachtig in Zeeland, is blij dat de werkzaamheden eindelijk kunnen beginnen. ,,We hebben wel twee jaar geduld moeten hebben. De overheid in Nederland wil er namelijk zeker van zijn dat het volledig zuivere grond verkoopt. Dit project met een mix van werken en wonen aan het water is uniek. Het is eigenlijk een idee vanuit Florida”, vertelt de ondernemer, die in Goes zijn 23e project realiseert. De bootunits moeten voor de winter klaar zijn (eind november), de andere zullen naar verwachting (zonder tegenslagen) eind december worden opgeleverd.

Synergie
Eric Caroen heeft voor diverse projecten in België in de afgelopen jaren in totaal 460 bedrijfsunits verkocht. ,,In Vlaanderen noemen we dat KMO units in bedrijvenparken. Doordat er zoveel gemeenschappelijke voorzieningen zijn in een bedrijfsverzamelgebouw, zoals dat in Nederland wordt genoemd, zijn de kosten veel lager. Bovendien leidt de synergie ook tot een wisselwerking van de bedrijven, waarbij men van elkaars diensten gebruik maakt.” De zakenman heeft plannen om het concept uit Goes ook in West-Vlaanderen (bijvoorbeeld in Zeebrugge en Nieuwpoort) uit te rollen.

Oorkonde
Op de feestelijke bijeenkomst aan de Houtkade, met bestuurders en ondernemers uit de bouw en de maritieme wereld, zorgde restaurant De Kale & De Bril uit Goes voor een rijke lunch. Zo liet de verse kreeftensoep zich prima smaken. Voor de speciale gelegenheid verrichtte Cees van Liere, oud-burgemeester van Noord-Beveland en de grensgemeenten Putte en Sluis, de openingstoespraak. Van Liere kreeg eind 2018 een oorkonde van de Vlaamse ambassade voor zijn vele grensoverschrijdende verdiensten. Hij heeft ‘bijgedragen aan het wegwerken van eeuwenoude barrières tussen Nederland en Vlaanderen’, meldt het opschrift.

Oosterschelde
,,We zijn buren zonder muren en spreken dezelfde taal. Toch zijn er grote verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen. Ik ben een Vlaanderenkenner en een kennis van Eric Caroen, de initiatiefnemer van dit innovatieve concept. Het nieuwe bedrijvenpark is uniek gelegen bij het Goese Meer met een nieuwe woonwijk met botensteigers en wooneilandjes en een 18 holes golfbaan in de onmiddellijke nabijheid. De ligging is ideaal voor de watersporters die hier een boothuis kopen. Een eldorado vlakbij de Oosterschelde: de parel van Zeeland met het schoonste water van Europa”, zei Van Liere.

Smeerolie
Door het binnenhalen van een horecapartner wordt een extra dimensie toegevoegd, gaat hij verder. ,,Het zorgt voor nog meer dynamiek en aantrekkingskracht. Eten en drinken is namelijk de smeerolie van het netwerken. Dat hoef je de bourgondische Vlamingen niet uit te leggen. Ondanks het feit dat we dezelfde taal spreken zijn er veel cultuurverschillen tussen Nederland en België. Fernand Huts, de baas van Katoen Natie, heeft er (onder het pseudoniem Jules Van Bocholt) een prachtig boek over geschreven: ‘Vertelsels van een nar: over Vlamingen en Vlaanderen’. Belgen kopen bijvoorbeeld op basis van een plan, Nederlanders willen eerst zien en dan geloven.”

Litteken
Van Liere pleitte in zijn toespraak ook voor een betere begeleiding van ondernemers met interessante ideeën, bijvoorbeeld in het kader van financiering. ,,Combineer het beste van Nederland en Vlaanderen. Dus geen hobbels met regelgeving. De grens is slechts een litteken in het landschap. Overigens is de samenwerking met de gemeente Goes alsmede met architect RoosRos perfect geweest. Mis de boot niet en vestig u op de Houtkade! Dan geef ik nu het woord aan de wethouder, in Vlaanderen schepen geheten. Het betreffen weliswaar dezelfde werkzaamheden, maar een schepen wil nog wel eens laveren”, vertelde Cees van Liere met een glimlach. Wethouder Alssema repliceerde: ,,Mijn vrouw komt uit België. Ik weet dus dat een wethouder in Vlaanderen schepen wordt genoemd…”

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op