Minister Schultz opent uitbreiding Container terminal Nijmegen

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vanmiddag de vernieuwde, grotere binnenvaart container terminal van BCTN in Nijmegen feestelijk geopend. Met deze uitbreiding – een ruim 300 meter lange nieuwe kade en twee nieuwe brugkranen direct aan de Waal – plus het recent in gebruik genomen Container Transferium in Alblasserdam groeit de containercapaciteit van BCTN op de verbinding Rotterdam-Nijmegen-Duitsland van 100.000 naar 400.000 TEU per jaar.

“Dit is een prachtige mijlpaal”, stelt Schultz. “De versterking van deze binnenhaven is van groot belang. Met de komst van Maasvlakte II groeit het containertransport, en de Waal biedt op deze belangrijke corridor naar Duitsland nog ruim voldoende capaciteit. Die ruimte wil ik beter benutten. Binnenvaart is een duurzaam en kostenefficiënt alternatief voor het vervoer over de weg. Een goed instrument tegen files bovendien.”

De uitbreiding van de binnenhaven in Nijmegen is een gezamenlijke inspanning van Rijk, provincie Gelderland en terminalexploitant BCTN. “We dagen de ondernemers uit om ervoor te zorgen dat deze uitbreiding bijdraagt aan de werkgelegenheid in de regio”, zegt Gedeputeerde van de Provincie Gelderland Conny Bieze. Het ministerie leverde een bijdrage van 2 miljoen euro, de provincie en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost betaalden ieder 1 miljoen euro en  BCTN investeerde het resterende deel van de totale investering van zo’n 8,4 miljoen euro.  Meer dan tweederde van alle goederen die jaarlijks via Rotterdam ons land binnenkomen, wordt door de binnenvaart vervoerd naar het achterland.

De uitbreiding van de terminal door het plaatsen van een extra kraan op de verlengde kade betekent een verbeterde positie van Nijmegen richting het Europese achterland. Goederenstromen kunnen opgevangen worden en via het water richting de havens in Rotterdam en Antwerpen vervoerd worden. De terminal in Nijmegen maakt onderdeel uit van het grote BCTN netwerk dat naast Nijmegen vertegenwoordigd is in Venray, Den Bosch, Meerhout (B) en met een Container Transferium in Alblasserdam. Rien Geurts, Algemeen Directeur BCTN, stelt: “De terminal in Nijmegen is een echte hub op een unieke plaats in Nederland die met voldoende capaciteit zowel op maritiem als op continentaal vlak haar steentje bij zal dragen om nog meer bedrijven de mogelijkheid te bieden om in plaats van de weg daar waar mogelijk van het water gebruik te maken.”

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op