Mooie projecten Hanse in Zuid-Holland

Van oudsher ontwikkelt en bouwt Hanse opslagloodsen voor akkerbouwers in binnen- en buitenland. Daarnaast is het Zeeuwse bedrijf in toenemende mate actief in de sectoren industrie en utiliteit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit diverse mooie projecten in de regio Rotterdam-Rijnmond. De hands-on mentaliteit wordt gecombineerd met de modernste technieken.

 

Zo is Hanse aan de rand van Ridderkerk momenteel druk bezig met de bouw van de nieuwe hoofdvestiging van JIMMY Products BV, de producent van JIMMY’s® Popcorn, Nachos en Dips. Het imposante pand op bedrijventerrein Dutch Fresh Port bevat onder andere 900 ton staal. Het betekent duurzame huisvesting voor hoofdkantoor, productiehal en distributiecentrum. Het pand is 150 bij 100 meter en 14 meter hoog. De eerste steen van het project is op 17 november 2023 gelegd en de oplevering is eind 2024.

 

Duurzaamheid

Met het prachtige pand worden hoofdkantoor, productie, verpakking, warehouse en distributie op één locatie ondergebracht. Duurzaamheid is een belangrijke pijler van het project, met integratie van wind- en zonne-energie, biogas en een gescheiden afvoersysteem voor afval- hemel- en proceswater. Barth Installatietechniek uit ’s-Gravendeel realiseert in opdracht van Hanse de installaties van het mooie project.

 

Het nieuwe warehouse van Metaal Transport.

 

Waalhaven

Een onlangs al gerealiseerd sterk staaltje van Hanse in Rotterdam is de nieuwbouw van het enorme warehouse van Metaal Transport aan de Waalhaven op de Maasvlakte. Het Rotterdamse bedrijf was ook zeer te spreken over de versnelde oplevering (vanwege de noodzakelijke verhuizing van het oude pand) in oktober 2023 van het gebouw. Metaal Transport is gespecialiseerd in opslag en transport van non-ferrometalen, staalproducten en ferro-legeringen. Het complex van 25.000 vierkante meter bestaat uit vijf compartimenten en een apart kantoor.

 

Den Haag

Medio oktober 2023 is ook de nieuwe loods van scheepswerf De Haas in Den Haag opgeleverd. Door een brand in maart 2022 waren de loods en de 120 gestalde boten compleet verwoest. Naast opslag van boten voorziet Jachtwerf De Haas ook in laswerk, het uit- en inbouwen van motorblokken en boegschroeven. Er is eveneens een winkeltje met scheepsonderdelen in de fraaie nieuwe loods langs de Haagse Trekvaart.

 

Dordtse Kiltunnel

Hanse is al vele jaren actief in Zuid-Holland. Zo werd in 2021 een bijzonder project opgeleverd bij het tolplein van de Dordtse Kiltunnel. Binnen 24 uur werden een loopbrug, vakwerkspant en luifel gehesen waarbij de tunnel gewoon open kon blijven. Al het constructiewerk werd door Hanse gerealiseerd.

 

Distributiecentrum

Voor Cordeel heeft Hanse enkele jaren geleden ruim 1800 staal geleverd en gemonteerd voor het project Bleizo in Bleiswijk voor de ontwikkeling van een groot distributiecentrum langs de A12 tussen Zoetermeer en Waddinxveen. In de haven van Rotterdam heeft Hanse ook de constructie van 600 ton staal verzorgd voor recyclingbedrijf REKO. In 2016 realiseerde Hanse de ruwbouw van de nieuwe aankomsthal 2 van Rotterdam The Hague Airport.

 

Het nieuwe complex van Metaal Transport aan de Waalhaven in Rotterdam.

 

Totaalleverancier

Hanse is specialist in nieuwbouw en renovatie van bedrijfspanden. De onderneming uit Nieuwerkerk draagt zorg voor ontwerp, engineering, productie, montage en gevelbekleding van bedrijfspanden in de agrarische, industriële en utiliteitssector. Het 117 jaar jonge familiebedrijf is uitgegroeid tot een internationaal opererende totaalleverancier. ,,Wij zijn meestal hoofdaannemer van A tot Z, van vergunningaanvraag en fundering tot turn key oplevering van de nieuwbouw”, zegt Ruben de Jonge, namens de directie van Hanse.

 

Arbeidsmarkt

Wel wordt het door de krapte op de arbeidsmarkt lastig om technische vacatures passend in te vullen. Hanse doet daarom in toenemende mate een beroep op arbeidsmigranten, variërend van Oost-Europeanen tot Filipijnen. Daarnaast leidt het Zeeuwse bedrijf jongeren en zij-instromers ook zelf op tot echte vakmensen. Zo hebben inmiddels diverse studenten van de Hanse Vakschool de opleiding ‘Allround dakdekker metaal’ met goed gevolg afgerond.

 

Hanse Vakschool

De Hanse Vakschool is inmiddels een begrip. Momenteel is de derde lichting actief bij de specialist uit Nieuwerkerk in nieuwbouw en renovatie van bedrijfspanden. ,,In september 2025 start de vierde lichting met weer een vijftal leerlingen. Vandaar dat we nu al druk aan het werven zijn. Met name richting scholieren van het derde jaar vmbo. Die gaan langzamerhand nadenken over hun toekomst. De Hanse Vakschool leidt op tot MBO 3 waarbij je alles leert van je collega’s. Zeker voor praktische jongens is dat perfect. Ze werken graag met hun handen en lopen liever buiten”, aldus Ruben de Jonge, die samen met zus Marlinde en broer Jochem aan het roer staat van Hanse.

 

Baangarantie

De jongeren worden aangenomen met een BBL-contract: vier dagen in de week werken en één dag leren. ,,Er zit een baangarantie aan vast als de opleiding is afgerond. Als hoofdaannemer van allerlei projecten doen wij alles in de bouw ‘in house’. De leerlingen worden door onze eigen mensen opgeleid. Sommigen gaan zelfs verder met MBO 4 of HBO om bijvoorbeeld uitvoerder te worden.”

 

Theorie

Na vier dagen praktijk is het op vrijdag tijd voor theorie. De eerste vier uur wordt er door collega’s les in funderingstechnieken en ‘montage dak en gevel’ gegeven. Na de middag worden sowieso vier uur vaste vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap gegeven. Engels is nog een keuzevak, maar wordt steeds belangrijker, mede vanwege de buitenlandse projecten.

 

De nieuwe lichting aan de Hanse Vakschool die in september 2023 is begonnen.

 

Goede mix

,,Alle voormalige studenten aan de Hanse Vakschool draaien volledig mee in ons bedrijf. Onze eigen opleiding is dan ook een mooie manier om vacatures in te vullen. Hanse is een ‘vooruitstrevende onderneming’. Dat zie je aan onze vakschool, maar ook aan de digitale werkplaats en de projecten die steeds groter en specialer worden. Met dank aan de kennis en kunde van onze medewerkers. Daarbij is ons personeelsbestand is een goede mix van jong en oud”, vervolgt Ruben.

 

Werkgelegenheid

Er werken bij Hanse ondertussen 170 mensen in vaste dienst. Dat is inclusief het tiental werknemers van dochteronderneming Hendrickx Constructie uit Ossendrecht (overgenomen medio 2020). Daarnaast wordt ook regelmatig een beroep gedaan op een flexibele schil van onderaannemers.

 

Machinefabrieken

Hanse is in heel Nederland, België en Duitsland actief, maar ook veel verder over de landsgrenzen. Zo heeft de Zeeuwse onderneming agrarische loodsen in Canada, de Verenigde Staten en Afrika gebouwd. En voor het Duitse Siempelkamp werden in de afgelopen jaren grote hoeveelheden staal geleverd voor de bouw van machinefabrieken in Brazilië, de Verenigde Staten, Oost-Europa en IJsland.

 

MAF Suriname

Voor de 75-jarige niet-commerciële vliegtuigmaatschappij MAF in Suriname is onder regie van Hanse een gloednieuwe hangar gebouwd, die afgelopen september officieel werd geopend. Mission Aviation Fellowship Suriname is van groot belang voor medische hulp en gemeenschapsontwikkeling in het binnenland van Suriname.

 

MVO

Het strookt met de filosofie van Hanse waarbij naast het genereren van business ook maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een belangrijke kernwaarde is. Hanse stelt haar expertise ook graag ter beschikking aan kleine boeren in arme landen. Zo zijn in de afgelopen jaren opslagloodsen in de Afrikaanse landen Kenia, Senegal en Tanzania gebouwd.

 

Vacatures

Er zijn momenteel diverse vacatures bij Hanse zoals constructiebankwerker, betontimmerman, planner, bouwkundig tekenaar en bouwkundig werkvoorbereider.

www.hansegroep.nl

 

Foto boven: Artist impression van het imposante pand van JIMMY’s op bedrijventerrein Dutch Fresh Port
in Ridderkerk.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op