Liftal Hijstechniek breidt testmogelijkheden aanzienlijk uit

De overname van Damen Hoisting in Schiedam door Liftal Hijstechniek vorig jaar is inmiddels voltooid en daarmee is het tijd om de markt op te gaan met de flinke uitbreiding aan testmogelijkheden die het bedrijf nu in de aanbieding heeft. Met de vestiging in Schiedam heeft Liftal voor klanten in de Rijnmond en wijde omgeving testapparatuur beschikbaar voor 100, 300, 900 en maar liefst 2000 ton. Genoeg om heel veel projecten in de industrie en maritieme sector goed voor te bereiden door vooraf alle voorgeschreven testprocedures te doorlopen.

Het is momenteel lekker druk bij Liftal Hijstechniek op alle vier de vestigingen in het Zeeuwse Rilland, Vlissingen-Oost, het Belgische Temse en in Schiedam, zegt manager Hans Hirdes. Maar met de uitbreiding van de testmogelijkheden kan Liftal nu ook meer binnen- en buitenlandse projecten aannemen. “We zijn hard aan het werk om hiervoor business binnen te halen,” aldus Hirdes. Liftal Hijstechniek opereert, behalve in een wijde omgeving vanuit zuidwest-Nederland en Vlaanderen, ook verder Europa in. Alle bouw- en transportprojecten met zware ladingen moeten vooraf uitgebreid worden getest waarvoor Liftal Hijstechniek een van de aangewezen partijen is.

 

Maritieme sector

Liftal is bijna dagelijks in actie om in de eigen werkplaatsen dan wel bij de klant op locatie hijsapparatuur te keuren of equipment te testen via loadtests. Liftal Hijstechniek beschikt daarvoor over horizontale en verticale trekbanken, mobiele trekkrachtmeters, geijkte meetapparatuur en een assortiment aan vaste gewichten en waterbags welke met elkaar gecombineerd kunnen worden. Naast de bouw en industrie vindt er in de maritieme sector veel transport met zware stukken plaats. Denk daarbij ook aan het transporteren van onderdelen voor de offshore windparken.

Een loadtest met meerdere waterbags.

Hijsen

Voor al die zware hijsoperaties moet vooraf worden getest of alle apparatuur dit veilig aan kan. Om ervan te zijn verzekerd dat alle apparatuur en installaties de operaties veilig aan kunnen, wordt in geval van zware lasten tot wel 150 procent overbelasting getest. Operaties op zee vereisen door de constante deining en zeegang zwaardere eisen dan op land waar operaties vaak makkelijker kunnen worden uitgevoerd. Vooral de werking van golven kan op zee voor heftige condities zorgen. Voor elke operatie gelden specifieke voorschriften waaraan moet worden voldaan. Liftal assisteert bij het certificeren en testen van vrijwel alle denkbare hijs- en heftoepassingen.

 

Grote projecten

Waar Hirdes ook veel van verwacht is de ontwikkeling van waterstof als energiebron voor de industrie in ons land. Zowel in de Rijnmond als in het gebied van North Sea Port (Vlissingen, Terneuzen en Gent) zijn projecten in ontwikkeling voor de productie van grote hoeveelheden waterstof die de industrie in beide havengebieden de mogelijkheid geeft over te schakelen van fossiele bronnen als olie en gas naar de meer duurzame waterstof.

De productie-installaties voor waterstof zijn extra risicovol door het explosieve karakter.

Hirdes: “Wij leveren, keuren, testen en certificeren EX-proof hijs- en hefmaterieel. Wij hebben hiervoor in eigen huis samen met DEKRA een keurings- en inspectieschema ontwikkeld. Als de geplande investeringen er komen dan zijn wij er klaar voor om onze diensten aan te bieden. Uiteindelijk moeten we allemaal toe naar duurzamere oplossingen voor onze energievoorziening. En daar moet heel veel voor gebeuren want door de bevolkingsgroei de komende decennia zal de vraag naar energie nog exponentieel toenemen. De vraag naar traditionele energiebronnen blijft daardoor de komende tijd nog hoog.”

 

Een loadtest van verschillende onderdelen

Nucleaire energie

Hij verwacht zelf dat die enorme groei in de vraag naar energie ook leidt tot meer nucleaire energie. “Elke week hebben we wel een aantal testprojecten uit de nucleaire sector” zegt Hirdes. Dat betreft dan de kerncentrales van zowel Borssele als die in België en Frankrijk.

 

De uitbreiding van testmogelijkheden door de overname van Damen Hoisting met de grotere trekbanken van 300, 900 en 2000 ton heeft zich inmiddels vertaald in opdrachten voor het testen van hele grote onderdelen. Recent was Liftal ingehuurd voor het uitvoeren van een deel van het compleet overhalen van de 600-ton hijsinstallatie op het zelf varende kraanponton, de “Cormorant”. Daarvoor moesten alle hijs- en kraanblokken en hijskabels worden gedemonteerd en beproefd, en daarna opnieuw geïnstalleerd, een combinatie van binnen- (werkplaats) en buitenwerk (aan de werf).

 

Positief gestemd

Hirdes is optimistisch over de toekomst van Liftal. Door de overname van Damen Hoisting heeft Liftal zich nu beter kunnen positioneren in zowel de havengebieden van Antwerpen, Gent-Terneuzen-Vlissingen als in het Rotterdamse. “We zijn betrokken bij een groot aantal projecten en hebben een goed dekkingsgebied rondom de grootste havengebieden van Noordwest-Europa. Wat wil je nog meer, de sky is the limit, zullen we maar zeggen.”

 

Liftal Hijstechniek heeft zich vanaf 1998 ontwikkeld als specialist op het gebied van testen en certificeren van hijs- en hefwerktuigen voor maritieme toepassingen, in de olie/gas/nucleair en windenergie sectoren, industriële markten en de bouwsector. Begonnen vanuit vestigingen in het Zeeuwse met aanvankelijk vooral klanten in Zeeland en Brabant, werd dit al snel uitgebreid met een vestiging in het Belgische Temse, en nu dus ook vanuit Schiedam/Rotterdam.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op