Trimodal: 30 jaar intermodaal operator
Managing-director Don van Riel van Trimodal Europe uit Hoogvliet onderstreept anno 2025 het belang van de modal shift, de verschuiving van het vervoer over de weg naar het spoor en het water. Voor de inwoner van het Zeeuwse Burgh-Haamstede is duurzaam goederenvervoer echt een roeping.
,,Minder vrachtverkeer op de weg zorgt voor minder congestie en is milieuvriendelijker. Minder uitstoot van CO2 en fijn- en stikstof moet leiden tot een schonere planeet. De vele zware vrachtwagens zorgen ook voor de nodige vertraging en maken de wegen kapot.”
IJzeren Rijn
Het mogelijk in ere herstellen van de IJzeren Rijn, de historische spoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied via Limburg, is dan ook koren op de molen voor Van Riel. De Vlaamse minister van mobiliteit Annick De Ridder wil graag met Duitsland en Nederland besprekingen voeren over de reactivering van de IJzeren Rijn.
Axelse Vlakte-Zelzate
Don van Riel, voormalig Spoorman van het Jaar, is alvast goed te spreken over de komst van het Oostelijke spoor in het havengebied van North Sea Port. ,,De spoorlijn Axelse Vlakte-Zelzate zorgt voor een veel betere ontsluiting van de haven- en industriegebieden. Nu de VeZa-boog nog, waardoor treinen richting Antwerpen al ruim voor Bergen op Zoom in zuidelijke richting kunnen afslaan. Treinen met gevaarlijke stoffen hoeven dan niet meer zinloos door dichtbevolkte gebieden in West-Brabant te rijden.”
‘De Rotterdammer’
Don van Riel hoopt ook vurig op het in ere herstellen van De Rotterdammer, de voormalige goederentrein van Coevorden naar Rotterdam en vice versa. Met een shuttle van Rotterdam naar het Oosten van het land zou onder andere ook de terminal in het Duitse Dörpen rechtstreeks verbonden kunnen worden met Rotterdam.

Voor Don van Riel is duurzaam goederenvervoer echt een roeping.
Logistieke Kenniscentrum Coevorden
Het Logistieke Kenniscentrum Coevorden, dat in oktober 2023 officieel de deuren opende, richt zich op de arbeidsmarkt, innovatie en duurzaamheid. Bedrijven, werknemers, studenten en inwoners van de regio profiteren hiervan. Coevorden is een logistiek knooppunt met de aanwezigheid van de A37, de N34, het overslagpunt Euroterminal en de spoorverbindingen richting het Duitse achterland.
Efficiënte transportoplossingen
Trimodal Europe zag op 15 november 1990 het levenslicht en verhuisde in 2001 van Dordrecht naar Hoogvliet, onder de rook van Rotterdam. Het bedrijf is in 30 jaar uitgegroeid tot een intermodale operator die staat voor de meest efficiënte transportoplossingen. Zowel via het spoor als over het water en (indien niet anders mogelijk) over de weg. De onderneming is gespecialiseerd in conventioneel transport per trein van gassen en vloeistoffen en intermodaal spoorvervoer.
Conventioneel
Conventioneel goederenvervoer betreft met name ‘wagenladingverkeer’. Dit is voor bedrijven die minder dan complete treinladingen willen vervoeren. Zij kunnen via hun eigen spooraansluiting of een openbare spooraansluiting in de buurt, één of meerdere wagons versturen via een groot Europees netwerk van rangeerterreinen.
Chemische bedrijven
Zo werkt Trimodal Europe voor diverse chemische bedrijven. Haar succesvolle aanpak zorgt ervoor dat het al jarenlang chemische vloeistoffen in ketelwagons mag verzorgen. Zodra de klant meldt dat er een opdracht is tot vervoer, neemt Trimodal vanaf dat moment alles compleet uit handen, zodat uiteindelijk het verkochte product op tijd wordt geleverd bij de eindontvanger.
Achterstallig onderhoud
Vanwege achterstallig onderhoud komen er diverse werkzaamheden aan bruggen en tunnels, waardoor de problemen op de wegen alleen maar groter worden. ,,Dat hebben we bijvoorbeeld gezien met de Haringvlietbrug. Er komt in de periode 2025-2028 ook nog groot onderhoud en renovatie aan de Spijkenisserbrug en Van Brienenoordbrug. Daar gaan dagelijks 230.000 voertuigen overheen”, vervolgt de CEO van Trimodal.
Spoor
Hij is tevens bestuurder bij diverse nationale en Europese verenigingen, vooral spoorgerelateerd. Zo is hij inmiddels 22 jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging Particuliere Goederenwagens (NVPG) en actief in de internationale Ferrmed te Brussel om de Nederlandse spoorinfrastructuur te promoten. Van Riel deelt ook veel kennis met ministeries (zeker als het om spoorveiligheid gaat), havenbedrijven en onderwijsinstellingen.
NVPG
Als voorzitter van de NVPG voert hij het bestuur aan dat de belangen van de eigenaren van particuliere goederenwagens behartigt. In deze vereniging zijn naast wagon eigenaren ook reparatiebedrijven, spoorbouwers, opslagbedrijven, reinigingsbedrijven en spoorexpediteurs vertegenwoordigd. Deze wagons zijn over het algemeen speciaal ontwikkeld voor het vervoer van een specifiek type goederen (bijvoorbeeld een tankwagon) in tegenstelling tot de wagons van de spoorwegondernemingen die meer gestandaardiseerd zijn ten behoeve van het vervoer van een breed scala van producten.
Wagonmanagement
De kracht van Trimodal is dat de klant van A tot Z ontzorgd wordt. Het bedrijf uit Hoogvliet handelt namens derden complete treinen af als agent. De ‘cargadoor van het spoor’ heeft de regie in handen op het gebied van wagonmanagement, checken van de lading, opmaken van documenten en tracking & tracing.
München
Trimodal Europe nam onder de paraplu van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) begin juni deel aan Transport Logistic 2025 in München (TLM). De ‘cargadoor van het spoor’ maakte deel uit van een 34-tal bedrijven op de stand Port of Rotterdam.
Het was de best bezochte editie van TLM tot nu toe met 2.722 exposanten uit 73 landen en meer dan 77.000 bezoekers uit meer dan 130 landen en regio’s.
Trimodal heeft een zeer geslaagde editie achter de rug waarbij veel waardevolle nieuwe contacten zijn gelegd, maar ook aan bestaande klanten en leveranciers is de nodige aandacht besteed. Kortom voldoende uitdagingen om de komende tijd weer mee aan de slag te gaan.

Marvin Verroen, Bea Schoenmakers en Jan Muller van Trimodal Europe op Transport Logistic 2025 in München.