Kinderen slopen bootjes tijdens SAIL Amsterdam

Vanaf woensdag 19 augustus kunnen kinderen met hun ouders aan de gang met het duurzaam slopen van oude bootjes. Op de Groene Oceaan (NDSM-werf) is tijdens SAIL Amsterdam vijf dagen lang een Pop-up Sloopwerf te vinden. De Pop-up Sloopwerf is een initiatief van MVO Nederland om het bewustzijn rond de arbeidsomstandigheden op de sloopstranden van Bangladesh, India en Pakistan te vergroten.

“Voor de kinderen is het geweldig om zelf dingen uit elkaar te mogen halen en te zien hoe iets in elkaar steekt”, vertelt Mieke Bakker, sectormanager Maritiem bij MVO Nederland. De kinderen doen dit onder begeleiding en met het juiste gereedschap. In tegenstelling tot de sloopstranden van Bangladesh, India en Pakistan. “Daar is het de normaalste zaak van de wereld dat schepen met blote handen en zonder veiligheidsapparatuur worden ontmanteld”, aldus Bakker. “Ook bevinden zich onder de slopers veel kinderen die dagelijks onder slechte omstandigheden aan het werk zijn op de stranden.”

Streetcornerwork
Op de Pop-up sloopwerf zijn ook vrijwilligers vanuit Streetcornerwork aanwezig. Deze vrijwilligers dreigen door allerlei omstandigheden buiten de samenleving te vallen. Zij zullen tijdens SAIL assisteren bij het slopen van de bootjes en het runnen van de Pop-up Sloopwerf, als onderdeel van een van de maatschappelijke projecten die Streetcornerwork deze mensen biedt.

De Pop-up Sloopwerf bevindt zich op de NDSM-werf, die voor de gelegenheid tijdelijk is omgetoverd tot de Groene Oceaan. De Groene Oceaan is speciaal ingericht om duurzame innovaties en groene ontwikkelingen uit de maritieme sector te laten zien aan het grote publiek.

Circulair slopen
De bootjes die door de kinderen worden gesloopt, zijn niet langer meer bruikbaar voor de vaart. De sloopresten worden ter plekke in de Pop-up Sloopwerf gesorteerd. Met de kinderen wordt vervolgens gekeken wat voor materialen dit allemaal zijn. En wat er wel en niet verder gerecycled kan worden. “We willen laten zien dat je niet alleen veel veiliger kunt slopen, maar ook hoe je dit zoveel mogelijk circulair kunt doen”, zegt Bakker.

Innovaties
De organisatie van de Pop-up Sloopwerf tijdens SAIL Amsterdam maakt deel uit van een overkoepelend internationaal MVO-programma dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnen dit programma zoekt MVO Nederland samen met een groep MKB’ers en belangrijke stakeholders uit zes economische sectoren, waaronder maritiem, naar sociale en technische innovaties, nieuwe duurzame productiemethoden en optimale samenwerking met ketenpartners. De opgedane ervaringen dienen als voorbeeld en inspiratie voor de hele sector en vervolgens ook daarbuiten. Binnen de maritieme sector werkt MVO Nederland daarbij samen met Nederland Maritiem Land.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op