Martens Renewables verruimt horizon

Het netwerk van Martens Renewables (voorheen Martens Cleaning) is dit jaar aanzienlijk uitgebreid. Het bedrijf uit Vlissingen-Oost maakt sinds een half jaar deel uit van Burando/Nature Group, samen met International Slop Disposal (ISD) uit Rotterdam. Het netwerk bestrijkt het inzamelen en de verwerking van scheepsafvalstoffen plus maritieme cleaning en calamiteitenbestrijding in heel Nederland en België. Corebusiness is de logistiek en duurzame verwerking van oliewatermengsels. De olie en het water worden in de verwerkingsfabriek van elkaar gescheiden voor duurzaam hergebruik.

 

,,De synergie tussen Martens en ISD is fantastisch en betaalt zich uit. We versterken elkaar zowel met inzameling en verwerking van scheepsafvalstoffen als met maritieme cleaning. De Nature Group is een sterke daadkrachtige club. We hadden geen betere partij kunnen treffen. Martens Renewables en ISD hebben hetzelfde DNA en zijn complementair aan elkaar. We zijn gezamenlijk de grootste inzamelaar van scheepsafvalstoffen in Europa, met een eigen verwerkingsinstallatie in Vlissingen-Oost”, aldus directeur Serge Hendrickx van Martens Renewables.

 

Win-win situatie

De fusie zorgt voor een win-win situatie. ISD legde zich voorheen toe op logistiek. Na inzameling gingen de scheepsafvalstoffen naar een externe verwerker. Door de synergie met Martens is de afhankelijkheid voor ISD sterk afgenomen, omdat nu verwerkt wordt in een eigen fabriek in Nieuwdorp. Voor Martens is ‘de win’ dat het volume van te verwerken vloeibaar afval flink is toegenomen. Sinds de overname in maart door Nature Group draait de verwerkingsterminal op volle capaciteit.

 

Reinigingstak

,,De reinigingstak van Martens trekt eveneens gezamenlijk op met die van ISD waardoor we ook op dit gebied sterker staan. We verzorgen riool-, scheeps-, tank- en industriële reiniging in een niche markt. Onze mensen zijn heel flexibel en creatief want er moeten vaak op korte termijn problemen worden opgelost. Daar is onze organisatie op ingericht. Vandaar dat we ook ingeschakeld worden bij calamiteitenbestrijding. Dan is het een kwestie van ‘nu bellen, nu komen’,” vervolgt Hendrickx.

 

 

Burando Maritime Services

Nature Group is onderdeel van Burando Maritime Services uit Rotterdam. Martens en ISD horen bij de Environmental divisie. Martens Renewables ontzorgt bedrijven, maritieme sector, overheden en particulieren in Nederland en België al ruim een halve eeuw op het gebied van reiniging en logistiek. Bovendien verwerkt het bedrijf in Vlissingen-Oost ook al 20 jaar olie/water mengsels. Met haar afvalolie verwerkingsterminal loopt het bedrijf al jaren voorop.

 

Rendement

,,Niemand doet wat wij doen in de Benelux. De nieuwe eigenaar wil groeien. Nature had al een flink netwerk met inzameling van scheepsafvalstoffen in de havens van Rotterdam, Amsterdam, IJmuiden en Groningen. Daar is ons netwerk bijgekomen. Het werkgebied is daardoor enorm. Door de samenvoeging van Martens en ISD is ook het rendement van de verwerkingsterminal in Vlissingen-Oost veel hoger.”

 

Werkgebied uitgebreid

Door de synergie van Martens Renewables en ISD worden scheepsafvalstoffen ingezameld vanaf de Franse grens in België tot aan de Duitse grens in de Eemshaven, met een vloot van 34 schepen en diverse vrachtwagens. Nagenoeg de meeste inzamelcontracten voor de binnenvaart in Nederland en België zijn door de overheid aan Martens en ISD gegund.

 

‘One-stop-ship’ dienstverlener

Burando Maritime Services is de ‘one-stop-ship’ dienstverlener voor de maritieme- en olie & gas industrie. Het levert een breed scala diensten voor zee- en binnenvaartschepen, offshore en tankopslag. Burando is onderverdeeld in de divisies Logistiek, Handel, Scheepvaart en Milieu.

 

Inzamelcontracten

Martens Renewables is zowel in Nederland als België al decennia een duurzame en veilige inzamelaar van scheepsafvalstoffen voor binnenvaart, zeevaart en visserij. Zo is Martens actief met inzameling en verwerking van waswaters, bilgewater, sludges, klein chemisch afval (kga’s), huisvuil en bedrijfsafval. Martens heeft dan ook al decennia lang inzamelcontracten met zowel Nederlandse als Belgische havens.

 

Gezamenlijke calamiteitendienst

Martens Renewables heeft sinds vorig jaar een gezamenlijke calamiteitendienst met Multraship Towage & Salvage. Het heeft samen met Multraship het Rijkswaterstaat contract voor calamiteiten met drijvende vervuiling voor alle Zeeuwse wateren. Daarvoor hebben deze bedrijven een gezamenlijke BV in het leven geroepen: Combinatie Martens Multraship Calamiteitenbestrijding (CMMC).

 

 

Oilspills

Behalve het bestrijden van oilspills op het water, zorgt Martens Renwables ook voor cleaning van het wegdek na verkeersongevallen. Ook houdt het bedrijf zich bezig met tegengaan van oppervlaktewaterverontreiniging en verwerking van industrieel afvalwater.

 

Verwerkingsterminal

Scheepsafvalstoffen worden door Martens Renewables ingezameld in Vlissingen, Terneuzen, Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk, Dordrecht, Antwerpen, Gent en Zeebrugge. Door de synergie met ISD is er nu landelijke dekking in heel Nederland en België. Het afval wordt met meerdere schepen ingezameld en vervolgens met een transportschip opgehaald en vervoerd naar de hoofdvestiging van Martens Renewables in Vlissingen. Daar wordt in de afvalolie verwerkingsterminal oliewater en slib van elkaar gescheiden. Burando beschikt over een totale vloot van 100 schepen.

 

Tweede leven

De olie wordt in een proces dat werkt op gerecyclede energie gereinigd. ,,De olie krijgt daardoor een ‘tweede leven’. Het water wordt gereinigd op de waterzuiveringsinstallatie en gaat uiteindelijk terug naar de natuur. Zo bereiken we met nieuwe grondstoffen ‘the end of waste’. Waar voorheen miljoenen kuubs gas nodig waren, gebruiken we in onze verwerkingsterminal restwarmte van Zeeland Refinery. Hoe duurzamer kun je het krijgen?”, aldus Serge Hendrickx.

 

Capaciteit

Er is op de terminal in Vlissingen een opslagcapaciteit van 15.000 ton en een verwerkingscapaciteit van ruim 250.000 kuub voor olie en water. De inzamelwerkzaamheden voor afgewerkte olie van garagebedrijven heeft Martens Renewables per 1 augustus overgedragen aan Wubben Handelmaatschappij uit Roosendaal.

 

Vacatures

Bij Martens Renewables zijn 85 mensen in vaste dienst werkzaam: in de fabriek, het laboratorium, de werkplaats, de sorteerhal en op kantoor. Ter onderstreping van de groeiambities zijn er vacatures voor varend personeel, operators en op kantoor. ,,Wij zijn echt een 365 dagen bedrijf, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Met een fabriek die op maximale capaciteit draait”, besluit de directeur van Martens Renewables.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op