Schoonmaken synoniem voor veiligheid

De mondiale pandemie is een wake up call voor gezondheid en hygiëne. Samenleving en bedrijfsleven zijn vandaag de dag dan ook extra doordrongen van het belang van goed schoonmaken. Cleaning Professionals, dat sinds de start in 2007 inmiddels 30 KMO bedrijven heeft overgenomen, merkt dat in de dagelijkse praktijk. De jongste loot aan de stam van de Vlaamse onderneming is Cityservice uit Antwerpen. Cleaning Professionals is inmiddels toegetreden tot de top 10 van Belgische schoonmaakbedrijven. Terwijl schoonmaken vroeger een sluitpost op de begroting was voor veel bedrijven, staat het tegenwoordig synoniem voor veiligheid. ,,Veilig schoonmaken, desinfecteren en een virusvrije werkomgeving zijn essentieel. De huidige coronatijd is een extra stimulans voor goed poetsen”, aldus dagelijks bestuurder Peter Augusteyns.

Cleaning Professionals is specialist in schoonmaak, glas- en gevelreiniging. Het ontzorgt haar klanten door het uitvoeren van een correcte dienstverlening. Met een persoonlijk gesprek worden de specifieke behoeften in kaart gebracht. Vervolgens wordt kwalitatief maatwerk geboden, waarbij de kosten binnen de perken blijven. Het brede pallet bestaat uit schoonmaakonderhoud van kantoor- en bedrijfsgebouwen, showrooms, winkelpanden, trappenzalen, scholen, publieke ruimten en gemeentelijke instellingen. 

Opleiding
Dat de waardering voor schoonmaken steeds verder stijgt betekent ook dat scholing aan belang wint. Terwijl voorheen schoonmakers als het ware van straat geplukt werden en een borstel in de hand kregen, is in toenemende mate de nadruk komen te liggen op begeleiding en opleiding. Met name dat laatste is erg belangrijk om veilig en goed te kunnen schoonmaken. ,,Maar er is nog veel werk aan de winkel en we willen daarom midden 2021 van start gaan met een basiscursus schoonmaken voor elke medewerker via een E-learning platform.”

Gezondheid
,,De Belgische overheid zet steeds meer in op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Dus is er ook een focus op nog beter en frequenter poetsen, zodat de medewerkers van bedrijven en instellingen op een veilige en verantwoorde wijze hun werk kunnen uitvoeren”, vervolgt Augusteyns, afkomstig uit de gemeente Boechout in de provincie Antwerpen.

1.000 medewerkers
Anno 2021 telt Cleaning Professionals en de aanverwante bedrijven ongeveer duizend medewerkers. Ze maken schoon voor bedrijven, kantoren, winkels en scholen. De onderneming heeft zo’n 2800 klanten in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Belgisch Limburg en Vlaams Brabant.

Vliegende start
Met de overname in 2007 van Cleaningboy uit Kortrijk, met ruim 100 werknemers, kende Cleaning Professionals een vliegende start. Het bedrijf bleef steeds gestaag doorgroeien, soms met vallen en opstaan maar met een steeds verdere optimalisatie van de dienstverlening. 

Dagelijkse aansturing
Peter Augusteyns, die vorig jaar Marco Apers is opgevolgd in de dagelijkse aansturing, heeft alle ups en downs van Cleaning Professionals van meet af aan meegemaakt. Hij was eerst werkzaam bij Clean Contractors, een bedrijf dat in 2008 door Cleaning Professionals werd overgenomen. 

Cultuur
Naast autonome groei zijn steeds meer bedrijven aan de Cleaning Professionals groep toegevoegd door fusies en overname van kleine en middelgrote bedrijven, die veelal nog steeds onder eigen naam en logo werken. ,,We hebben er bewust voor gekozen om ook de kantoren en de medewerkers over te nemen. Ieder bedrijf heeft zijn eigen cultuur. Het is telkens een uitdaging om de verschillende culturen bij elkaar te brengen en er op geleidelijke wijze een Cleaning Professionals saus over te gieten.”

Bakker om de hoek
Het segment van Cleaning Professionals is ‘de bakker om de hoek’: we hebben veel kleinere klanten. In tegenstelling tot de grote spelers is onze organisatie daar ook op ingericht. We zijn flexibel en staan altijd paraat. Wij zijn in feite de bakker om de hoek. We staan dicht bij de klant, zoals een kleine onderneming dit kan en de schoonmaakmedewerker woont ook bij voorkeur in de omgeving van de klant. Wij ondervinden dat ook grote bedrijven dit model van dienstverlening steeds meer opzoeken. 

Marktleider kleine klanten
Cleaning Professionals is uitgegroeid tot marktleider in het bedienen van kleine klanten, maar in haar manier van werken en het benaderen van de klanten is het bedrijf zelf ook klein gebleven. ,,Men kan bij ons altijd terecht voor een snelle adequate dienstverlening. Wij weten wat een ondernemer of middenstander nodig heeft.”

Havens
Naast sectoren als zakelijke dienstverlening en retail is Cleaning Professionals ook actief in transport & logistiek en haven & industrie. ,,Zo zijn we ook vertegenwoordigd in de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge. Tevens zorgen we voor de dagelijkse schoonmaak op de internationale luchthaven van Oostende-Brugge. Bovendien behoren door de overname van Cityservice inmiddels ook bedrijven tot onze klantenportefeuille die aan de Internationale Luchthaven van Antwerpen zijn gelieerd.”

Klantenspreiding
De brede klantenspreiding is goed voor de continuïteit van het bedrijf. ,,Tot ons klantenbestand behoren ook enkele grote bedrijven, mede doordat we zo fijnmazig zijn georganiseerd in heel het land. Via onze vlakke interne structuur krijgen deze bedrijven bij Cleaning Professionals de aandacht en de service die ze zoeken ,” verklaart Peter Augusteyns.

Vestigingen
De hoofdvestiging van Cleaning Professionals bevindt zich in Aalst. Daarnaast heeft de onderneming kantoren in Antwerpen, Brasschaat, Brugge, Dessel, Oostende, Sint-Niklaas en Wevelgem. Tevens heeft zusterbedrijf Glanzer vestigingen in Zandhoven, Lier en Antwerpen.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op