Transportbeveiliging tegen vluchtelingenprobleem

Transportbedrijven worden tot waanzin gedreven door de vluchtelingen die proberen mee te liften met hun ladingen. Langere reistijden, extra kosten en vooral veel irritatie zijn hier het gevolg van. De vraag naar oplossingen is dan ook groter dan ooit. 

 

Vorige week werd bekend gemaakt dat er een muur wordt gebouwd bij de belangrijkste toegangswegen naar de ferry’s in de Franse havenstad Calais, om vluchtelingen weg te houden bij de vrachtwagens die naar Engeland reizen. Zij doen er alles aan om aan boord te komen van deze vrachtwagens in de hoop voet op Engelse bodem te kunnen zetten. Met veel nadelige gevolgen, die bedrijven en hun werknemers tot waanzin drijven. Zo namen onlangs 5 chauffeurs ontslag bij een transporteur in Venray na de gewelddadige onrust in Calais. Het einde lijkt zoek, waardoor er hard naar oplossingen gezocht wordt.

 

Transport & Logistics, het ontmoetingsplatform binnen de logistieke sector, bevestigt dat dit een groot probleem is binnen de branche. “Ook wij horen over de onrust binnen de branche. Het feit dat bedrijven opdrachten via Calais cancelen en dat er ontslag wordt genomen bij bedrijven die wel via deze stad rijden, geeft aan dat de maat bij velen vol is. De kosten die dit probleem met zich meebrengt is éen ding, maar dat de veiligheid van de chauffeurs niet gewaarborgd wordt gaat alle perken te buiten,” vindt Corine Visser van Transport & Logistics. “De vraag naar oplossingen groeit daarmee enorm en dat wordt ook opgemerkt door exposanten van ons evenement. Van vrachtbeveiliging tot camerasystemen, de branche is op zoek naar producten die de veiligheid van chauffeur en vracht(wagen) kunnen verhogen,” aldus mevrouw Visser.

 

Een opvallende ontwikkeling op beveiligingsgebied is de body-worn camera en mobile video. Zepcam is leverancier van deze tool, die ook gebruikt wordt door de politie. De camera’s worden op het lichaam gedragen of filmen via hun mobile video box en kunnen zowel opnemen als live-streamen via wifi, 3- en 4G. Deze all-in-one oplossing biedt de mogelijkheid om live videobeelden met audio en locatiegegevens vanuit voertuigen lokaal en op afstand te bekijken. Het kan zo ingesteld worden dat deze beelden gaat zenden zodra een voertuig bijvoorbeeld ontvreemd wordt of de laadruimte ongeoorloofd wordt betreden, én indien gewenst kunnen deze beelden ook direct naar de politie gestuurd worden.

 

Ook Navacqs, leverancier van beveiligingsproducten voor de logistieke branche, merkt dat de vraag naar specifieke beveiligingsproducten toeneemt. Sinds de problemen in Calais zien zij de vraag naar hoogwaardige container- en trailersloten toenemen. Deze zorgen ervoor dat chauffeurs de laadruimte goed kunnen afsluiten, waardoor migranten hier niet zomaar in kunnen komen. Dit geeft de chauffeurs extra zekerheid en voorkomt problemen bij de grenscontrole. De vraag naar dit soort sloten is niet nieuw, maar die naar gecertificeerde sloten met een SCM keurmerk is groter dan ooit.

 

Door deze ontwikkelingen worden ondernemers gedwongen na te denken hoe zij omgaan met dit probleem en welke maatregelen zij zullen gaan nemen. Transport & Logistics biedt op 29, 30 november & 1 december in Rotterdam Ahoy een breed scala aan sprekers en kennissessies aan, waar ook dit onderwerp sterk vertegenwoordigd zal zijn. Meer informatie hierover staat op www.easyfairs.com/transport-nl

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op