Innovaties in de afvalverwerkende industrie

Stage Gate 11 (SG 11) uit Breukelen past de op licht gebaseerde Delta R-techniek al toe om explosieven en drugs op luchthavens op te sporen. Momenteel wordt onderzocht of deze techniek ook in de afvalverwerkende industrie toe te passen is. De geavanceerde Delta R-technologie wordt inmiddels beproefd bij Heros Sluiskil, de grootste opwerker van AEC-bodemas in de Benelux.

 

Heros heeft samen met SG 11 en SieTec uit Terneuzen de krachten gebundeld om zelfs de kleinste stukjes metaal te herkennen in AEC-bodemas en ze er vervolgens uit te filteren. ,,Doordat we kleinere delen kunnen herkennen en filteren bespaart dit primaire grondstoffen, die gedolven worden in verre landen”, zegt Sebastian de Rijcke, project engineer bij Heros Sluiskil.

 

Vertaalslag

Belangrijk is om de vertaalslag naar de praktijk van Heros te maken. ,,Bij afval wordt veel over de schouder mee gekeken. Veel mensen vinden er wat van. Heros durft zijn nek uit te steken om ook die laatste optimalisatieslag te maken”, aldus directeur Michiel Poppink van SG 11.

 

Schone metalen (links) en mineralen uit AEC-bodemas.

 

Unieke fingerprint

Uit de Delta R-sensor komt licht. De reflectie wordt opgevangen en door een optisch instrument gehaald. ,,Het signaal dat we eruit krijgen is een unieke fingerprint van het materiaal. In onze database hebben wij de fingerprints van metalen die Heros eruit wil halen. Die vergelijken we de hele tijd tot er een match is zodat duidelijk is of het bijvoorbeeld aluminium of koper is.”

 

‘Shoe scanning’

De Delta R-techniek is al in de jaren 90 door een professor uit Amerika ontwikkeld om metaallegeringen te analyseren op afstand. Door toeval is deze techniek op het spoor gekomen van explosieven- en drugsdetectie. SG 11 is sterk gelieerd aan de airport security markt en het Utrechtse bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld techniek voor ‘shoe scanning’. Op een luchthaven moet men in principe schoenen uitdoen, maar dat is vaak een tijdrovende situatie. De ‘shoe scanning’ biedt uitkomst.

 

Screenen

,,Met onze Delta R shoe scanner loop je door een lichtbundel en kun je binnen de kortste keren zien of er sporen van explosieven zijn. Deze techniek hebben we dus speciaal ontwikkeld om het proces van screenen van passagiers te versnellen in het security filter van vliegvelden”, vervolgt Poppink.

 

SG 11 shoe scanner

Algoritmes

Van de wetenschap naar de praktijk is vaak een lang traject. Hetzelfde geldt voor verbreding van de Delta R technologie van de airport security naar de afvalverwerkende industrie. De vertaalslag naar de praktijk van Heros vergt veel testen en algoritme ontwikkeling. ,,We meten eerst iets waarna het algoritme gaat sorteren op vergelijkende resultaten van eerdere tests. Deze resultaten gaat het algoritme steeds vaker herhalen en vergelijken totdat men met een bepaalde zekerheid kan zeggen ‘dit is koper of zink’,” voegt de project engineer van Heros toe.

 

Metaaldeeltjes meten

De analyseapparatuur van SG11, zoals een spectrograaf en sensoren, wordt gebruikt om de reflecties van metaaldeeltjes te meten. Zo kan worden gezien of een stukje metaal bijvoorbeeld ijzer, goud, zilver, koper, zink, palladium of rvs is. Er wordt dus een hele hoop data verzameld en bewerkt om de reeds ontwikkelde algoritmen te verbeteren.

 

Metal nuggets

,,SG 11 heeft bepaalde metal nuggets, waarvan wij met zekerheid kunnen zeggen ‘dit is dat materiaal’, onder de scanner gelegd. Aan de hand van een bepaalde reflectie in de sensor zit een metaal op een bepaalde golflengte (nanometer, nm) variërend van 200 tot 550 nm. De reflectie (gedrag van reflectie golflengte) van een specifiek metaal wordt in een database van verschillende scans geplaatst. Het algoritme gaat vergelijkingen/matches zoeken tussen de verschillende trends. Naarmate de database groeit kan het algoritme een steeds nauwkeurigere voorspelling doen (‘garbage in, garbage out’)”, legt De Rijcke uit.

 

‘Zeeland in Stroomversnelling’.

SG 11, Heros en Sietec hebben bijna een halve ton subsidie ontvangen via de regeling ‘Zeeland in Stroomversnelling’. ,,Doel is aan te tonen dat onze techniek selectief en sensitief genoeg is om metalen te onderscheiden in bodemas. Wij moeten kunnen aantonen of ook het detecteren van minuscule stukjes metaal nog mogelijk is. Dat is de crux van het verhaal. Heros is een bedrijf dat ervoor open staat om testen te doen en het proces te optimaliseren”, verklaart Poppink.

 

Duurzamer

Michiel Poppink was jaren in loondienst werkzaam als innovatieadviseur bij Syntens, maar het zelfstandig ondernemerschap bleef trekken. ,,Ik ben gefascineerd geraakt door het hele innovatietraject. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik in gesprek ben met ondernemers. Hoe kun je extra waarde creëren voor de klant.”

 

Ecopark Terneuzen.

 

Airport security

Hij is ervan overtuigd dat met technologische innovaties de wereld veiliger, efficiënter en duurzamer gemaakt kan worden. ,,We richten ons op airport security (explosievendetectie) en douanediensten (pakketjes screenen op aanwezigheid van drugs), maar ook op metaalbedrijven.”

 

Laboratorium

De nieuwe techniek, waarbij alles veel sneller moet gaan, wordt momenteel verder uitgewerkt in het laboratorium. Rob Satink, Director Technology & Product Development, reist regelmatig met technische collega’s af naar Sluiskil om te testen. ,,Hartstikke leuk dat we een scanner hebben ontwikkeld, maar doet deze ook wat Heros wil? Om metalen te herkennen moet men dus heel goed begrijpen hoe het proces in Sluiskil werkt”, benadrukt Satink.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op