Human Capital voor decommissioning

Het wereldwijde recruitmentbedrijf Atlas Professionals is gespecialiseerd in de olie en gas, maritieme- en renewables industrie én decommissioning. De energietransitie in combinatie met veiligheids- en milieutechnische aspecten brengt het ontmantelen van oude olie- en gasplatformen op de Noordzee in een stroomversnelling. Ook de human capital specialist, met hoofdkantoor in Hoofddorp, merkt een toenemende vraag naar gespecialiseerd personeel voor het ontmantelen van oude olie- en gasplatformen op de Noordzee. 

Op de hele Noordzee gaat het om ongeveer 500 platformen, met name in Engeland, Noorwegen en Nederland. Er staan zo’n 150 van die platformen op Hollandse bodem. Sinds de oprichting bijna 40 jaar geleden, speelt het internationaal recruitment bedrijf een grote rol in het wereldwijd leveren van professionals aan de sectoren maritiem, olie & gas en renewables. Met al haar human capital expertise, levert Atlas Professionals sinds twee jaar ook in decommissioning projecten de juiste mensen op de juiste plaats.

Overheid
Olie- en gasplatformen worden vaak decennialang voor productie gebruikt. In het begin wordt er meestal veel olie of gas gevonden, waarna de productie aanzienlijk daalt. In verband met een eventuele hervatting moesten de platformen nog niet weg, maar daar is de overheid op teruggekomen.

Niet rendabel
Het behouden van de oude platformen is niet meer rendabel door het toenemende onderhoud en beheer. Het verwijderen van de platformen is dus noodzakelijk. Daar speelt Atlas Professionals met al haar kennis en ervaring op in. 

Consortia
,,In de afgelopen jaren hebben veel contractors in de supply chain aparte afdelingen en consortia opgericht voor decommissioning. We zien ook een toename van gespecialiseerde bedrijven die zich louter op de decommissioning markt richten,” aldus Wesley van Zijp, teamleider Energy bij Atlas Professionals. 

Deck crew
,,De platformen die deze bedrijven gebruiken, zijn meestal omgebouwde jack-ups of semi-submersible boorplatformen. Het opknappen en ombouwen van deze units om ze klaar te stomen voor Plug- en Abandonment (P&A)-projecten zorgt momenteel voor een groot deel van de banen in de industrie. In deze fase levert Atlas voornamelijk de traditionele deck crew, zoals Deckhands, Mechanics, Electricians en Crane Operators.”

P&A-campagnes
Als de boorplatformen eenmaal zijn omgebouwd en ingezet worden voor P&A-campagnes, komt de bemanning vaker uit de drilling industrie. ,,P&A vertoont veel overeenkomsten met drilling, dus de kennis, kunde en ervaring van deze professionals is van onschatbare waarde. Door de stijgende olieprijs trekt overigens drilling ook weer aan”, vervolgt van Zijp. Atlas is door haar uitgebreide track record in de drilling industrie, mede vanuit haar kantoor in Aberdeen (de ‘drilling capital’ van Europa) ook bekend met de verschillende projectfasen en specifieke projecteisen. Zo heeft het een duidelijk beeld van welke competenties nodig zijn en kan het haar klanten ondersteunen binnen de volledige levenscyclus van deze projecten.

Nichemarkt
Decommissioning is een nichemarkt met bijzondere profielen, gaat Wesley van Zijp verder. ,,Alles wat met groot materieel geïnstalleerd is, moet ook een keer worden opgeruimd. Daar is opnieuw groot materieel met specialistische crews voor nodig, dat bijvoorbeeld een jacket of topside uit het water moet kunnen tillen. Daarvoor doen we dus een beroep op vakmensen met de juiste kennis, kunde en ervaring.”

Competenties
Doordat Atlas al jarenlang in de volledige levenscyclus van offshore projecten professionals levert, is het bekend met de verschillende fases en specifieke eisen. Zo heeft het recruitmentbedrijf een goed beeld van wat vereist is in de laatste fase van een project: decommissioning. Welke competenties zijn belangrijk, hoe ziet de werkomgeving eruit, welke certificaten zijn gewenst? Doordat Atlas de oude offshore projecten goed kent, kan het ook in de decom fase toegevoegde waarde leveren.

Europese regelgeving
Conform de Europese regelgeving moeten offshore installaties volledig worden verwijderd in de Noordzee; storten of niet gebruikte offshore installaties achterlaten is verboden. Tot nu toe is slechts ongeveer 15 procent van de platformen op de Noordzee buiten gebruik gesteld, maar in de komende vijf jaar wordt verwacht dat zo’n 25 platformen per jaar de productie zullen gaan beëindigen.

Zwaar gereguleerd
Decommissioning is een mooie markt, maar ook zwaar gereguleerd door de overheid, legt van Zijp uit. ,,Belangrijk is dat de zeebodem niet wordt aangetast. De omgeving moet worden teruggebracht in de staat zoals die was. Environmental engineers zijn hier jaren mee bezig. Uiteindelijk moet 95 procent van de jackets en topsides worden gerecycled. Daar zien overheden, oliemaatschappijen en heavy lifting contractors streng op toe.”

Stabiliteit
,,Decommissioning zal de komende jaren voor veel banen zorgen op de hele Noordzee. We zien nu al dat veel professionals de overstap maken naar deze nieuwe branche omdat ze het potentieel voor stabiliteit en loopbaanontwikkeling op de lange termijn zien. Dankzij onze ruime kennis en ervaring kunnen we onze partners ook in de decommissioning goede human capital oplossingen
bieden.”

Booming
De decommissioning activiteiten trekken steeds verder aan en zullen in de komende jaren zelfs booming worden, zo is de verwachting. ,,De wereldwijde pandemie heeft een enorme impact gehad op de energiesector. Tegelijk hebben bedrijven hun decommissioning plannen naar voren geschoven. We staan in ieder geval klaar om onze partners, die hun transitie naar decommissioning willen versnellen, te ondersteunen met de juiste technische specialisten”, aldus van Zijp.

Instroom
Atlas zet haar professionals in heel Europa in voor decommissioning van diverse offshore projecten. De groep technici die specifieke ervaring heeft met ontmantelen van platformen is echter nog niet zo groot. Bovendien laat de krapte op de technische arbeidsmarkt zich gevoelen. Vandaar dat het recruitmentbedrijf op verschillende manieren instroom creëert voor decommissioning. Bijvoorbeeld via studies en trainingen, maar ook via goede screening op basis van de juiste competenties. Doel is tenslotte dat de juiste kandidaten aan de slag gaan in de dynamische branche van de decommissioning. ,,Wij proberen mensen enthousiast te maken voor de uitdagende wereld van decommissioning, die jarenlange stabiliteit voor de professionals kan opleveren. We doen daarom ook een beroep op zij-instromers vanuit andere industrieën zoals de bouw.”

Vestigingen
Naast de centrale vestiging in Hoofddorp heeft Atlas Professionals 24 vestigingen wereldwijd, waarvan in Nederland vestigingen
op Urk, in Capelle aan den IJssel en in Vlissingen. De Zeeuwse vestiging richt zich volledig op de on- en offshore renewables markt. Onder andere de kantoren in Aberdeen, Stavanger, Houston en Rio de Janeiro zijn gespecialiseerd in drilling, terwijl andere kantoren zich richten op onder andere offshore wind en kabels, seismisch werk of de ROV & survey industrie.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op