Steeds hogere eisen aan voedselveiligheid

De volksgezondheid heeft het primaat en tegelijkertijd zijn voedingswaren die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen goed voor het imago van de voedingsmiddelenmarkt. Onder andere supermarkten profileren zich graag met producten die niet alleen voldoen aan de hoogste nationale en Europese regelgeving, maar ze willen hier zelfs nog (bovenwettelijk) bovenuit stijgen. Het past allemaal prima binnen het adagium van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

“Voedselveiligheid luistert erg nauw. De nationale en Europese eisen op het gebied van voedingsmiddelen en diervoeders zijn steeds verder aangescherpt. Voedingswaren komen van alle continenten ons land binnen. In het afgelopen decennium zijn er een aantal schandalen en incidenten geweest met betrekking tot diverse voedingswaren. Dit heeft de levensmiddelensector en diervoeder branche in een lastig parket gebracht. Dergelijke rampspoed moet dus aan banden worden gelegd. Bemonsteren, analyseren en onderzoeken zijn van levensbelang. Vandaar dat er een steeds voornamere taak is weggelegd voor onze laboratoria”, aldus Erik Bulten, product manager bij Eurofins Food Testing Netherlands, met hoofdkantoor in Heerenveen.
Synergie
Bij de wereldwijde laboratorium organisatie Eurofins zijn ruim 17.000 mensen werkzaam, verdeeld over ruim 200 vestigingen. De diverse laboratoria binnen het concern zorgen voor synergie, kruisbestuiving en talentontwikkeling. Onder de vlag van Eurofins Food Testing Netherlands opereren vier laboratoria:

•    Eurofins Labco in Barendrecht, specialist in chemische analyses op onder andere diervoeders, plantaardige oliën en vetten.
•    Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen in Graauw is toonaangevend op het gebied van onder andere pesticide residu analyses op groenten en fruit en dioxine analyses.
•    Eurofins Analytico Food in Heerenveen is sterk op het gebied van microbiologie en onder andere specialist op het gebied van zuivelproducten.
•    Eurofins KBBL in Wijhe is sterk op het gebied van microbiologie en voedselveiligheid.

Eurofins biedt haar klanten het meest uitgebreide pakket aan analyse methodes die wereldwijd beschikbaar zijn, vanuit haar internationale netwerk aan laboratoria. Klanten hebben toegang tot lokale laboratoria voor een sterk partnership en analyses met zeer korte doorlooptijden. Daarnaast is er ook toegang tot de specialistische ‘Competence Centers’ binnen de groep. Een internationale dekking, uitgebreide kennis van lokale en internationale wetgeving en aanwezigheid binnen diverse bestuurlijke en wetgevende organen, stellen Eurofins in staat om de klanten zeer uitgebreid te adviseren over de meest geschikte analyse methodes.

Kenniseconomie
Erik Bulten is onlangs aangesteld als Product Manager voor hoogwaardig laboratorium werk, inclusief ondersteuning sales & marketing. “Een goed contact met de markt is essentieel. Eurofins heeft in de afgelopen jaren al diverse laboratoria overgenomen. Met de holding Eurofins Food Testing Netherlands wordt structuur aangebracht in het onderling uitwisselen van analyses tussen de bovenstaande laboratoria. Ze opereren nu onder één vlag waardoor er een optimale kennisoverdracht en kennisdeling plaats kan vinden. Tenslotte worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kenniseconomie”, aldus Erik Bulten die binnen Eurofins Food Testing Netherlands fungeert als de olie tussen de verschillende afdelingen.

Dioxine analyses
Dioxine analyses vormen een nieuwe loot aan de stam van Eurofins Nederland. In navolging van Eurofins laboratoria in Frankrijk en Duitsland is sinds 1 maart ook Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen officieel geaccrediteerd voor dioxine analyses op voedingsmiddelen en diervoeders. “Dioxine analyses zijn een groeimarkt voor ons”, zegt Rense Vos, General Manager van Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen. Het aantal medewerkers van het lab in Graauw is, sinds de overname in 2013, toegenomen tot 130. Eurofins is een hard groeiend concern. In 2010 was de omzet 1  miljard euro. Doelstelling is een verdubbeling in 2017. Men ligt aardig op koers. “Er werken momenteel vier vaste mensen op ons dioxine lab. In vergelijking met de dertig man op de pesticide afdeling is dat niet veel. We gaan echter ook de dioxine analyses flink uitbouwen”, benadrukt Rense Vos.

Gevaren
Dioxines en dioxineachtige PCB’s zijn residuen die vooral via de voeding het menselijk lichaam binnendringen door het gebruik van dierlijke producten zoals oliën, melk, vlees, vis en eieren. In de Europese wetgeving is vastgelegd hoeveel van deze residuen er maximaal in voedingsmiddelen en diervoeders mag voorkomen. “De Europese wetgeving is niet alleen flink aangescherpt met betrekking tot de Maximum Residu Limiet (MRL) van pesticiden op groenten en fruit maar ook op het gebied van dioxines. Die slaan vanuit chemische processen neer op de grond. Bijvoorbeeld kippen pikken deze stoffen op, waardoor ze in vlees en eieren terecht komen. Dioxine is veel schadelijker dan pesticide omdat het niet afbreekt. Als het eenmaal op de grond is terechtgekomen blijft het liggen. Via met name kippen- en varkensvlees blijft het lang in de vetten van het menselijk lichaam zitten”, vertelt Guido de Clercq, operationeel manager dioxine te Graauw.

Risico’s uitsluiten
“De werkzaamheden in het kader van voedselveiligheid behoren tot de kernactiviteiten van ons bedrijf. De overheid probeert de risico’s op overschrijdingen van mogelijke schadelijke stoffen zoveel mogelijk uit te sluiten. Supermarkten worden er op afgerekend als hun producten die in de schappen liggen overschrijdingen van pesticide residuen bevatten. Te veel dioxine is nog veel schadelijker. De overheid probeert de uitstoot van dioxine dan ook zo veel mogelijk bij de bron aan te pakken. De wetgeving is aangescherpt met betrekking tot de maximumgehalten en actieniveaus”, zegt Rense Vos.

Kwaliteit en integriteit
Het moderne, state-of-the-art netwerk aan laboratoria zorgt voor accurate analyses in een snelle doorlooptijd. Ongeëvenaarde technische en wetenschappelijke kennis stellen wetenschappers in staat om professioneel advies te geven inzake een juiste interpretatie van de analyseresultaten. “Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van data zijn essentieel, inclusief de wettelijke naleving, voor het correct testen van potentiële gezondheidsrisico’s. Kwaliteit en integriteit zijn kernwaarden binnen Eurofins. Kwaliteit betekent excellente service en toewijding en een continu verlangen om ons voortdurend te verbeteren in de partnerships met onze klanten. Integriteit betekent dat onze medewerkers hetzelfde belang hechten, als onze klanten aan de volledige betrouwbaarheid van de resultaten”, verklaart Erik Bulten.

Informatiedeling
Eurofins organiseert ook verschillende seminars of trainingen, waarbij voedselveiligheid op de agenda staat.  Op het dioxine seminar in Graauw eerder dit jaar waren diverse voedingsmiddelenproducenten uit het hele land aanwezig. In december staat  ‘Beheersing microbiologische risico’s van kant en klare levensmiddelen’ op het programma.

Pesticide residu analyses
Via Europese en landelijke wetgeving wordt aangegeven welke gehaltes aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit mogen zitten. Laboratoria analyseren de restwaarde, deze wordt getoetst aan de maximale residu limiet. Pesticiden worden onder andere gespoten om insecten tegen te gaan, tegen schimmels of als onkruidbestrijdingsmiddel. In Europa gelden maximale residu, terwijl er eveneens in de nationale wetgeving van verschillende EU staten is opgenomen dat bepaalde stoffen niet of slechts beperkt zijn toegestaan. Residu analyses worden primair uitgevoerd om de veiligheid van mens, dier en milieu te garanderen. Overheden, telers, veilingen en supermarkten monitoren regelmatig of de groenten en fruit voldoen aan de Europese MRL’s. Dit geschiedt als er vermoedens zijn van overschrijdingen van de  Maximum Residu Limiet, met name als een product uit een bepaald risicoland komt. “Onze werkzaamheden in het kader van voedselveiligheid zijn speerpunt van beleid in ons bedrijf”, aldus Erik Bulten.

www.eurofins.nl

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op