Portaal van Vlaanderen: ervaar havengebied North Sea Port!

Foto: Gino van de Broecke
Het Portaal van Vlaanderen uit Terneuzen heeft als maritiem informatiecentrum alles in huis over de troeven van havengebied North Sea Port, in het bijzonder de Nieuwe Sluis en de bedrijvigheid rond het Kanaal Gent-Terneuzen. Het Portaal is heel het jaar open met wisselende openingstijden, maar in de vakantiemaanden juli en augustus staan de deuren zelfs 7 dagen in de week open voor de bezoekers.
In de loop van 2027 zal in Het Portaal een nieuwe expositie worden geopend. Hierbij wordt breed ingezet op alle bijzonderheden en de innovatiekracht van het havengebied. Daarbij vormen jongeren een belangrijke doelgroep.
Beroepenroute
Met interactieve spellen en een beroepenroute worden jongeren enthousiast gemaakt voor een gevarieerde baan in het havengebied. Wat voor banen zijn er, wat voor schepen varen er en wat vervoeren ze? Het Portaal wil een brugfunctie vervullen tussen het onderwijs en het havenbedrijfsleven. Vanuit het havenbedrijfsleven is er veel vraag naar met name technische en logistieke medewerkers. Jongeren worden een uitdagende baan geboden in de haven, met veel variatie van werkzaamheden en doorgroeimogelijkheden.
Innovatiekracht
De investering van € 600.000 voor deze expositie wordt gedragen door het Portaal, het bedrijfsleven en door een Leadersubsidie. ,,Bedrijven die nog willen aansluiten worden uitgenodigd om contact met het management van Het Portaal op te nemen, zodat alle mogelijkheden van deelnemen kunnen worden besproken. De hoop is gevestigd op een aantal industriële- en MKB-bedrijven in het havengebied North Sea Port”, aldus voorzitter Gijs van den Berg van Het Portaal van Vlaanderen.
Werken in de haven
Waarom zijn de sluizen zo belangrijk? Hoe zit het met de veiligheid in de haven? Wat is de rol van een havenmeester of van een loods? Hoe werkt een sluis? Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen krijgt men antwoord op dergelijke vragen. ,,In de beroepenroute wordt een vijftiental beroepen uit de haven uitgebreid toegelicht. Tevens bestaat de mogelijkheid om door middel van een app je te oriënteren over het werken in de haven en tevens je voorkeur voor een beroep in de haven uit te zoeken”, vervolgt Van den Berg, die zijn eerste lustrum beleeft als voorzitter van Het Portaal. In zijn arbeidzame leven was hij onder andere 35 jaar bedrijfsmanager bij sociaal werkbedrijf Dethon.
Gehele gebied
Het Portaal is van origine vooral gericht op de haven van Terneuzen en het Sluizencomplex (de waterstaatkundige werken). Tegelijkertijd is er een bredere maritieme oriëntatie: Terneuzen als maritieme stad, Het Kanaal van Gent naar Terneuzen, de relatie met Vlissingen en de Westerschelde. Anno 2025 wordt het gehele North Sea Port gebied bestreken.
Brugkelder
Bij een rondleiding door Het Portaal valt meteen de expositie op van de Nieuwe Sluis. Deze wereldsluis is op 11 oktober 2024 officieel geopend door de Nederlandse koning Willem-Alexander en de Belgische koning Filip. De tocht met de elektrische bezoekerstrein over het sluizencomplex voert onder andere naar de brugkelder. Het betreft nu nog enkel de kelder van de Westsluis, maar over enkele maanden zal ook de brugkelder van de Nieuwe Sluis te aanschouwen zijn.
Economisch belang
De Nieuwe Sluis is net als de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen, de Panamasluizen en de Zeesluis IJmuiden een van de grootste sluizen ter wereld. De havengebieden Gent en Terneuzen zijn van groot economisch belang. Het sluizencomplex in Terneuzen vormt de toegang tot de havens gelegen aan het Kanaal Gent-Terneuzen.
Erick de Vinvis
In de expositieruimte valt onder andere ook de enorme schedel op van Erick de Vinvis, die zo’n vier jaar geleden dreef in de sluizen van Terneuzen. Hij was vermoedelijk op de boeg van een zeeschip terechtgekomen en uiteindelijk het Kanaal Gent-Terneuzen ingedreven. De jonge vinvis is schoongemaakt door onderzoekers van museum Naturalis in Leiden, om tentoongesteld te kunnen worden in Het Portaal van Vlaanderen.
Vrijwilligersgroep
De vrijwilligersgroep is de kurk waar Het Portaal op drijft. ,,We hebben een vijftigtal vrijwilligers die hier de boel draaiende houden, met veel affiniteit voor de scheepvaart, zowel in de grote- als de kleine vaart. De jongere generatie luistert vol interesse naar de verhalen van de vrijwilligers. Het zijn schippers, chauffeurs, gidsen, gastvrouwen en gastheren, die ook de horeca verzorgen. En allemaal zijn ze om te enthousiaster”, vertelt Linda van Heese die samen met Chrysta van Damme het management vormt van Het Portaal.
Economische levensader
De gidsen vertellen in detail over de betekenis van de sluizen in Terneuzen, de industriële ontwikkeling langs het kanaal van Gent naar Terneuzen en de Westerschelde als economische levensader. Naast maritiem informatiecentrum is Het Portaal ook toeristisch informatiepunt.
Hele havengebied
Op een maquette, op een halve meter hoogte, is het hele havengebied in reliëf uitgesneden. De bezoeker kan enkele ipads op de maquette richten waarop informatie tevoorschijn komt: de grenzen van het havengebied, de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen, de havens/dokken, wegen, spoorlijnen, natuur- en buffergebieden, bedrijventerreinen, windmolens, namen van de steden en gemeenten in en rond het havengebied.
Filmpjes
In filmpjes wordt er uitleg gegeven over het binnenkomen van schepen en het lossen, het opslaan, het opnieuw laden en het verder vervoeren van goederen. Zo ziet men bedrijven, schepen en haveninfrastructuur. Het biedt een unieke inkijk in het havengebied waar je als bezoeker nooit mag of kan komen.
North Sea Port
De videowall toont op geluiden uit de haven langzaam voortschrijdende beelden, die de bezoeker de haven intrekken. Op de beelden worden tal van feiten en cijfers getoond: North Sea Port als logistiek knooppunt centraal in Europa en als multimodale haven die ontsloten wordt via binnenvaart, spoor, weg en pijpleiding. Over de plaats van de haven in de Europese top 10, cijfers over oppervlakte en grootte van het gebied en de toegevoegde waarde. En over de belangrijkste handelspartners, de verschillende soorten goederen en activiteiten en 1.000 hectare ruimte om te ontwikkelen. Er is ook een nieuwe promotiefilm, met specifiek voor de jeugd een kortere versie.
Rondvaarten
Het Portaal is één van de grootste toeristische trekpleisters in de regio en organiseert al jarenlang maritieme fiets- en wandelroutes, rondleidingen over het sluizencomplex, rondritten met de bezoekerstrein en rondvaarten met het bootje van het Portaal.
Arrangementen
Er zijn diverse arrangementen op maat voor zowel burgers als bedrijven zoals de zeehondentrip, het Schip Ahoy kinderarrangement en vergaderarrangementen. Het Portaal voorziet ook in een uitgebreide keuken en een mooie vergaderruimte bij het water. Speciaal voor het organiseren van zakelijke bijeenkomsten beschikt het Portaal over een film/vergaderzaal met een groot presentatiescherm en een gloednieuwe geluidsinstallatie.
Bedrijven
Het Portaal is een locatie die net even anders is dan gebruikelijk. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld eerst een brainstormsessie in Het Portaal houden om vervolgens met een boot naar de sluizen te varen om lekker uit te waaien. Bij terugkomst in Het Portaal wacht een heerlijke maaltijd. Goed voor de teambuilding.
www.portaalvanvlaanderen.nl