Nature: dé inzamelaar van scheepsafvalstoffen

Martens Renewables en International Slob Disposal (ISD), zijn gezamenlijk uitgegroeid tot de grootste inzamelaar van scheepsafvalstoffen in Europa. In de nabije toekomst zullen de namen Martens en ISD opgaan in Nature Groep.

 

Er is veel synergie tussen Martens Renewables en ISD, zowel met inzameling en verwerking van scheepsafvalstoffen als met maritieme cleaning. Door de integratie is het servicenetwerk uitgebreid vanaf de Franse grens in België tot aan de Duitse grens in de Eemshaven. De vloot telt een 35-tal schepen en diverse vrachtwagens en bedient zeevaart, binnenvaart en visserijklanten aan de ‘natte’ kant evenals industriële klanten aan de ‘droge’ zijde.

 

Burando Atlantic Group

Nature Group is onderdeel van de Burando Atlantic Group (BAG), de ‘one-stop-ship’ dienstverlener voor de maritieme industrie. Het levert een breed scala diensten voor zee- en binnenvaartschepen, offshore en tankopslag. Het concern (dat beschikt over een vloot van een honderdtal schepen) is onderverdeeld in de divisies, Logistics, Trading, Shipping en Environmental. Alle environmental activiteiten zijn binnen Nature Group gepositioneerd.

 

Inzameling

Het Zeeuwse Martens Renewables en het Rotterdamse ISD zamelen alle denkbare scheepsafvalstoffen in zoals huisafval, hout, ijzer, chemicaliën maar ook veel (vloeibaar) oliehoudend afval uit machinekamers en/of ladingtanks. Het merendeel van het afval wordt ingezameld met speciaal daarvoor geëquipeerde vaartuigen, maar soms ook met (vacuüm)trucks. De oliewatermengsels worden vervolgens naar de verwerkingsfabriek in Vlissingen-Oost gebracht. Deze fabriek draait 24/7 op volle capaciteit.

 

Duurzame verwerking – end of waste

In de verwerkingsfabriek wordt zowel olie als water, afkomstig van scheepsafvalstoffen, maritieme cleaning en industrieën gereinigd. Het water wordt gereinigd op de waterzuiveringsinstallatie en gaat uiteindelijk via Evides terug de natuur in. De olie wordt zodanig gereinigd dat het als nieuwe grondstof kan dienen en een ‘end of waste’ status krijgt. De duurzame energievoorziening voor de fabriek maakt dit proces extra bijzonder. ,,Waar voorheen duizenden kuubs gas nodig waren, gebruiken we in onze verwerkingsterminal restwarmte van Zeeland Refinery: duurzaamheid in optima forma”, aldus directeur Serge Hendrickx van Martens Renewables.

 

Flexibel en creatief

Martens Renewables bedient al ruim 40 jaar haar klanten in Nederland en België vanuit Vlissingen. Door de nieuwe synergie binnen Nature Group zijn de volumes en het gebied van afvalinzameling fors gegroeid. Ook ontstaan er nieuwe kansen op het gebied van cleaning. ,,We verzorgen riool-, scheeps-, tank- en industriële reiniging in een niche markt. Onze mensen zijn heel flexibel en creatief want er moeten vaak op korte termijn problemen worden opgelost. Daar is onze organisatie op ingericht. Vandaar dat we ook ingeschakeld worden bij calamiteitenbestrijding”, vervolgt Hendrickx.

 

Calamiteitenbestrijding

Martens Renewables heeft sinds enkele jaren een gezamenlijke calamiteitendienst met Multraship Towage & Salvage. De joint venture CMMC (Combinatie Martens Multraship Calamiteitenbestrijding) heeft het Rijkswaterstaat contract voor calamiteiten met drijvende vervuiling voor alle Zeeuwse wateren.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op