Liftal: specialist in het zwaardere testwerk

Hans Hirdes kan ruim twee jaar na de overname door Liftal Hijstechniek van Damen Hoisting in Schiedam met recht een positieve balans opmaken. ,,We hebben een behoorlijke reorganisatie doorgemaakt en kunnen inmiddels een stevige orderportefeuille vullen. Nieuwe klanten dienen zich vooral in het zwaardere testwerk aan, vooral in de offshore wind en de traditionele olie- en gaswinning. Ook is er een toenemende behoefte aan het testen van objecten in de nucleaire sector. Er komt namelijk ook meer vraag naar kernenergie”, aldus de Liftal-business manager.

 

Liftal Hijstechniek, met vestigingen in Vlissingen en Schiedam, is ruim 25 jaar specialist op het gebied van adviseren, keuren, certificeren, leveren, installeren, testen, beheren, ontwikkelen en onderhouden van (explosieveilige) hijs- en hefmiddelen en kranen. Ook het leveren van valbeveiliging en klimmateriaal behoort tot het pakket. Door de overname strekt het werkgebied van Liftal zich uit rondom de grootste haven- en industriegebieden van Noordwest-Europa.

 

Rondleiding

Hans Hirdes verzorgt een uitgebreide rondleiding in de ruime drie hallen van Liftal in Schiedam. Zo geeft hij in het testcentrum tekst en uitleg over horizontale en verticale trekbanken, mobiele trekkrachtmeters en geijkte meetapparatuur. Daarnaast onderhoudt het bedrijf ook mechanisch, pneumatisch, hydraulisch en elektrisch hef- en hijsgereedschap.

 

Zwaardere constructies

,,We kunnen hier wel testen tot 2.000 ton”, zegt de manager met gepaste trots. ,,De achterste hal is speciaal ingericht voor reparatie en onderhoud van zwaardere constructies. Alles wat groot, zwaar en bijna onhandelbaar is, komt hier voorbij.” Ook het tijdelijk of voor langere periode opslaan van deze goederen neemt toe, mede door de prima handelingsfaciliteiten in de hallen.

 

 

Beproeven

Testen, keuren, certificeren…het is bij Liftal in vertrouwde handen. Het woord ‘beproeven’ passeert meerdere keren de revue bij de manager van Liftal. Of het nu gaat om enorme sluitingen, ankers of sleepkettingen: alles wat groot en zwaar is wordt getest bij Liftal Rotterdam, de officiële naam van de vestiging in Schiedam.

 

Complementair

De vestigingen in Vlissingen en Schiedam zijn complementair aan elkaar. ,,In het testcentrum in Schiedam gaat het om beproeven van speciale constructies. We kunnen hier dus tot 2.000 ton testen, in Vlissingen tot 120 ton. In Vlissingen inspecteren, onderhouden, certificeren en leveren we complete kranen, inclusief alles wat er onder, aan en bij hangt.”

 

 

ABUS-bovenloopkranen

Via Liftal Vlissingen worden op locatie regelmatig controles, onderhoud en reparaties uitgevoerd met betrekking tot een breed pallet vast opgestelde kranen. Daarnaast is Liftal ook dealer van ABUS-bovenloopkranen.

 

Maatwerkadvies

,,We ontzorgen de klant met maatwerkadvies op het gebied van hijsen en heffen. We verrichten keuringen van kranen en leveren op aanvraag verschillende merken vast opgestelde bovenloop- en zwenkkranen.”

 

Offshore windparken

Alle bouw- en transportprojecten met zware ladingen moeten vooraf uitgebreid worden getest, waarvoor Liftal Hijstechniek een betrouwbare partner is. Naast de bouw en industrie vindt er in de maritieme sector veel transport met zware stukken plaats. Bijvoorbeeld het transporteren van onderdelen voor de offshore windparken.

 

Zwaardere eisen

Voor al die zware hijsoperaties moet vooraf streng op veiligheid worden getest. Operaties op zee vereisen door de constante deining zwaardere eisen dan op land. Voor elke operatie gelden specifieke voorschriften waaraan moet worden voldaan. Liftal assisteert bij het certificeren en testen van vrijwel alle denkbare hijs- en heftoepassingen.

 

 

Atex

Liftal is klaar voor de energietransitie, ook al zijn de productie-installaties voor waterstof extra risicovol door het explosieve karakter. ,,Wij leveren, keuren, testen en certificeren ATEX equipment en/of EX-proof hijs- en hefmaterieel. We hebben hiervoor in eigen huis samen met DEKRA een Atex-keurings- en inspectieschema ontwikkeld.”

 

Nucleaire energie

Ondertussen blijft de vraag naar traditionele energiebronnen voorlopig nog hoog. Dat zal naar verwachting leiden tot meer nucleaire energie. ,,Regelmatig hebben we een aantal testprojecten uit de nucleaire sector. Naast Borssele betreft het ook kerncentrales in België, Frankrijk en Engeland. De energietransitie staat op vele vlakken te gebeuren, van wind- en nucleaire energie tot waterstof. Overal waar zwaar gehesen of beproefd moet worden kunnen wij onze werkzaamheden verrichten.”

 

Keurmeesters

Er werken bij de vestigingen van Liftal in Vlissingen en Schiedam in totaal zo’n 45 mensen, waaronder een groot aantal EKH-keurmeesters (Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen). Ze zijn specifiek opgeleid om een grote diversiteit aan gereedschappen en middelen conform de actuele Europese en Nederlandse regel- en wetgeving te kunnen beoordelen.

 

Waterzakken

Liftal beproeft ook veel met waterzakken. ,,Die hebben een laag eigen gewicht, zijn makkelijk te vervoeren en bieden hoge nauwkeurigheid en veiligheid tijdens het testen. Dat geschiedt bijvoorbeeld aan boord van schepen, in fabrieken en elektriciteitscentrales. Een waterzak kun je vullen van leeg tot 100 ton, ga maar na wat de ratio is”, onderstreept Hans Hirdes.

 

Assemblage

Liftal blijft de horizon ook met nieuwe activiteiten verruimen. Zo wordt binnenkort voor een overzeese klant gestart met de assemblage van 120 schokbrekers, die 3,5 ton per stuk wegen, voor de offshore wind. Voor een klant dichter bij huis is Liftal recentelijk gestart met het assembleren van hijsmiddelen van jaarlijks 200 tot 300 stuks (van een ton per stuk); samenstellen, beproeven, onderzoeken, conserveren en verpakken tot een verzendgereed product, onder Class getest: het zit Liftal in de genen.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op