Het Portaal is de etalage van de Nieuwe Sluis

Het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen is uitgegroeid tot hét informatiecentrum van de Nieuwe Sluis, het grootste bouwproject in Zeeuws-Vlaanderen sinds de Westerscheldetunnel. Op donderdag 3 mei is in Het Portaal van Vlaanderen de officiële opening van de expositie Nieuwe Sluis Terneuzen. Ondernemers cq sponsors van het Portaal, relaties van het project Nieuwe Sluis Terneuzen en ondernemers van Bizzy Stad Terneuzen komen die dag bij elkaar voor de kick-off van de expositie. Het Portaal is de etalage van het project Nieuwe Sluis Terneuzen, waarbij ook maritiem georiënteerde ondernemers en andere stakeholders nauw betrokken zijn. De maritieme- en stadsgidsen gaan met elkaar samenwerken en de vrijwilligers verschijnen die dag voor het eerst in de nieuwe kleding, gesponsord door Multraship Towage & Salvage. 

Door de aanleg van de Nieuwe Sluis wordt de haven van Gent bereikbaar voor de grootste zeeschepen en wordt een belangrijk capaciteitsknelpunt voor de binnenvaart opgelost. Mede door de komst van de Nieuwe Sluis dienst het Portaal verder uit te groeien tot toeristische trekpleister. Het Portaal van Vlaanderen is ruim 25 jaar hét maritiem informatiecentrum in de Terneuzense Kanaalzone. Het organiseert rondvaarten over het Kanaal Gent-Terneuzen, maritieme fiets- en wandelroutes, rondleidingen over het sluizencomplex en allerlei attracties en evenementen. De bouw van de Nieuwe Sluis is daar als ‘superattractie’ aan toegevoegd. 

Expositie Nieuwe Sluis
De expositie Nieuwe Sluis Terneuzen staat in de komende jaren centraal bij het Portaal van Vlaanderen. De Nieuwe Sluis zal dan ook in lengte van jaren het hoofdthema zijn. ,,Het Portaal is hartstikke leuk en interessant voor de regio, maar dit wordt nog niet volledig herkend. Daar willen we wat aan doen. Wij willen zoveel mogelijk mensen informeren over de kracht en pracht van de havens en de havenbedrijven. Terneuzen heeft water. Dat moet je benutten. Het Portaal wil de economische en toeristische verbinding vormen tussen de stad, de haven en de bedrijven. De schakel tussen werken, leven en recreëren. Op onze tijdelijke nieuwe locatie aan de Binnenvaartweg kunnen we ons als haveninformatiecentrum weer presenteren aan het publiek. Het oude Portaal aan de Zeevaartweg is vorig jaar gesloopt om plaats te maken voor de Nieuwe Sluis”, aldus manager Henk Siersema van het Portaal van Vlaanderen. Het informatiecentrum trekt jaarlijks ongeveer 7.000 bezoekers. Door de bouw van de Nieuwe Sluis wordt op minimaal een verdubbeling gemikt. De werkzaamheden aan de Nieuwe Sluis zijn eind vorig jaar gestart en moeten in 2022 afgerond zijn. 

Doelgroepen
Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Welke bedrijven zorgen voor bijna een kwart van de Zeeuwse werkgelegenheid? Hoe worden geïmporteerde producten vervoerd naar het achterland? Wat is de rol van een havenmeester of van een loods? Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen krijgt men antwoord op dergelijke vragen. Belangrijke doelgroepen van het haveninformatiecentrum zijn toeristen, verenigingen, bedrijven en scholen. 

Onderwijs
Tijdens een rondvaart wordt er met actuele informatie een toelichting gegeven over het havenbedrijfsleven en de schepen in alle soorten en maten. Het hele maritieme gebeuren passeert de revue. Het Portaal wil graag de scholen betrekken bij haar activiteiten en laten zien wat de havens allemaal te bieden hebben. Met veel interessante banen in bijvoorbeeld de procesindustrie of de logistiek. Het Portaal heeft voor basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs lespakketten ontwikkeld. Met bedrijfsfilmpjes, presentaties en bedrijfsbezoeken kunnen havengerelateerde ondernemingen hun voordeel doen met Het Portaal.

Toeristische trekpleister
In het kader van havenpromotie werkt het Portaal van Vlaanderen samen met Zeeland Seaports, ZPPC, de gemeente Terneuzen, de ondernemersvereniging Bizzy Stad Terneuzen, Portiz, Biobase Europe, de Haven van Gent, de VVV Zeeland en het Industrieel Museum Sas van Gent. ,,We beschikken gelukkig over een groot aantal vrijwilligers die bijvoorbeeld rondleidingen verzorgen door het sluizencomplex. Mijn doelstelling is om Het Portaal op professionele wijze verder te ontwikkelen”, aldus Siersema, die een waardig ambassadeur is van Het Portaal van Vlaanderen. Dat geldt ook voor Liselotte Spuesens, managementassistente van Het Portaal. ,,Het imposante schouwspel van zeereuzen en binnenvaartschepen wekt steevast de interesse van passanten en toeristen. Maar hoe zit het met de veiligheid in de haven? Hoe werken de loodsen? Wat is het economische belang van de Kanaalzone? Op al die vragen geven we hier een antwoord”, zegt Liselotte..

Havencruise
Voor een rondvaart van grotere groepen kan het Portaal van Vlaanderen beschikken over de IJmond (50 personen) en Denick II (250). Zo was er in het najaar een zonovergoten havencruise van ZPPC met een rondvaart door de Kanaalzone. Tijdens deze bijeenkomst gaf Arie de Bode, voorzitter van Het Portaal van Vlaanderen en directeur van havenbedrijf Heros Sluiskil, een uitgebreide presentatie. Voor een kleine groep is de rondvaartboot VB 11 van de Verenigde Bootlieden beschikbaar, een voormalig patrouillevaartuig van de politie te water.

De Sluiswachter
Het Portaal verhuist over ongeveer een jaar naar de benedenverdieping van appartementencomplex De Sluiswachter aan de Beneluxweg, bij het nieuwe winkelcentrum aan de Kennedylaan-West. Een aantrekkelijke locatie, rechtstreeks gelegen aan de haven, waar regelmatig cruiseschepen afmeren.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op