Heros Sluiskil: Duurzaamheid in het DNA

De site van Heros in Sluiskil.
Heros Sluiskil levert als grootste opwerker van AEC-bodemas in de Benelux een unieke bijdrage aan de samenleving door jaarlijks 1 miljoen ton aan bouwstoffen en ook grote hoeveelheden aan metalen opnieuw in de kringloop te brengen en daardoor net zoveel aan primaire grondstoffen te besparen. Hiermee gaat ook een belangrijke CO2-reductie gepaard. Heros is inmiddels 25 jaar gevestigd op haar locatie in Sluiskil. Het bedrijf telt inmiddels ruim 150 medewerkers.
In de afgelopen periode is Heros steeds blijven investeren in een duurzame toekomst. Zo zijn er een nieuwe AEC-bodemas opwerkingsinstallatie, de daaraan gerelateerde vernieuwde wasstraat en een fabriek voor de verwerking van fijne non-ferro metalen tot stand gekomen. De plannen uit het Masterplan 2026 van Heros om de Centrale Bodemas Opwerkings Installatie (CBOI) uit 2017 ingrijpend te vernieuwen en de komst van een nieuwe wasinstallatie zijn voorlopig uitgesteld. Uitstel van de investering in de uitbreiding en modernisering van haar installaties is echter geen afstel, laat Heros-directeur Paul Dijkman weten.

Heros-directeur Paul Dijkman: ,,Onze mensen zijn dagelijks bezig met het terugwinnen van waardevolle metalen en mineralen uit bodemas. Hiermee wordt een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan Nederland én Europa.”
Hergebruik
De marktleider in de opwerking van AEC-bodemas is werkzaam in een onzekere sector, maar Heros laat zich zeker niet ontmoedigen. ,,Onze mensen zijn dagelijks bezig met het terugwinnen van waardevolle metalen en mineralen uit bodemas. Hiermee wordt een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan Nederland én Europa. In een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser worden en geopolitieke spanningen toenemen, is het van groot belang dat wij deze teruggewonnen materialen hier in Nederland kunnen behouden en hergebruiken”, aldus Dijkman.
Onzekerheid
De reden voor het uitstel van de miljoeneninvestering van Heros is de groeiende onzekerheid in het landelijke én lokale overheidsbeleid. ,,Waar de Rijksoverheid stuurt op een verplichte omschakeling naar wassen, zien we dat lokale overheden tegelijkertijd het gebruik van gewassen bodemas juist steeds vaker uit de weg gaan. Deze tegenstrijdige signalen maken het voor ons als bedrijf lastig om nu zulke grote financiële stappen te zetten.”
AEC-granulaten
De medewerkers van Heros zijn dagelijks druk in de weer om alle bruikbare grondstoffen uit de ruwe bodemassen te halen en deze weer een 2e leven te geven. Zo worden diverse Granova Granumixen en Drainmix samengesteld die al jaren hun weg vinden naar verschillende betonwaren klanten, GWW aannemers en kunstgras sportvelden bouwers. De afgelopen tijd is er de nodige maatschappelijke discussie gaande over het wel of niet gebruiken van AEC-granulaten in verschillende toepassingen. ,,Maar wij hebben alle vertrouwen in onze visie en processen om AEC-granulaten duurzaam te hergebruiken in betonwaren en wegenbouw toepassingen. We produceren Granova producten die KOMO en/of BBK gecertificeerd zijn, waar uiteindelijk ook goede, mooie en gecertificeerde eindproducten van gemaakt worden. Hiermee kunnen we het gebruik van primaire grondstoffen uitsparen en bijdragen aan een circulaire economie.”
AquaBase
De Granumix van Heros wordt toegepast in de onderlaag van een tegel, steen of band, waarbij deze afgewerkt wordt met een sierlaag van natuursteensplit en soms een kleurstof. Zowel de afname van Granumix als AquaBASE is stijgende. AquaBASE is een wegenbouw constructie om wateroverlast in woonwijken te voorkomen en daarbij wordt Drainmix als een waterbergende en -passerende secundaire funderingslaag gebruikt onder wegverharding. Straten komen zo minder snel blank te staan bij extreme regenval.
Kunstgras
,,Onze Drainmix is ook NOC-NSF goedgekeurd voor toepassing onder gecertificeerde kunstgras hockey- en voetbalvelden. Ook in deze toepassing wordt Drainmix als stabiele drainerende funderingslaag gebruikt. Vooral de gemeenten Amsterdam en Haarlem hebben een voorkeur voor deze circulaire velden”, licht Dijkman toe namens de directie van Heros.

AquaBASE is een wegenbouw constructie om wateroverlast in woonwijken te voorkomen en daarbij wordt Drainmix als een waterbergende en -passerende secundaire funderingslaag gebruikt onder wegverharding. Straten komen zo minder snel blank te staan bij extreme regenval.
AEB Amsterdam
Middels een tienjarige overeenkomst met AEB Amsterdam verwerkt Heros met ingang van 2025 jaarlijks 180.000 AEC-bodemas (van in totaal 1,8 miljoen ton AEC-bodemas) tot duurzame grondstoffen. Met deze overeenkomst versterkt Heros haar positie als drijvende kracht in de circulaire transitie. Het bedrijf blijft innovatieve oplossingen bieden die de druk op het milieu en onze schaarse grondstoffen verminderen.

Drainmix onder sportveld.
Nuttige toepassing
Heros neemt haar verantwoordelijkheid in het nuttig toepassen van secundaire grondstoffen die teruggewonnen worden. Zo worden uit de bodemas van AEB Amsterdam 110.000 ton ferro, 25.000 ton aluminium en 11.000 ton koper teruggewonnen. Deze materialen worden opnieuw ingezet in de industrie en dragen dus bij aan de vermindering van de vraag naar nieuwe, primaire grondstoffen.
Granova®
De minerale fractie die wordt teruggewonnen uit AEC-bodemas wordt, deels na wassen, ingezet als zand- en grindvervangers onder de werknaam Granova®. Deze granulaten zijn een duurzaam alternatief voor primaire bouw- en grondstoffen zoals zand en grind. Ze worden gebruikt in asfalt, beton en als funderingsmateriaal voor wegen.
Win-win situatie
Het oorspronkelijke restafval uit de grijze containers komt zo terug de maatschappij in met mooie functionele toepassingen. Er worden ook zoveel mogelijk ferro- en non-ferro metalen teruggewonnen. Een win-win situatie, want naarmate er meer metalen worden gerecupereerd, worden de uit de bodemas afkomstige bouwstoffen schoner. Na het opschonen gaan de metalen naar de eindverwerkers voor een tweede leven in bijvoorbeeld de automotive of de elektronica.
Met een verwerking van 1 miljoen ton op jaarbasis is Heros Sluiskil de grootste opwerker van AEC-bodemas in de Benelux. Inmiddels wordt er jaarlijks 750.000 ton ruwe bodemas aangevoerd per binnenvaartschip en die volumes zullen verder toe gaan nemen. Het vervoer over het water naar de site in Sluiskil is milieuvriendelijker dan per vrachtwagen. Goed voor de CO2 footprint. De volle schepen worden aan de kade van Heros gelost door een kraan die onophoudelijk in bedrijf is.

Heros heeft in 2022 het sink float bedrijf
Dolphin Metal Separation B.V. uit
Harderwijk overgenomen.
Heros is in 2012 overgenomen door REMEX, onderdeel van de Rethmann groep, een groot Duits familiebedrijf. Daardoor kon er extra worden geïnvesteerd. Zo zijn in de afgelopen jaren een nieuwe AEC-bodemas opwerkingsinstallatie, de daaraan gerelateerde vernieuwde wasstraat en een fabriek voor de verwerking van fijne non-ferro metalen tot stand gekomen.
Heros heeft in 2022 het sink float bedrijf Dolphin Metal Separation B.V. uit Harderwijk overgenomen. Voorheen verkocht Heros het ruwe concentraat van non-ferro metalen aan sink float bedrijven. Na vuilverwijdering wordt de ruwe mix gescheiden in lichte- (zoals aluminium) en zware metalen (zoals koper, messing, zink, rvs en edelmetalen). Door de overname van Dolphin heeft Heros alles vanaf de ruwe bodemas tot de levering aan de smelterijen in eigen hand.