Jack Up Barge in zee met Van Oord Offshore Wind voor windpark Deutsche Bucht

Jack Up Barge (JUB) is een contract aangegaan met Van Oord Offshore Wind GmbH in Hamburg voor huisvesting en bevoorrading van Balance of Plant-werkzaamheden op het project Deutsche Bucht. Jack Up Barge zet hiervoor het hefeiland JB-115 in, dat recent een vergelijkbare opdracht voltooide in het Deense Kriegers Flak.

Jack Up Barge en Van Oord werkten het afgelopen decennium al vier keer samen aan diverse projecten. Van Oord verzorgt momenteel onder meer Balance of Plant-werkzaamheden in het offshore windpark Deutsche Bucht voor Northland Power. Het offshore windpark Deutsche Bucht is gelegen op 95 kilometer ten noordwesten van het Waddeneiland Borkum. Van Oord verzorgt het ontwerp, de engineering, inkoop, bouw en installatie van de funderingen, de verbindingskabels en het offshore-hoogspanningsstation. Ook het transport van de windturbines wordt door Van Oord verzorgd.

Het windpark moet eind 2019 volledig operationeel zijn. Het geplande offshore windpark bestaat uit 31 windturbines van elk 8 MW. Dit levert een totaalvermogen van 269 MW op, genoeg om per jaar meer dan 178.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien. Dankzij het park kan er jaarlijks meer dan 360.000 ton aan CO2-uitstoot worden bespaard. Deze vermindering sluit aan bij de doelstellingen van de Duitse overheid om in 2020 40% minder CO2 uit te stoten dan in het referentiejaar 1990.

Leander van den Berge van Jack Up Barge zag platformschip JB-115 recentelijk terugkeren van een soortgelijk project voor twee offshore platformen van het Kriegers Flak windpark in het Deense deel van de Baltische Zee: “Na Kriegers Flak hebben wij speciale aanpassingen gemaakt voor dit project het eiland weer gecertificeerd om erop uit te gaan. Ook bij het windpark in Deutsche Bucht leveren wij offshore accommodatie voor een totale crew van circa 100 personen, verzorgen wij internet en catering. Bovendien leveren wij kraanassistentie met volledige dekking van de topside, dankzij de 300 ton zware hijskraan waarmee JB-115 is uitgerust.”

Volgens Van den Berge is de aanbesteding gegund op basis van de relatie en de pricing: “We hebben eerder naar tevredenheid met Van Oord gewerkt. Die relatie kunnen we nu uitbouwen, omdat wij flexibel zijn, snel kunnen schakelen en competitieve prijzen hanteren.”

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op