Haven Oostende is een veelzijdige hub

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en werkgelegenheid binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Speerpunten van beleid zijn veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en innovatie. Ondanks de coronacrisis ligt het SeaMade project op schema. Het is met 487 MW het grootste offshore windpark in België. Het zal groene energie produceren voor bijna 500.000 gezinnen. 

In totaal worden 58 turbines geïnstalleerd, elk met een capaciteit van 8.4 MW. De turbinefabrikant is Siemens-Gamesa. De geïnstalleerde turbines hebben een hoogte van 191 meter. Het windpark zal over enkele maanden operationeel zijn.

REBO zwaarlast terminal
Via de REBO terminal worden de wieken, gondels en gepré-assembleerde torens geïnstalleerd op het voorlopig laatst gegunde windpark in het Belgisch deel van de Noordzee. Daarvoor is het installatieschip Apollo van de DEME Group ingezet. Dankzij de lange poten van 84,2 m (uitschuifbaar tot 106.8 m) kan het op grote diepte werken. De capaciteit van de kraan is maar liefst 800 ton. Per afvaart zijn telkens 2 windturbines naar zee gebracht.

Nieuwe bedrijven
De afgelopen 10 jaar speelde Haven Oostende een cruciale rol in het bouwen en onderhouden van de windparken in de Noordzee. De vele referenties zetten Haven Oostende op de kaart als dé logistieke offshore wind hub van het Zuidelijk deel van de Noordzee. Meer dan 50 bedrijven, actief in de Blauwe Economie, kwamen zich in Oostende vestigen en dit ging gepaard met meer dan 600 nieuwe banen. 

Decommissioning
Door de unieke ligging langs één van de drukst bevaren zeeroutes en de aanwezige infrastructuur is de REBO terminal zeer geschikt om zware lasten te behandelen. Via marktverbreding naar projectcargo én decommissioning van offshore windturbines en olie- en gasplatformen wordt de continuïteit van de terminal gewaarborgd.

Mega-investering
De vestiging van het Noorse Columbi Salmon, dat de focus heeft op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de zalmproductie, is volledig in lijn met de toekomstvisie van Haven Oostende. In 2021 vestigt een productieafdeling van het Columbi Salmon zich op industrieterrein Plassendale 1 in Haven Oostende. 

Kweekmethode
In totaal wordt 16 hectare ingenomen. De kweekmethode die op het terrein uitgebouwd wordt, is een unicum in Europa. De totale investering bedraagt 150 miljoen euro en zal resulteren in 80 á 100 banen. Het toonaangevende Columbi Salmon heeft meer dan 100 jaar ervaring in het kweken van zalm.

Atlantische zalm
Columbi Salmon zal Atlantische zalm kweken (van ei tot een volwassen zalm) in tanks die op het land staan. Dit wordt de grootste Atlantische zalmkwekerij ‘on shore’ in Europa. In 2023 wil het bedrijf in Oostende volledig operationeel zijn en jaarlijks 15.000 ton Atlantische zalm kweken.

Consumptiemarkt
Door dichter bij de consumptiemarkt te produceren, vermindert de CO2-uitstoot drastisch. Daarnaast wordt de visafvalstroom gebruikt voor de productie van biogas. In combinatie met zonne-energie zal het 35 procent van de elektriciteitsvraag van het bedrijf dekken. Tevens wordt een aquaponic systeem uitgerold waarbij hydrocultuur en aquacultuur gecombineerd wordt in een ecologisch evenwicht.

Watergebonden activiteiten
,,Columbi Salmon is na Eca Robotics, Renasci en West Recycle het vierde bedrijf dat Haven Oostende aantrekt in anderhalf jaar tijd. Het bewijst dat Haven Oostende een goede zakenpartner is die bedrijven met watergebonden activiteiten actief faciliteert”, aldus Dirk Declerck, CEO en gedelegeerd bestuurder van Haven Oostende. 

Jobs
,,Met de komst van Columbi Salmon zullen 80 tot 100 directe jobs en zo’n 100 indirecte jobs gecreëerd worden in Oostende. Het feit dat Columbi Salmon focust op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de zalmproductie ligt volledig in lijn met onze toekomstvisie,” zegt Charlotte Verkeyn, voorzitter van Haven Oostende.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op