Hulst kijkt reikhalzend uit naar WK veldrijden

Hulst kijkt reikhalzend uit naar 2026. Dan wordt namelijk in de historische vestingstad het WK veldrijden gehouden. Mathieu van der Poel werd op zondag 4 februari in het Tsjechische Tábor voor de zesde keer wereldkampioen veldrijden. De ‘Belgische Nederlander’ is in topvorm en het hele seizoen onverslaanbaar. Zo zegevierde hij op 30 december ook voor de zesde keer met vlag en wimpel in de Vestingcross te Hulst, ‘de meest Vlaamse stad van Nederland’.

 

De Vestingcross Hulst is een internationale wedstrijd die deel uitmaakt van de UCI World Cup Cyclocross, het hoogst aangeschreven klassement binnen het internationale veldrijden. Deze wedstrijd vindt plaats op en rond de Vestingwerken in de Hulsterse binnenstad.

 

Netwerken

Ruim 22.000 bezoekers waren afgekomen op de achtste Vestingcross in Hulst, dat weer in een sfeervol decor werd verreden. De cross in de Reynaertstad geeft een flinke boost aan de uitstraling van Hulst: op cultureel, sociaal-maatschappelijk én economisch gebied. De speciale vip-tent op de Vestingcross (een waar culinair festijn) is dan ook voor vele ondernemers in de Nederlands-Vlaamse grensregio een mooie gelegenheid om te netwerken.

 

 

Champions League

Het evenement in de Reynaertstad is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie op topniveau. ,,De Vestingcross is al jaren een wedstrijd voor de wereldbeker, de Champions League van het veldrijden. De Vestingcross is ook een schoolvoorbeeld van goede grensoverschrijdende samenwerking”, aldus wethouder Jean-Paul Hageman van Hulst.

 

Fantastisch

Het parcours in de vestingstad is één van de mooiste in het hele veldrijderscircuit. ,,Het is fantastisch dat het WK veldrijden in 2026 hier in Hulst zal plaatsvinden. Hiermee is een droom voor ons uitgekomen”, vervolgt de locoburgemeester. Het WK in 2026 zal in het voorjaar plaatsvinden, maar een definitieve datum wordt pas later bekend gemaakt.

 

Sport en economie

De Hulster cross is een extra stimulans voor de regionale economie, gaat Hageman verder. ,,Sport en economie liggen heel dicht bij elkaar. De vip-tent op de Vestingcross is een mooie gelegenheid om zakelijke contacten te onderhouden en nieuwe business te genereren, ook tussen Nederlandse en Vlaamse ondernemers”, aldus de wethouder, met onder andere bedrijventerreinen, sport én wereldbeker veldrijden in zijn portefeuille.

 

Wereldkampioen Mathieu van der Poel, in actie tijdens de achtste Vestingcross in Hulst op 30 december 2023.

Unieke locatie

De Hulster Vestingcross is ondertussen al voor de vierde keer een wereldbekerwedstrijd. ,,De week tussen kerst en oud & nieuw is de jaarlijkse hoogmis van het veldrijden. De datum van de Vestingcross op zaterdag 30 december was dan ook perfect. Het parcours op en om de Hulster vestingwerken is een unieke locatie die zorgt voor prachtige beelden”, aldus organisator en parcoursbouwer Kurt Vernimmen. Het record van 22.000 toeschouwers zal naar verwachting minimaal worden verdubbeld tijdens het WK in 2026.

 

Ponton

,,We zullen het parkoers dan wat meer uit elkaar moeten trekken, maar zitten wel vast aan de maximale lengte van 3,5 kilometer. Waarschijnlijk zullen we dus tijdens het WK met een ponton over de vest moeten gaan werken. Dan hoeven de crossers niet om het water heen, maar gaan ze er gewoon overheen, net als eerder bij de Belgische kampioenschappen in Antwerpen en Lokeren”, onderstreept de Vlaamse ondernemer, die aan het roer staat van de H2O Group.

 

H2O Group

H2O Group is de koepel van een tiental bedrijven met als gemeenschappelijke rode draad H2O ofwel water. Seaport zal in de komende edities nader inzoomen op projecten van de H2O Group, waar duurzaamheid in het DNA is verweven.

www.h2ogroup.be

 

WK Cyclocross is unicum voor historische vestingstad Hulst

UCI-president David Lappartient maakte in september 2021 op het congres van de internationale wielerunie, tijdens het WK Wielrennen in Leuven, bekend dat het WK Veldrijden in 2026 zal worden gehouden in het Zeeuws-Vlaamse Hulst.

,,Dit WK wordt een van de grootste sportieve evenementen in de geschiedenis van Zeeland. We hadden in het verleden natuurlijk al de finishes van de Tour de France en Giro d’Italia. Dit is van een vergelijkbare orde. De toekenning van het WK geldt als een erkenning voor het wielerbeleid dat we al jaren voeren in onze provincie. De Zeeuwen hadden al veel interesse in de wielersport en dat zal nu alleen maar toenemen”, aldus Zeeuws gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

 

 

Mijlpaal

Wethouder Jean-Paul Hageman vult aan: ,,Dit is een unicum voor Zeeland en Hulst in het bijzonder. We zijn intussen wel wat gewend met meer dan 20.000 toeschouwers bij de Vestingcross in 2023, maar dit WK wordt echt een mijlpaal in de geschiedenis van onze stad. We mikken daarbij op 45.000 á 50.000 toeschouwers.”

 

Fietsinfrastructuur

De Vestingcross en het WK zorgen voor een stimulans voor het fietsen in Zeeland, zoals de gedeputeerde en de wethouder bij de kandidatuur al aangaven. ,,Zeeland beschikt al over een goed uitgeruste fietsinfrastructuur, maar dankzij de toekenning van het wereldkampioenschap willen we ook gaan inzetten op de verdere uitbouw van het fietsen in het algemeen, zowel recreatief als competitief. Zeeland moet de komende jaren nog meer uitgroeien tot dé fietsregio bij uitstek.”

www.vestingcross.nl

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op