Qua-vac: duurzame oplossingen

Qua-vac is officieel- en exclusief distribiteur van Evac Oy Benelux. Qua-vac levert een breed assortiment duurzame producten in afval(water) behandeling. Speciaal ontworpen voor en toegepast binnen de gehele maritieme sector. De systemen worden geïnstalleerd op allerlei soorten schepen: van superjachten tot riviercruiseschepen en van vrachtschepen tot offshore.

 

De systemen van Evac zijn betrouwbaar, flexibel, kostenefficiënt en eenvoudig te installeren bij zowel nieuwe constructies als renovaties. Evac Complete Cleantech oplossingen voldoen aan alle huidige normen voor afval(water) behandeling.

 

MBR -systeem, ingebouwd aan boord van een schip.

Qua-vac

Met meer dan 50 jaar ervaring is Qua-vac wereldwijd toonaangevend expert in duurzame vacuümtechnologie, afvalwaterinzameling en afvalwaterbehandeling. De duurzame systemen van Qua-vac worden grotendeels ontworpen, geproduceerd en geleverd vanuit het hoofdkantoor in Nederland en toegepast in onder andere scheepvaart, woningen, industrie en voor complete stedelijke rioleringsnetwerken. Qua-vac heeft al deze sectoren ondergebracht in drie divisies: Infra, Marine en Building.

 

Voor haar maritieme systemen is Qua-vac voor de Benelux officieel en exclusief vertegenwoordiger van het Finse Evac OY, wereldwijd marktleider op het gebied van cleantech maritieme afvalwater managementsystemen. Complete inzamelings- en behandelingssystemen worden, volgens Evac configuratie of maatwerk ontworpen door Qua-vac.

 

Evac Complete Cleantech Oplossingen

Qua-vac biedt een breed scala aan diverse duurzame oplossingen en producten met een hoog gebruiksgemak en eenvoudig onderhoud. Van voedselvermalers, shredders en afvalpersen tot vacuüm (toilet)systemen inclusief afvalwaterbehandeling systemen. Deze oplossingen kunnen naar wens worden ontworpen en geleverd, zodat het kan worden toegepast binnen de meest uiteenlopende situaties.

 

Afvalverwerking

Naast afvalwaterzuivering biedt Qua-vac ook hoge kwaliteit oplossingen voor afvalverwerking. Het aanbod bestaat onder meer uit persapparatuur, glasbrekers en verbrandingsovens. Al deze apparatuur is ontworpen met het oog op gebruiksgemak, efficiëntie en sustainability. ,,Desgewenst verzorgen wij het volledige waste management aan boord. Door het afval samen te persen in balen is er veel minder ruimte nodig op een schip”, aldus Guido Derks, Project Manager Marine bij Qua-vac.

 

MBR-systeem

Als oplossing voor het lozen van afvalwater heeft Evac Oy al in de jaren negentig de Evac Membraan Bioreactor (MBR) ontwikkeld. Deze afvalwaterzuiveringsinstallatie zuivert alle afvalwaterstromen van het schip (zwart en grijs water) om te voldoen aan nationale- en internationale wetgeving. De MBR is geschikt voor alle scheepstypen, variërend van kleine jachten tot grote cruiseschepen.

 

Badkamer met vacuümtoilet aan boord van een riviercruiseschip

 

Milieuvriendelijk afvalwater

De MBR verwerkt al het zwarte en grijze water uit keukens, gootstenen, douches en wasfaciliteiten en genereert door de membraantechniek in één stap afvalwater van goede kwaliteit zonder dat verdere nabehandelingsstappen nodig zijn. De MBR is het enige systeem wat zulk schoon water kan leveren.

 

Compacte oplossingen

De eerste systemen voor de zuivering van afvalwater waren met name bedoeld voor de grotere schepen met grotere bemanningen en/of grote aantallen passagiers. In de loop der jaren is de behoefte gegroeid naar compactere systemen op andere typen schepen zoals binnenvaart en jachtbouw.

 

Breder inzetbaar

,,Door innovatieve ontwikkelingen worden de producten steeds breder inzetbaar. Naast riviercruiseschepen en grote jachten richten we ons in toenemende mate ook op andere typen schepen waarop voorheen geen ruimte was voor onze producten”, aldus salesmanager Cees Lam.

 

Grotere markt

Qua-vac biedt een breed scala aan van diverse duurzame oplossingen aan een steeds grotere markt van schepen. Opdrachtgevers en klanten zijn de werven en vooral de ontwerpbureaus. Alle systemen kunnen worden geleverd volgens Evac-configuratie of op maat worden ge-engineerd door Qua-vac.

 

Riviercruiseschepen

Met de groeiende populariteit van riviercruises neemt ook de vraag naar duurzaam en verantwoord toerisme toe. Het is van essentieel belang dat riviercruisebedrijven zich inzetten voor het beschermen van kwetsbare rivierecosystemen. Dit kan worden bereikt door efficiënte afvalverwerking, het besparen van water, het minimaliseren van de milieubelasting en het voldoen aan steeds strenger wordende milieuregels.

 

Expeditie schip de Sea Venture voldoet aan strenge eisen om in natuurgebieden te mogen varen.

 

Oplossing op maat

,,Wij leveren voor riviercruiseschepen tot gemiddeld 200 personen. Hoe minder personen, hoe groter de kosten per persoon zijn. Wij maken en denken mee in de oplossing op maat die perfect aansluit bij de grootte, ruimte en het ontwerp van het riviercruiseschip. De kwaliteit staat voor ons voorop. Hoewel deze systemen een scheepsleven mee gaan, voert Qua-vac ook upgrades uit wanneer de wet- en regelgeving verandert”, vervolgt de salesmanager, die al 34 jaar bij Qua-vac werkzaam is.

 

Toepassingen

De producten de Qua-vac levert voldoen aan de zeer strenge eisen voor afvalwaterbehandeling conform het Rijncertificaat. ,,De milieueisen worden steeds strikter, maar er komen ook steeds compactere en betere oplossingen. Vaak is de techniek er wel, maar zijn de toepassingen op een binnenvaartschip lastig”, legt Guido Derks uit. De productontwikkelingsspecialisten van Qua-vac ontwerpen op maat gemaakte oplossingen, op basis van de grootte van het schip en de passagierscapaciteit. Hierbij ligt de nadruk op materiaal, efficiëntie en ruimtebesparing.

 

Opleidingsschip

Het is van belang om met de toenemende populariteit van riviercruises ook awareness te creëren voor de duurzame systemen die riviercruises kunnen inzetten om het milieu te beschermen. ,,We hebben momenteel een aantal mooie riviercruises en jachten in opdracht. Daarnaast zit ons vacuümsysteem met vacuümtoiletten ook op het opleidingsschip Ab Inito, waar leerlingen worden opgeleid tot bijvoorbeeld stuurman of machinist. Zo komen leerlingen al vroeg in contact met een duurzaam systeem aan boord. Een vacuümtoilet gebruikt maar 1,2 liter in plaats van 6 tot 8 liter water. Zeer belangrijk voor de toekomst van de binnenvaart”, onderstreept Cees Lam.

 

Onderneming van het jaar

Qua-vac is door Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) uitgeroepen tot onderneming van het jaar 2023. Qua-vac heeft de prijs gewonnen in de categorie klein bedrijf. Er is gekeken naar onderscheidend vermogen in de markt, uitstraling en werkgebied, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en innovatie. Qua-vac ontving zowel de meeste stemmen van het publiek als van de vakjury.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op