Safety is the number one priority

Testen, keuren en certificeren. Dat is Liftal bij uitstek toevertrouwd. Vanuit episch centrum Vlissingen Oost worden op locatie regelmatig controles, onderhoud en reparaties uitgevoerd met betrekking tot een breed pallet vast opgestelde kranen. Tot de klantenkring van Liftal behoren vele bedrijven in de sector haven & industrie, waaronder ook een aantal (petro) chemische concerns zoals Dow en Yara. Snel schakelen is het devies. 24/7 kunnen testen worden uitgevoerd voor bijvoorbeeld scheepwerven en scheepsagenten. Of de expertise van Liftal wordt bijvoorbeeld ingeroepen voor het inscheren van kabels op lieren of kranen. Door te keuren of te testen op locatie, hoeven bedrijven minder lang hun equipment te missen. Zo besparen ze tijd en geld.

Door het werken met hijskranen kunnen gemakkelijk gevaarlijke situaties ontstaan. De staat waarin de kraan zich bevindt, is mede bepalend voor het veiligheidsrisico. ,,Safety is the number one priority! We zetten bijvoorbeeld onze mobiele trekbank in om hijsmiddelen te beproeven voor de jaarlijkse inspectie. Regelmatige controles en onderhoud verkleinen het gevaar op ongevallen. Al ons werk is Arbo gerelateerd. Aan veiligheid besteden wij dan ook veel aandacht. Onze medewerkers worden regelmatig getraind, ook door leveranciers”, aldus Hans Hirdes, verantwoordelijke voor Liftal Nederland. Naast haven & industrie heeft Liftal per traditie ook diverse klanten in de bouw en de visserij.

Offshore wind
De offshore wind is een nieuwe groeimarkt. ,,De jackets van de windmolens worden geplaatst op de zeebodem en wij inspecteren het hijsgerei en alles wat er qua veiligheidsmiddelen mee gemoeid is.” Hans wijst naar de enorme wieken, bestemd voor een aantal windmolens, op het terrein in Vlissingen Oost. ,,Deze blades staan op frames. Wij inspecteren de frames en het gereedschap op veiligheid.
Naast het testen op locatie beschikt Liftal over een moderne werkplaats voor onderhoud en reparaties plus een uitgebreid magazijn. Liftal staat onder toezicht van de Vereniging Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH) en is VCA* en ISO 9001-2000 gecertificeerd. Liftal beschikt over goede risk assessments. Het bedrijf kan uitstekend inschatten wat de risico’s zijn, conform de LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse). De LMRA is een korte risicobeoordeling op locatie die uitgevoerd wordt direct voor aanvang van de werkzaamheden, onder het motto ‘bezint eer ge begint’.  

Kernactiviteiten
Liftal is al ruim 20 jaar specialist op het gebied van hef- en hijstechniek: adviseren, leveren, installeren, testen, keuren, certificeren, beheren, ontwikkelen en onderhouden van explosieveilige hijsmiddelen en kranen. Ook het leveren van valbeveiliging en klimmateriaal behoort tot de kernactiviteiten.

Hijsen en heffen
,,Met ons brede programma proberen we de klant volledig te ontzorgen op het gebied van hijsen en heffen. We geven maatwerkadvies en beperken ons niet tot één leverancier. We verrichten al tien jaar keuringen van kranen en leveren op aanvraag verschillende merken vast opgestelde bovenloop- en zwenkkranen. Als dealer van ABUS bovenloopkranen is vijf jaar geleden het marktgebied verder vergroot. Onze mensen worden bij de fabrikanten getraind met betrekking tot in gebruik name en onderhoud”, legt Hans Hirdes uit. Liftal heeft onlangs voor het Itère project in Zuid-Frankrijk samen met een Franse partner een innovatief hijsframe ontwikkeld om kranen te testen.

Slagvaardig
Liftal opereert slagvaardig zodat de klant snel en efficiënt van alle vereiste documenten, certificaten en technische informatie wordt voorzien. Via de strategisch gelegen vestigingen worden scheepvaart, havenbedrijven, industrie en bouwbedrijven, snel en op maat bediend. De testwerkzaamheden worden steeds meer op locatie bij de klant verricht. 

Sloegebied
Er werken bij Liftal in Vlissingen 45 mensen. Naast de vestiging in het Sloegebied beschikt Liftal ook over een werkplaats in Yerseke en een verkoopkantoor in het Oost-Vlaamse Temse. Verder heeft Liftal een dependance bij Damen in Vlissingen en Arentis in Terneuzen.

Arbo wetgeving
Hef- en hijsgereedschap moet in Nederland jaarlijks worden geïnspecteerd conform de Arbo wetgeving. Als lid van de vereniging van Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH) beschikt Liftal over die deskundigheid. ,,Wij hebben zelf trekbanken, drukbanken en diverse mobiele testinstallaties en trekkrachtmeters. Daarnaast onderhouden wij mechanisch, pneumatisch, hydraulisch en elektrisch hef- en hijsgereedschap. Voor onze klanten houden we een Web Portaal bij voor het bekijken van certificaten of keuringsrapporten. 

Keurmeesters
De kranen moeten voldoen aan alle belangrijke nationale en internationale eisen. Liftal is een EKH-keuringsbedrijf, met vijftien keurmeesters die volledig up to date zijn. De keurmeesters zijn specifiek opgeleid om een grote diversiteit aan gereedschappen en middelen conform de actuele Europese en Nederlandse regel- en wetgeving te kunnen beoordelen. 

Testapparatuur
In de ruime en goed geoutilleerde werkplaatsen kan Liftal alle voorkomende werkzaamheden verrichten. Er wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde testapparatuur zoals horizontale en verticale trekbanken, elektrische circuitmeters, mobiele trekkrachtmeters en geijkte meetapparatuur. 

Testframe
Het bedrijf beschikt ook over een eigen testframe van 800 ton. Liftal test ook veel met waterzakken. Die hebben een laag eigen gewicht en bieden hoge nauwkeurigheid en veiligheid tijdens het testen. Dat geschiedt aan boord van schepen, in fabrieken en elektriciteitscentrales. 

Ladingzekerheden
Het veelzijdige leveringspakket bestaat onder andere uit staalkabels, kettingwerk, hef- en hijswerktuigen, hijsbanden, rondstroppen, valbeveiligingsproducten en ladingzekerheden. Het leveringsprogramma omvat inmiddels ook sierwerk van staaldraden voor bijvoorbeeld trapleuningen, hekwerken en overkappingen. 

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op