Nieuwe Scheldetunnel vormt essentiële schakel voor verduurzaming chemische industrie ECLUSE-tunnel in de startblokken

De boring richting linkeroever voor de nieuwe ECLUSE-tunnel is recentelijk gestart en zal naar verwachting in de zomer voltooid zijn
De nieuwe Scheldetunnel vormt een essentiële verbinding tussen de linker- en de rechteroever, waarmee de duurzame stoomvoorziening van ECLUSE verder wordt uitgebreid. Hierdoor zal ook chemiebedrijf Evonik kunnen overschakelen op hernieuwbare energie, wat bijdraagt aan een forse reductie van CO2- en stikstofemissies. De boring richting linkeroever voor de nieuwe ECLUSE-tunnel is recentelijk gestart en zal naar verwachting in de zomer voltooid zijn.
Hierna wordt de tunnelboormachine weer naar de persschacht op rechteroever gebracht om de boring te starten richting Evonik. Aansluitend aan de boring van de microtunnel wordt het leidingwerk en de technische tunneluitrusting geplaatst. De oplevering van het volledige project is voorzien tegen eind 2026.
Samenwerking
De ECLUSE-tunnel komt tot stand dankzij een samenwerking tussen private en publieke partners: Indaver, SLECO, FINEG, Maatschappij Linkerscheldeoever, Port of Antwerp-Bruges en Water-Link en met steun van de Vlaamse overheid.
Duurzame energie
ECLUSE is een industrieel stoomnetwerk dat energie valoriseert uit de waste-to-energy installaties van Indaver en SLECO in Doel. Op dit moment levert ECLUSE stoom aan vijf bedrijven op de linkeroever van de Waaslandhaven. Met de aanleg van de nieuwe Scheldetunnel kan deze energie ook worden geleverd aan bedrijven op de rechteroever, te beginnen met Evonik Antwerpen. Dit betekent een belangrijke stap in de verduurzaming van de chemische industrie in de haven.
Langste tunnel
De ECLUSE-2 Scheldetunnel zal een lengte hebben van 1.288 meter en wordt geboord door middel van ‘microtunneling’. Dit is een techniek om ondergrondse tunnels aan te leggen zonder sleuven te graven in een grote variëteit aan grondsoorten. De Scheldekruising wordt de langste buisdoorpersing tot nu toe in België. De tunnel zal een interne diameter van drie meter hebben en ruimte bieden voor de ECLUSE 2-leidingen, een centraal onderhoudspad en extra capaciteit voor toekomstige leidingen en kabels. In een vervolgfase wordt nog een kortere tunnel gerealiseerd in de richting van Evonik.
Groene warmte
Chemiebedrijf Evonik heeft op haar locatie in Antwerpen, nabij de Tijsmanstunnel, een aanzienlijke behoefte aan stoom, die wordt ingevuld door het verbranden van aardgas. Door zich aan te sluiten bij ECLUSE, kan Evonik deze fossiele brandstof gevoelig verminderen. De hoeveelheid aardgas die hierdoor wordt bespaard, komt overeen met het jaarlijkse verbruik van meer dan 38.000 gezinnen.
De overstap naar stoom van ECLUSE zal ook resulteren in het vermijden van jaarlijks 100.000 à 150.000 ton CO2-emissies. Ongeveer de helft van de afvalstoffen die in Doel worden verwerkt, is van biogene oorsprong. Daarom wordt 50% van de geproduceerde stoom beschouwd als groene warmte. Bovendien zal de omschakeling naar stoom de stoomproductie gerelateerde stikstofemissies van Evonik met 75% verminderen.

De tunnelboormachine arriveerde onlangs in Antwerpen.
Verdere uitbreiding
De aanleg van de tunnel biedt ook mogelijkheden voor verdere uitbreiding van het ECLUSE-netwerk. In de toekomst kunnen meer bedrijven op de rechteroever aansluiten, waardoor de circulaire en klimaatneutrale industriële cluster verder wordt versterkt.
Klimaatdoelstellingen
Met de komst van de tunnelboormachine is een cruciale stap gezet in dit vooruitstrevende infrastructuurproject. De ECLUSE 2-tunnel draagt niet alleen bij aan de verduurzaming van de Antwerpse haven en de Waaslandhaven, maar vormt ook een belangrijke schakel in de energietransitie en de realisatie van de klimaatdoelstellingen in Vlaanderen.