SG 11, Heros en SieTec: optimale metaalwinning uit bodemas

Stage Gate 11 uit Breukelen, Heros Sluiskil en SieTec uit Terneuzen hebben de krachten gebundeld om zelfs de kleinste stukjes metaal te filteren uit AEC-bodemas, afkomstig van verbrand huishoudelijk- en bedrijfsafval (‘de rest van de rest’). Bij Heros, Europees marktleider in de opwerking van AEC-bodemas, is daartoe recentelijk een proef gestart.

 

De provincie Zeeland verstrekte bijna 50.000 euro subsidie uit het fonds ‘Zeeland in Stroomversnelling’ om te onderzoeken of de geavanceerde Delta R-technologie van SG11 ook in de afvalverwerkende industrie kan worden gebruikt. Doel is om de verwijdering van het metaal uit AEC-bodemas nog verder te optimaliseren. De geavanceerde technologie van SG11 is gepatenteerd onder de naam ‘Delta R’.

 

Analyseren

SG11 levert de techniek om minuscule metaaldeeltjes in de bodemas te detecteren en te analyseren. Het bedrijf past deze op licht gebaseerde techniek al toe om explosieven en ook drugs op luchthavens op te sporen.

 

Automatiseren

SieTec levert de kennis in de pilot in Sluiskil om er een geautomatiseerd productieproces van te maken. Als de proef slaagt zal bijvoorbeeld een robotarm moeten worden geïnstalleerd. Doelstelling is om de scheiding van bodemas en metalen volledig te automatiseren.

 

Vlnr Zeeuws gedeputeerde Jo-Annes de Bat, Michiel Poppink (SG11), Sebastian de Rijcke en Arie de Bode (beiden Heros)  en Erik van Merrienboer (burgemeester Terneuzen).

 

KicMPi

De drie projectpartners zullen hun kennis delen binnen het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (KicMPi) dat samenwerking tussen bedrijven promoot om innovatie in de procesindustrie te bewerkstelligen in Zeeland.

 

Veel sneller

De analyseapparatuur van SG11, zoals een spectrograaf en sensoren, wordt bij Heros ingezet om de reflecties van metaaldeeltjes te meten. ,,Zo kan worden gezien of een stukje metaal bijvoorbeeld ijzer, goud, zilver, koper, zink, palladium of RVS is; het hele spectrum. Er worden een hele hoop data verzameld om de reeds ontwikkelde algoritmen nader te preciseren. Dat wordt nu allemaal verder uitgewerkt in het laboratorium. Vervolgens komt er een analyse die in de praktijk getoetst wordt aan de conventionele methode van metaaldetectie. De kunst is om het soort metaal snel te herkennen. Met deze nieuwe techniek gaat alles vele malen sneller”, aldus Sebastian de Rijcke, projectleider van Heros Sluiskil.

 

Optimale metaalwinning

De techniek heeft zich al in de praktijk bewezen, doelt Michiel Poppink op bovengenoemde detectie op luchthavens. ,,De proef is er dus op gericht om de Delta R-technologie ook in te zetten voor optimale metaalwinning uit AEC-bodemas. Het is belangrijk dat het maximale eruit gehaald wordt wat erin zit. Dat gaat allemaal naar de metaalverwerkende industrie in de circulaire economie. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook op primaire grondstoffen. Er moet dus minder een beroep worden gedaan op mijnbouw in verre landen.”

 

Schoner

Door de maximale metaalwinning wordt de bodemas ook nog schoner. De hoogwaardig opgewerkte bodemas gaat naar de infrastructuur, voor de aanleg van onder andere nieuwe bedrijfsterreinen; of naar de betonwarenindustrie, waar er bijvoorbeeld nieuwe stoeptegels of trottoirbanden van worden gemaakt. Circulaire economie ten top.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op