Keren Batavia luidt seizoen Bataviawerf in

Traditiegetrouw betekent Pasen de opening van het seizoen van de Bataviawerf, een seizoen waarin tal van activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Daar gaat dit jaar een extra happening aan vooraf, namelijk het draaien van het schip de Batavia op donderdag 13 april 2017.

Het draaien van de Batavia is nodig voor een gelijkmatige verdeling van de weerbelasting als zon en regen. Daarnaast is het voor het onderhoud efficiënter omdat er nu gewerkt gaat worden aan de stuurboordzijde van het schip, die dan eerder vrij is van douw en in de luwte ligt. Een bijkomend voordeel is dat de recent gerestaureerde spiegel van de Batavia dan weer volop te zien is voor bezoekers vanaf de steiger.

De laatste keer dat de Batavia gedraaid is was met de terugkeer van het schip van het Markermeer, waar het lag voor opnames voor de film Michiel de Ruyter in 2014.

In verband met het draaien zal de Batavia op donderdag 13 april niet toegankelijk zijn. De voorbereidingen beginnen vroeg in de ochtend en nemen afhankelijk van tal van variabelen de hele dag in beslag. De werf met haar ambachten is deze dag wel volop in bedrijf en te bezichtigen. Op vrijdag 14 april is de Batavia weer toegankelijk.

Pasen

In het paasweekend zijn er vele extra activiteiten voor het hele gezin. Kinderen kunnen de werf ontdekken met de schatkistenspeurtocht en bij succesvolle afronding ligt er een lekkere paasverrassing klaar voor ze klaar. Op zaterdag 15 april is er een extra demonstratie kanonschieten om 14:00 uur op de steiger bij de Batavia en op eerste paasdag kan er geknoopt worden waarbij bezoekers leren een eigen sleutelhanger te knopen. Ook is er op eerste paasdag de mogelijkheid tot een heerlijke paasbrunch in restaurant Hajé de Taveerne.

Op tweede paasdag, 17 april 2017, zijn er volop demonstraties aan boord van de Batavia door re-enactmentgroep ‘Leven aan Boord’, een zeer leuke aanvulling op het bezoek aan de werf. Het gehele weekend zijn de ambachten volop in bedrijf en kunnen bezoekers de handen uit de mouwen steken in de smederij.

Gezonken Schatten

In het naastgelegen Nieuw Land Erfgoedcentrum is er speciale aandacht voor de tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’. De tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’ toont een uitgebreide selectie topstukken uit de 40.000 objecten tellende collectie van het Maritiem Depot. De voorwerpen zijn afkomstig uit de wrakken van schepen die ooit vergingen in de Zuiderzee, Waddenzee en Noordzee. Flevoland is met 430 vindplaatsen van wrakken het grootste droge scheepskerkhof ter wereld. De jongste provincie van Nederland is een ware maritieme schatkist.

Tijdens het paasweekend is het combinatietarief extra voordelig en is zowel de Bataviawerf als Nieuw Land al voor € 14,00 (volwassenen) en € 7,50 (kinderen) te bezoeken.

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk; officieel aangemerkt door de ANBI als ‘Goede Doelen Organisatie’.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op