Nederland Maritiem Land was aanwezig tijdens Sail Amsterdam 2015 met een stand op de kade en een eigen boot in het water. Sail bleek een heel goede gelegenheid voor promotie van de maritieme arbeidsmarkt aan jongeren en bestaande en nieuwe relaties. Komend weekend zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam. Ook daar wordt ingezet op het enthousiasmeren van jongeren voor een maritieme toekomst.
Meer werkgelegenheid in Nederlandse Maritieme industrie
Nederland Maritiem Land heeft een positieve boodschap. De werkgelegenheid in de maritieme industrie is in 2013 gegroeid met 1300 nieuwe banen. Dit is een stijging van 1%, terwijl de Nederlandse economie juist een daling liet zien. In de maritieme industrie werkten in 2013 158.000 personen. Dit blijkt uit de jaarlijkse arbeidsmarktmonitor van Nederland Maritiem Land. De verwachting is dat de groei nog verder doorzet.
Meer flexibele arbeid
De Nederlandse maritieme industrie laat een stabiele en groeiende werkgelegenheid zien. Ingehuurd personeel en personeel in tijdelijke dienst maken ongeveer eenderde van het personeelsbestand uit. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde in Nederland. De maritieme industrie kent een trend naar meer flexibele arbeid in 2014. Dit kan duiden op economisch herstel.
Het personeel is steeds hoger opgeleid. Er is een stijging van mbo niveau 2 naar niveau 3 en 4. Daarnaast is een stijging van mbo- naar hbo- en wo-niveau waarneembaar.
Het personeel is niet bovengemiddeld vergrijsd, maar het aandeel jongere werknemers is laag.
Verwachting
Voor 2015 verwacht een meerderheid van de werkgevers in de Nederlandse maritieme industrie een stabiele of licht stijgende werkgelegenheid voor maritieme en technische functies. Een deel van de bedrijven verwacht een daling, ook door vergrijzing. Dit biedt mogelijkheden om vacatures te vervullen als de industrie er in slaagt de werknemers van de krimpbedrijven in de sector te behouden.
Op dit moment (2015) is het percentage vacatures in de Nederlandse maritieme industrie laag, rond 1% van de werkgelegenheid. Dit zijn circa 1600 vacatures. Een deel van de vacatures is moeilijk vervulbaar. Dit betreft met name vacatures voor technische en maritieme functies. De interne doorstroom van medewerkers in- en tussen de sectoren is aanzienlijk. Dit wijst erop dat de industrie niet alleen een economisch cluster is, maar ook een competentiecluster. De maritieme sectoren hebben daarom een gemeenschappelijk belang om de arbeidsmarkt in de maritieme industrie met elkaar te optimaliseren.
Nederland Maritiem Land (de netwerkorganisatie van de maritieme sector) heeft in 2014 een arbeidsmarktmonitor uitgevoerd in het gehele maritieme cluster. 3.735 bedrijven werden benaderd. 420 bedrijven hebben de monitor online ingevuld (overall response 11%). De uitkomsten geven een indicatie voor de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt van het cluster als geheel én in de acht sectoren afzonderlijk.
Over Nederland Maritiem Land
Nederland Maritiem Land verbindt twaalf maritieme sectoren: havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, watersportindustrie en visserij. Met 12.000 bedrijven die werkgelegenheid bieden aan zo’n 224.000 mensen, realiseert de sector een totale toegevoegde waarde van ruim 21 miljard euro.
Voor informatie over de maritieme arbeidsmarktmonitor, de clusterrapportage en de acht afzonderlijke sectorrapportages kunt u contact opnemen met Herbert van Oord, coördinatie arbeidsmarktmonitor NML, T 020 – 705 14 28.