Marine pakt uit tijdens Wereldhavendagen

De Koninklijke Marine is dit jaar ruim vertegenwoordigd tijdens de Wereldhavendagen op 4, 5 en 6 september in Rotterdam. Het publiek kan een kijkje nemen aan boord van de aanwezige marineschepen, genieten van de verschillende demonstraties en zelf in actie komen in het Mariniersdorp.

Het dit jaar van antipiraterijoperaties teruggekeerde amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt ligt aan de Parkkade en is als het één na grootste marineschip een blikvanger. Ook patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland is te bezoeken tijdens de Wereldhavendagen. Het moderne schip keerde eerder dit jaar terug uit het Caribische Gebied, waar het kusttaken uitvoerde en zo’n 6.000 kilo drugs onderschepte. Op mijnenjager Zr.Ms. Makkum kan het publiek leren hoe de marine zich dagelijks inzet om mijnen en andere explosieven te ruimen op onder andere de Noordzee. Het duikvaartuig Hydra en twee sleepboten maken het maritieme plaatje compleet. De marineschepen zijn van vrijdag tot en met zondag tussen 10:00 en 18:00 uur vrij te bezoeken.

Thema
Het thema voor deze editie van de Wereldhavendagen luidt ‘De Droomhaven’. Voor de Koninklijke Marine is deze editie erg bijzonder: het Korps Mariniers viert dit jaar haar 350e verjaardag. Vanwege de grote verbondenheid tussen het Korps Mariniers en de stad Rotterdam, staan de Wereldhavendagen voor de marine daarom ook in het teken van de jubilerende zeesoldaten.

Activiteiten
Behalve de opengestelde schepen voorziet de marine in nog meer activiteiten. Aan de Parkkade is het Mariniersdorp opgesteld. De bezoekers kunnen kennismaken met de taken en het materieel van het jubilerende Korps Mariniers. Kinderen en jeugdige volwassenen kunnen – geschminkt en al – de handen uit de mouwen steken op de hindernisbaan of een rondje maken in een rupsvoertuig. Op zondag kunnen bezoekers in de Rijnhaven kijken naar de spectaculaire obstacle run ‘Beat the Marines’, waarin diverse teams proberen de tijd van de Rotterdamse mariniers te verbreken.

Demonstraties
Op alle drie de dagen geeft de marine tussen de Wilhelminakade en Willemskade diverse demonstraties. De marine laat onder andere zien hoe zij de strijd aangaat met Somalische piraten en drugssmokkelaars. Ook de maritieme NH90 helikopter geeft een impressie van haar capaciteiten.

Dutch Marines Rowing Challenge
In het kader van het 350-jarig jubileum maakt een groep van (oud-)mariniers zich op voor een bijzondere tocht. De Dutch Marines Rowing Challenge vertrekt op zaterdagochtend in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb vanuit Rotterdam en roeit via Vlissingen naar Londen. Ze zamelen met de 350 kilometer lange roeitocht geld in voor oud-mariniers die na hun actieve dienstperiode in de problemen zijn geraakt.

Programma
Het volledige programma van de Koninklijke Marine tijdens de Wereldhavendagen is terug te vinden in de Koninklijke Marine Evenementen-app. Deze app is gratis te downloaden in de App Store voor iOs en in de Google Play Store voor Android. Via deze app blijven de bezoekers op de hoogte van het evenement en toekomstige evenementen van de Koninklijke Marine.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op