RelyOn Nutec toonaangevend in de offshore wind

RelyOn Nutec is wereldwijd toonaangevend in veiligheidstrainingen. Toenemende veiligheidseisen en steeds meer uitbesteding aan professionele partners zorgen voor veel extra potentieel. De offshore wind energiesector is voor diverse bedrijven een flinke groeimarkt vanwege de bouw van de vele windparken in Noordwest Europa. In België en Nederland is het veiligheidsbewustzijn al vele jaren hoog in bijvoorbeeld de petrochemie, maar ook in de offshore wind zijn er inmiddels belangrijke stappen gezet.

,,De evolutie gaat uitermate snel. De risico’s zijn natuurlijk ook flink gewijzigd door steeds grotere en zwaardere turbines. In het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen is er een lange historie in de traditionele offshore olie & gas. Daar is al jarenlang een hoog veiligheidsbewustzijn. Voor Nederland is de offshore wind relatief nieuw. De bouw van de diverse windparken in de Noordzee brengt alles in een stroomversnelling”, aldus Peter Van Cauwenberghe, managing director Central Europe van RelyOn Nutec.

Meer dan 50 jaar
RelyOn Nutec verzorgt al meer dan 50 jaar high end trainingen op internationale basis, zowel onshore als offshore. Van het ondersteunen van mensen bij het ontwikkelen van hun professionele vaardigheden, tot en met het organiseren van crisismanagement voor multinationals. De trainingen zijn volledig geaccrediteerd door organisaties als NOGEPA, OPITO, GWO en ILT conform de STCW standaard, zodat ze allemaal blijven voldoen aan de strenge veiligheidsnormen van diverse sectoren. 

Blue Energy Port
Het eerste lustrum van RelyOn Nutec in de haven van Oostende werd eind 2019 gevierd met een sfeervol netwerkevenement. In het state-of-the-art opleidingscentrum aan de Esplanadestraat, waarbij het nuttige met het aangename werd verenigd, worden in de dagelijkse praktijk allerlei scenario based trainingen gegeven. De Vlaamse vestiging van RelyOn Nutec bevindt zich sinds 2014 midden in de Blue Energy Port van Oostende, een van de havens die voorop loopt in Europa bij de ontwikkeling van offshore windparken. 

Global Wind Organisation
De aanwezigen werden bijgepraat over onder andere de Global Wind Organisation. Zo werd de nieuwe GWO opleiding ‘Slinger Signaller’ gepresenteerd en werd een blik gegund op toekomstige trainingen. Ook kon er kennis worden gemaakt met de nieuwste trends binnen RelyOn Nutec rond digitalisering in de trainingswereld: E-learning, Computer Based Training, Simulator Based Training en Competence & Training Management systemen. 

Technologiebedrijven
,,Technologische ontwikkelingen brengen onze industrie naar een nieuw niveau van effectiviteit. Nieuwe tools en benaderingen zoals 3D-digitale platforms, e-learning en blended training maken de trainingservaring steeds realistischer en efficiënter. Wij hebben zelf geïnvesteerd, acquisities gedaan en zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met technologiebedrijven om onze klanten te helpen bij het omarmen van de vele voordelen van deze interessante nieuwe trainingstechnieken”, vervolgt Van Cauwenberghe. 

Netwerk van trainingscentra
RelyOn Nutec beschikt over een enorm netwerk van trainingscentra. De Deens/Zweedse private equity-onderneming Polaris heeft in 2018 Falck Safety Services overgenomen, inclusief de trainingsactiviteiten van de Fire Academy in Rotterdam-Maasvlakte. Naar aanleiding van de recessie in de olie- en gassector heeft RelyOn Nutec de kosten aanzienlijk verlaagd en dit heeft bijgedragen aan een sterkere organisatie. Polaris is een financieel sterke partij waardoor de positie van RelyOn Nutec verder kan worden versterkt.

Risicovolle sectoren
RelyOn Nutec biedt trainingen op het gebied van veiligheid, emergency response en crisismanagement voor de offshore-, maritieme en windindustrie. Vanuit het hoofdkantoor in Kopenhagen en 37 locaties verspreid over de hele wereld worden jaarlijks meer dan 10.000 bedrijven bediend, van werknemers tot de grootste internationale organisaties in de risicovolle sectoren. 

Overlevingstrainingen
,,We focussen ons volledig op veiligheidstrainingen, veilig gedrag en alles wat daarvan afgeleid is. Wij verzorgen veiligheids- en overlevingstrainingen voor organisaties in de olie & gas-, maritieme, offshore wind- en industriële sector en ondersteunen hen in het verbeteren de veiligheid voor hun medewerkers en klanten.”

Werken op hoogte
De trainingen zijn voornamelijk praktijkgericht, gaat Van Cauwenberghe verder. ,,Onze trainingen bevatten slechts 20 procent theorie en voor het overgrote deel scenario based oefeningen. Wij trainen op herkenbare situaties, uit het leven gegrepen. Daarbij hoort ook een stukje hoogtevrees. Voor de cursus ‘werken op hoogte’ trainen we in België bijvoorbeeld op 25 meter boven de grond. In werkelijkheid zijn de windmolens vaak 120 meter hoog, maar met onze trainingsfaciliteit kunnen wij de werkomgeving zo realistisch mogelijk nabootsen.”

Global footprint
,,Onze global footprint is één van de belangrijkste elementen voor onze klanten. Onze formule is wereldwijd op dezelfde wijze uitgerold en aangepast aan de lokale wetgeving. Wij zijn een trainingsprovider met een enorm internationaal netwerk, waar de kwaliteit op een gelijkwaardige manier wordt geborgd. Onze crisismanagementtrainingen bijvoorbeeld geven we aan bedrijven waar ook ter wereld.”

Competentie
Naast ‘compliancy’ bewaakt RelyOn Nutec vooral de ‘competentie’ van de mensen. ,,Een certificering is een momentopname, te vergelijken met een foto. ‘Competentie’ is echter een eeuwig durend proces. Wij merken dat veel bedrijven wel compliant zijn, maar worstelen met de competenties. Het op peil houden van de vaardigheden van de medewerkers is echter het allerbelangrijkste”, onderstreept Van Cauwenberghe.

Realistische praktijktraining
RelyOn Nutec heeft zich sinds de start in 1968 in Kopenhagen (Denemarken) ontwikkeld van een aanbieder van brandbestrijdingstrainingen tot een toonaangevende aanbieder van veiligheidstrainingen wereldwijd. De filosofie van RelyOn Nutec is geënt op realistische praktijktraining als belangrijkste pijler tot het verwerven van de competentie die nodig is voor het uitvoeren van complexe en gevaarlijke taken. 

Stressvolle situaties
,,Wij trainen personeel in veilig gedrag en overlevingstechnieken, gericht op het voorkomen van ongevallen en verwondingen. In onze trainingen leggen we de nadruk op de mogelijkheid om de eigen emotionele reacties in stressvolle situaties beter te doorgronden. Wij weten hoe mensen kunnen reageren en waartoe ze in staat zijn. We bieden de vaardigheden om op de juiste wijze te reageren in een crisissituatie, zodat de deelnemers onder vakkundig beheerde omstandigheden bekend raken met hun eigen emoties.” 

Kernwaarden
Safety is uiteraard de number 1 priority voor RelyOn Nutec. Andere kernwaarden zijn betrouwbaarheid, leiderschap, partnerschap en innovatie. ,,Veiligheid is onze specialiteit. Het zit in ons DNA. Daarom vertrouwen mensen op ons. Wij bieden bijvoorbeeld praktijkgerichte en realistische veiligheidstrainingen, die volledig toegesneden zijn op de sector duurzame energie. Door te investeren in specifieke voorzieningen op onze oefenlocaties, waaronder een windturbine-trainingstoren en een boottransfer-simulator, kunnen we wereldwijd voldoen aan alle klantbehoeften op het gebied van veiligheid en technische training”, aldus de managing director Central Europe van RelyOn Nutec.

Crisissituaties
De trainingen bevatten voor het overgrote deel scenario based oefeningen. In de eigen zwembaden worden bijvoorbeeld ook golven, hevige regenval, donder, bliksem en duisternis nagebootst. ,,Via simulatoren worden mensen geconfronteerd met crisissituaties. Door de leef- en werkomgeving na te bootsen mag ervan worden uitgegaan dat bij werkelijke calamiteiten op de automatische piloot wordt gehandeld. In ieder geval is de kans veel groter dat de veiligheidsregels dan goed worden nageleefd. Het draagt in belangrijke mate bij aan de veiligheid van jezelf en van je collega’s.” In de trainingscentra worden echte werkomgevingen nagebootst, inclusief geavanceerde brandbestrijdingsfaciliteiten en simulatoren voor het ontsnappen uit een helikopter onder water.” 

Trainingscentra
In België opereert RelyOn Nutec sinds enkele jaren vanuit de haven van Oostende, waar allerlei scenario based trainingen worden gegeven. De vestiging in Amsterdam heeft een sterke focus op de offshore wind en de vestiging Rotterdam op de industrie en maritieme sector. Aan de Maasvlakte is het concern in oktober 2018 verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Beerweg met een groot trainingscentrum van 6,5 hectare. 

Emergency Response Team
RelyOn Nutec Fire Academy verzorgt in Rotterdam opleidingen, trainingen en oefeningen voor industriële (bedrijfs)brandweerkorpsen en publieke hulpverleningsdiensten. RelyOn Nutec beschikt daarnaast over een Emergency Response Team (ERT) dat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar bereikbaar is om maritieme of industriële incidenten waar dan ook ter wereld te bestrijden.

Batterijen
In Rotterdam is ook een speciaal trainingstraject waar mensen leren om te gaan met de gevaren van lithium-ion batterijen. ,,Als marktleider in veiligheidstrainingen passen we ons via productdevelopment aan de omgeving aan. Batterijen zijn de energiedragers van de toekomst, maar brengen ook specifieke risico’s en gevaren met zich mee.”

Amsterdam
De vestiging in Amsterdam is sterk gericht op de offshore wind. Vlak naast het trainingscentrum van de vestiging in Amsterdam, ligt aan de NDSM-Pier het fraaie oefenschip ‘Zeus’ van RelyOn Nutec dat is september 2019 officieel geopend is. Met dit speciaal ontworpen trainingsschip wordt een breed scala aan brand- en reddingsboot gerelateerde trainingen aangeboden aan de oil & gas, renewables, maritieme sector en publieke brandweerkorpsen.

Vlam in de pan
,,Bijzonder aan dit object is dat we brandblustrainingen geven, zoals een zeevarende die mee kan maken als bijvoorbeeld letterlijk de vlam in de pan slaat. Op dit schip kunnen we in een stalen omgeving met alle problematiek van dien, scenario based trainingen geven, met respect voor de strikte veiligheids- en milieunormen. Er is alleen uitstoot van waterdamp, niet van rook”, benadrukt Van Cauwenberghe.

GWO Blended Learning
Sinds een aantal maanden biedt RelyOn Nutec de trainingen voor personeel dat werkzaam is in de windindustrie in een blended learning vorm aan. Dit houdt in dat deelnemers zowel e-learning als praktische training volgen. ,,Met deze nieuwe manier van trainen voor de windindustrie ronden de deelnemers de online e-learning modules af voordat zij aan de praktijktraining op één van onze oefencentra deelnemen. Hierdoor hebben alle deelnemers hetzelfde niveau van begrip met betrekking tot de specifieke onderwerpen en worden de praktijksessies effectiever en efficiënter.”

Reduceren
Daarbij wordt de trainingstijd op de oefencentra gereduceerd, legt Van Cauwenberghe uit. ,,Een volledige GWO Basic Safety Training gaat van 5 naar 3 dagen en de herhalingstraining van 4 naar 2,5 dag. Uiteraard is deze manier van trainen volledig in afstemming en met goedkeuring van GWO.”

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op