IRIS Industry Solutions: marktleider in de Benelux

De IRIS Groep, specialist in industriële coating en facility management, is in de afgelopen 75 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in facilitaire en industriële dienstverlening. Het  familiebedrijf, met hoofdkantoor in Brussel, biedt een breed pallet diensten aan zoals schoonmaak, installatie en onderhoud van HVAC en het verwijderen en aanbrengen van industriële coatings.

 

IRIS Industry Solutions is marktleider in de Benelux en biedt een brede waaier aan vernieuwende technieken en milieuvriendelijke coating oplossingen aan. Zowel in een industriële omgeving, in de petrochemie, scheepvaart en voor infrastructurele projecten. Iris voorziet in geavanceerde producten en beschermingsmiddelen, waaronder anticorrosie- en brandwerende verfwerken, tank linings en industriële schilderwerken. Daarbij wordt steeds haar kennis en ervaring gecombineerd met innovatieve industriële technieken. Zo staat het bedrijf aan de top binnen de Benelux op het gebied van industriële coatings.

 

Beschermen

IRIS houdt de kosten bij de klant omtrent mogelijke stilstand en defecten binnen de perken door het professioneel beschermen van de industriële infrastructuur tegen mechanische, chemische en natuurlijke degradatie.

 

‘Rout Bréck’

Een mooi voorbeeld van een huidig project voor IRIS Industry Solutions is een brug in Luxemburg, waar 50 ton verf nodig is om een totale oppervlakte van 50.000 vierkante meter van een nieuwe coating te voorzien. De officiële naam is Pont Grande-Duchesse Charlotte, maar iedereen kent de brug als de ‘Rout Bréck’ (rode brug) vanwege zijn iconische kleur. De stalen brug werd gebouwd tussen 1962 en 1965 en is slechts één keer eerder (in 1989) opnieuw geverfd.

 

Alle voorwaarden

De werkzaamheden zullen naar verwachting in het late voorjaar van 2023 klaar zijn. Na aanvankelijke moeilijkheden doordat de oorspronkelijke aannemer failliet ging, zorgde ook de pandemie voor verdere vertragingen. De werkzaamheden zijn inmiddels sinds december 2020 aan de gang. Er zijn niet veel bedrijven die aan alle voorwaarden voldoen om de klus te klaren.

 

Kaminrot

Ongeveer een dozijn mensen van IRIS Industry Solutions werkt in de metalen structuur. De brug bestaat uit 13 secties, waarvan er nog drie moeten worden gedaan. De gebruikte kleur heet ‘Kaminrot’ (schoorsteenrood). Het is dezelfde kleur die in 1966 werd gebruikt en hij zou de komende tien jaar niet moeten verbleken.

 

Productie

IRIS Industry Solutions is actief in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Het bedrijf heeft midden in het hart van de haven van Zeebrugge een groot atelier, evenals in Geel en Fleurus. In die productieomgevingen vindt stukwerk plaats zoals spuiten, stralen en metalliseren. Daar zijn de omstandigheden te controleren zoals bijvoorbeeld voor de leuningen van een brug, terwijl on site werken juist weersafhankelijk is.

 

Veiligheid en milieubescherming

,,Onze industriële coatings beschermen het vastgoed van de klanten met duurzame rendabele oplossingen. Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd volgens de laatste technische normen op het vlak van veiligheid en milieubescherming. Wij spreken van ‘solutions’ omdat we een totaalpakket leveren. Coating is meer dan schilderen. Het gaat echt over het behoud van staal, mede door stralen, ontroesten en ontvetten, met brandwerende en corrosiewerende technieken”, aldus Wim

 

Duurzame technieken

Naast het klassieke zandstralen maakt Iris in toenemende mate gebruik van meer duurzame technieken als vaporblasting en inductie. ,,Vapor blasting en inductie zijn een stuk ecologischer en gezonder dan gritstralen. In de toekomst willen we met deze technieken onze indirecte emissies  nog meer verminderen en verwachten we serieuze reductie in de keten ten opzichte van gritstralen. Tegen 2024 hebben we als doelstelling om op meer dan de helft van de projecten van IRIS Industry deze duurzame technieken te kunnen toepassen.”

 

Antifouling

,,Onze producten zorgen voor zo min mogelijk uitstoot. We schilderen zo duurzaam en natuurvriendelijk mogelijk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onze antifouling, waarbij voorkomen wordt dat micro-organismen, mosselen en algen zich onder het wateroppervlak vasthechten aan de romp van een schip. Wij zorgen er met onze producten voor dat het schip mooi glad blijft”, vervolgt Mussche.

 

Hoogspanningsmasten

Naast de industrie is Iris ook coating specialist voor grote infrastructurele werken (bruggen en sluizen) zoals voor de Oosterscheldekering en de Maaslandkering, in opdracht van Rijkswaterstaat. De hoogspanningsmasten in Nederland, België en Frankrijk vormen een nichemarkt. Daarmee is IRIS zeer onderscheidend.

 

Anti-corrosie coatings

Er bestaan verschillende manieren om corrosie op industriële constructies tegen te gaan of te vermijden zoals het verwijderen van oude en aanbrengen van nieuwe anti-corrosie coatings. Hierdoor wordt het metaal geïsoleerd of afgeschermd van de omgeving door de aangebrachte industriële coating. Belangrijk bij het aanbrengen van een industriële coating is het voorzien van de juiste voorbehandeling zodat de coating zich goed kan hechten op het metalen oppervlak of substraat. ,,Bij IRIS hebben we alle verschillende oppervlaktevoorbehandelingstechnieken in huis

om de juiste start voor de opbouw van het nieuwe conserveringssysteem te garanderen”, benadrukt Wim Mussche.

 

Metallisatie

Metallisatie is het aanbrengen van een thermisch gespoten deklaag welke kan bestaan uit een zink- aluminium legering of een aluminium laag. Via een zogenaamde thermal spray krijgt de industriële installatie een laag zink of aluminium waardoor deze niet alleen beschermd is tegen corrosie, maar ook de levensduur ten goede komt.

 

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is een methode om een metaalconstructie aan de hand van elektriciteit te bedekken met een laagje metaal zoals zink, chroom of nikkel. Het laagje metaal wordt aangebracht door de metalen constructie onder te dompelen in een chemische oplossing met zink, nikkel of chroom. Door een elektrische stroomlading komt de hechting tussen de metalen tot stand. Deze aangebrachte galvanisatie laag kan verder verduurzaamd worden door het aanbrengen van een duplexsysteem.

 

Tank coating

Tank coating is een anti-corrosie methode voor industriële tanks aan de hand van een beschermende coating. In de industrie worden bepaalde stoffen zoals water en chemicaliën  vervoerd en bewaard in speciale tanks. Om ervoor te zorgen dat de stoffen niet besmet raken met vormen van corrosie en resten van vorige ladingen en ook dat de constructie van de tank intact blijft wordt tank lining of tank coating aangebracht. Dit kan zowel een interne als een externe lining zijn of een combinatie van beide.

 

Vacatures

IRIS heeft doorlopend ‘hands on’ vacatures. Het bedrijf is op zoek naar mensen met de juiste mentaliteit, naar gemotiveerde medewerkers. IRIS leidt mensen zelf op tot coatingspecialisten en is daarbij bereid om alle benodigde technische skills aan te leren. Er is veel variatie van werkzaamheden binnen het bedrijf en de medewerkers worden volop doorgroeimogelijkheden geboden.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op