Kooyhaven biedt kansen voor ondernemers

Midden in het economische centrum van Noord-Holland Noord wordt eind dit jaar het bedrijventerrein Kooyhaven opgeleverd. Met de optimale ligging en bereikbaarheid biedt het terrein met 16 hectare bouwgrond volop kansen voor alle soorten water- en havengebonden bedrijven. Kooyhaven is direct gelegen nabij de zeehaven Port of Den Helder en de helikopterluchthaven Den Helder Airport. Door de ligging aan het Noordhollandsch Kanaal staat het bedrijventerrein in directe verbinding met onder andere het Noordzeekanaal. De bedrijvigheid op Kooyhaven profiteert daarnaast van een efficiënte verbinding met de regionale, logistieke keten in het achterland. Het terrein biedt hierdoor volop commerciële kansen.

Sterke vestigingslocatie
Vanwege de nabijheid van de internationale luchthaven Schiphol en de metropool Amsterdam kent Kooyhaven een bijzonder grote toegankelijkheid over water, weg en de lucht. Hiermee is Kooyhaven een sterke vestigingslocatie voor bedrijven gericht op de offshore hub in de regio Den Helder. Naast de aanwezige internationale markt voor olie en gas, biedt Kooyhaven uitgelezen mogelijkheden voor bedrijven die zich richten op de transitiemarkt van offshore wind of op toekomstige decommissioning activiteiten op de Noordzee. Naast offshore- en maritiem-gerelateerde bedrijven is Kooyhaven geschikt voor bedrijven uit branches als jachtbouw en agrifood. Kooyhaven heeft een open verbinding met de zeehaven Port of Den Helder, die onder alle weersomstandigheden goed bereikbaar is. Den Helder Airport is op steenworp afstand gevestigd. De aangrenzende N9 biedt een snelle landverbinding van maximaal 1 uur naar Amsterdam en Schiphol. En via het Noordzeekanaal is met de binnenvaart de logistieke haven van Amsterdam makkelijk bereikbaar. De locatie bevindt zich in een economisch opkomende regio. Investeringen kennen een sterke toename en Noord-Holland staat volgens toonaangevende, internationale media op nummer 15 van de lijst van economisch meest relevante regio’s in Europa.

Uniek bedrijventerrein
Kooyhaven is een uniek gelegen ‘nat’ bedrijventerrein met openbare kade. Kavels zijn per direct verkrijgbaar. Enkele kavels hebben zelfs een eigen kade. Kooyhaven is vooral een uniek bedrijventerrein, omdat het gelegen is te midden van een van de grootste offshore-industrieën van Nederland. Er is niet alleen een brede supply chain in de directe omgeving aanwezig, ook zijn in Den Helder meerdere kennis- en onderzoeksinstituten gevestigd, zoals Imares en ECN. Al deze bedrijvigheid betekent dat elk watergerelateerd bedrijf optimaal gebruik kan maken van korte lijntjes met toeleveranciers en opleidingsmogelijkheden.

Sterke impuls lokale economie
Kooyhaven is, samen met het nabijgelegen bedrijventerrein Kooypunt, onderdeel van de verdere uitbreiding en ontwikkeling van Port of Den Helder. Algemeen directeur Jacoba Bolderheij Port of Den Helder ziet in de komst van het nieuwe bedrijventerrein een sterke impuls voor de lokale economie: “De oplevering van dit nieuwe terrein betekent een nieuwe fase in de ontwikkeling van onze haven als offshore hub van de Noordzee. Het geeft niet alleen een impuls aan de economische ontwikkeling van de stad Den Helder, maar is gunstig voor de gehele economie in het noordelijke deel van onze provincie. Port of Den Helder kijkt ernaar uit om onze positie als offshore hub hiermee met Kooyhaven verder te verstevigen.”

Dankzij een gedreven marktgerichte benadering is Port of Den Helder sinds de verzelfstandiging in 2013 continu in ontwikkeling om tegemoet te komen aan de wensen van onder andere de offshore-energiemarkt. Port of Den Helder werkt hierbij nauw samen met Den Helder Airport, haar partners, de Koninklijke Marine, de gemeente Den Helder en de aanwezige opleidings- en kennisinstituten. Dankzij deze nauwe samenwerking is een unieke kennis en infrastructuur ontstaan, waarvan lokale bedrijven linksom of rechtsom kunnen profiteren.

Belangrijke mijlpaal
Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, als verbindende factor direct betrokken bij de ontwikkeling van Kooyhaven was de spil in de realisatie van Kooyhaven. “De realisatie van Kooyhaven is een belangrijke mijlpaal in de regionaal economische ontwikkeling in Noord-Holland Noord. Aan water gelegen bedrijventerreinen zijn schaars in de regio Noord-Holland Noord. De ontwikkeling van dit terrein maakt de regio nog aantrekkelijker als vestigingsplaats en is een verrijking voor de plaatselijke supply chain. Kooyhaven completeert het logistieke netwerk van waterwegen en bijbehorende havens in de kop van Noord-Holland”, zegt directeur Thijs Pennink van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Toenemende bedrijvigheid
Kooyhaven wordt gefaseerd opgeleverd, met de 1e fase van ongeveer 4 ha eind 2016.  Met de realisatie zal het terrein een belangrijke schakel worden in de ambitie van Noord-Holland en die van Port of Den Helder om de regio nationaal en internationaal nog verder op de kaart te zetten. Want dankzij het unieke, logistieke netwerk van waterwegen en havens in de directe omgeving neemt de bedrijvigheid in dit economisch epicentrum de komende jaren alleen maar verder toe.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op