Kreeftenseizoen officieel geopend

Per traditie werd eind maart in Zeeland het kreeftenseizoen officieel geopend. Dit jaar was het de eer aan kreeftenvisser Lennard Timmer met zijn schip BRU 1 om de eerste kreeftenfuiken te lichten uit de Oosterschelde. Hij werd daarbij geassisteerd door kreeftenvisser Evert van de Zande.

 

Kreeftenkoningin Margot Dubelaar en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. (Foto Eric Holm)

 

Timmer bracht deze in eerste instantie naar de ‘Amalia, met aan boord CdK Han Polman,  groepscommandant Jeroen van Zanten van de Onderzeedienst, voorzitter Ida Sinke van de Zeeuwse Kreeftenvissers en voorzitter Nelleke Launspach van de stichting Promotie Oosterscheldekreeft. De Amalia voer langszij de ‘Lucky Lobster’, met aan boord burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland, kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene, oud-kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis en voorzitter Olivier Verwest van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee.

 

Kreeftenkoningin

De ‘Lucky Lobster’ werd vergezeld van het partyschip ‘De Frisia’ met aan boord ruim 100 ouderen en hulpbehoevenden uit de verzorgingstehuizen ‘De Wieken’ en ‘Borrendamme’ uit Zierikzee. De Kreeftenkoningin overhandigde bij terugkomst in Zierikzee de eerste Oosterscheldekreeft aan de burgemeester. ,,De Oosterscheldekreeft is er weer na 23 jaar in Zierikzee waar het thuishoort”, zei de burgemeester. De veiling van de eerste kreeft, ten bate van twee goede doelen, bracht 4.000 euro op. Zeeland is de enige provincie van Nederland waar Oosterscheldekreeft, met een eigen DNA-structuur, gevangen wordt.

 

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op