Specialist in veiligheid

Het eerste lustrum van RelyOn Nutec in de haven van Oostende werd onlangs gevierd met een sfeervol netwerkevenement. In het state-of-the-art opleidingscentrum aan de Esplanadestraat, waarbij het nuttige met het aangename werd verenigd, worden in de dagelijkse praktijk allerlei scenario based trainingen gegeven. De Vlaamse vestiging van RelyOn Nutec (het voormalige Falck Safety) bevindt zich sinds 2015 midden in de Blue Energy Port van Oostende, een van de havens die voorop loopt in Europa bij de ontwikkeling van offshore windparken. De aanwezigen kregen in groepen een rondleiding en werden onder het genot van een hapje en een drankje bijgepraat over onder andere de Global Wind Organisation in 2020. Bovendien werd de nieuwste GWO opleiding ‘Slinger Signaller’ gepresenteerd. Ook kon er kennis worden gemaakt met de nieuwste trends binnen RelyOn Nutec rond digitalisering in de trainingswereld: E-learning, Computer Based Training, Simulator Based Training en Competence & Training Management systemen. 

RelyOn Nutec is wereldwijd marktleider in veiligheidstrainingen. De global footprint is één van de belangrijkste elementen voor haar klanten. De trainingsprovider heeft een enorm internationaal netwerk van trainingscentra, waar de hoge kwaliteit op uniforme wijze waar ook ter wereld wordt geborgd. De globalisering kwam ook treffend tot uiting in de toespraken bij de viering van het eerste lustrum in Oostende. RelyOn Nutec beschikt inmiddels over 37 trainingscentra in 22 landen. 

Waarden
,,Ruim een jaar geleden vond onze naamsverandering plaats. Onze nieuwe naam staat voor dezelfde waarden en dienstverlening, zoals men die al meer dan 50 jaar van ons gewend is. Daarbij zet RelyOn Nutec extra in op de nieuwste digitale ontwikkelingen op het gebied van veiligheids- en overlevingstrainingen. Zo willen we nog sneller inspelen op de noden van onze klanten wereldwijd”, aldus Peter Van Cauwenberghe, managing director Central Europe van RelyOn Nutec, in zijn toespraak bij de viering van het eerste lustrum in het moderne trainingscentrum in Oostende.

Groei
RelyOn Nutec verzorgt al ruim een halve eeuw over heel de wereld veiligheids- en overlevingstrainingen voor de oil & gas, renewables, maritieme, industriële en publieke sector. Bovendien is er ook een alsmaar toenemende focus op de offshore wind energiemarkt. De trainingen variëren van het ondersteunen van mensen bij het ontwikkelen van hun professionele vaardigheden tot en met het organiseren van crisismanagement voor multinationals. Aangescherpte veiligheidseisen en toenemende uitbesteding aan een professionele partner als RelyOn Nutec zorgen voor een flinke groei van het concern.

Praktijkgericht
De trainingen zijn voornamelijk praktijkgericht. Het zijn voor het overgrote deel scenario based oefeningen en bevatten slechts 20 procent theorie. RelyOn Nutec traint op herkenbare situaties, uit het leven gegrepen. De trainingen zijn volledig geaccrediteerd door organisaties als NOGEPA, OPITO, GWO en ILT conform de STCW standaard, zodat ze allemaal blijven voldoen aan de strenge veiligheidsnormen van diverse sectoren. 

Competentie
Naast ‘compliancy’ bewaakt RelyOn Nutec vooral de ‘competentie’ van de mensen. ,,Een certificering is een momentopname, te vergelijken met een foto. ‘Competentie’ is echter een eeuwig durend proces. Wij merken dat veel bedrijven wel compliant zijn, maar worstelen met de competenties. Het op peil houden van de vaardigheden van de medewerkers is echter het allerbelangrijkste”, aldus Peter Van Cauwenberghe, managing director Central Europe van RelyOn Nutec. 

Noodsituatie
,,Wij trainen personeel in veilig gedrag en overlevingstechnieken, gericht op het voorkomen van ongevallen en verwondingen. In onze trainingen leggen we de nadruk op de mogelijkheid om de eigen emotionele reacties in stressvolle situaties beter te doorgronden. Wij weten hoe mensen kunnen reageren en waartoe ze in staat zijn. We bieden de vaardigheden om op de juiste wijze te reageren in een noodsituatie.”

Duurzame energie
Bij RelyOn Nutec zit veiligheid in het DNA. ,,Daarom vertrouwen mensen op ons. Zo bieden wij praktijkgerichte en realistische veiligheidstrainingen, die bijvoorbeeld volledig toegesneden zijn op de sector duurzame energie. Door te investeren in specifieke voorzieningen op onze oefenlocaties, waaronder een windturbine-trainingstoren en een boottransfer-simulator, kunnen we wereldwijd voldoen aan alle klantbehoeften op het gebied van veiligheid en technische training”, aldus Van Cauwenberghe, die leiding geeft aan een team van ruim 250 medewerkers in België, Duitsland en Nederland. 

Scenario based
In de eigen zwembaden worden ook golven, hevige regenval, donder, bliksem en duisternis nagebootst. ,,Via simulatoren worden mensen geconfronteerd met noodsituaties. Door de leef- en werkomgeving na te bootsen mag ervan worden uitgegaan dat bij werkelijke calamiteiten op de automatische piloot wordt gehandeld. In ieder geval is de kans veel groter dat de veiligheidsregels dan goed worden nageleefd. De scenario based trainingen dragen in belangrijke mate bij aan de persoonlijke veiligheid van de medewerker en zijn collega’s.” Ook geavanceerde brandbestrijdingsfaciliteiten en simulatoren voor het ontsnappen uit een helikopter onder water, worden ingezet om situaties na te bootsen.

Rotterdam
In Rotterdam is het concern sterk gericht op de industrie en de maritieme sector. Het beschikt op de Maasvlakte over een trainingscentrum van 6,5 hectare. RelyOn Nutec Fire Academy verzorgt in Rotterdam opleidingen, trainingen en oefeningen voor industriële (bedrijfs)brandweerkorpsen en publieke hulpverleningsdiensten. RelyOn Nutec beschikt daarnaast over een Emergency Response Team (ERT) dat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bereikbaar is om maritieme of industriële incidenten waar dan ook ter wereld te bestrijden.

Nieuwe risico’s
In Rotterdam is ook een speciaal trainingstraject waar mensen leren om te gaan met de gevaren van lithium-ion batterijen. ,,Als marktleider in veiligheidstrainingen passen we ons via productontwikkeling aan de omgeving aan. Batterijen zijn de energiedragers van de toekomst, maar brengen ook specifieke risico’s en gevaren met zich mee.”

Amsterdam
De vestiging in Amsterdam is sterk gericht op de offshore wind. Vlak naast het trainingscentrum van de vestiging in Amsterdam, ligt aan de NDSM-Pier het nieuwe oefenschip ‘Zeus’ van RelyOn Nutec, waar een investering van ruim 1,5 miljoen euro mee gemoeid was. Met dit speciaal ontworpen trainingsschip kan een breed scala aan brand- en reddingsboot gerelateerde trainingen worden aangeboden aan de oil & gas, renewables, maritieme sector en publieke brandweerkorpsen.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op