HanseGrand spreidt vleugels uit

Als gevolg van de aanleg van HanseGrand halfverharding wordt een positief microklimaat voor mens, dier en natuur gecreëerd. De deklagen passen zich op natuurlijke wijze aan hun omgeving aan en zijn ook bestand tegen extreme weersomstandigheden. De zorgvuldig geselecteerde materiaalmengsels zijn water- en luchtdoorlatend en laten geen afdichting van de bodem toe. Vanuit bakermat Duitsland komt er ook in Nederland en België steeds meer animo voor HanseGrand.

 

,,Er zijn een aantal gemeenten, waar we al kind aan huis zijn. Zo hebben we onder andere een prachtig project gemaakt voor de gemeente Antwerpen. Daar zijn we vijf jaar geleden in het ontwerpstadium begonnen en hebben in het voorjaar van 2022 uiteindelijk fase 1 ingebouwd. Het is een prachtig park geworden met veel ruimte voor sport en spel en extra aandacht voor de aanwezige oude bomen. De stad Antwerpen en de gebruikers zijn laaiend enthousiast”, aldus Onno Berens, CEO van Maccrox BV. Het Rotterdamse bedrijf is de officiële vertegenwoordiger van de gebonden halfverharding van HanseGrand in de Benelux.

 

Stofvrij

Met goed beheer is de halfverharding het hele jaar door bijna geheel stof- en ‘smeervrij’ te houden. Het komt goed tot zijn recht in zowel de bebouwde omgeving als kwetsbare natuurgebieden.

 

Natuurlijke uitstraling

De natuurlijke uitstraling en zeer goede begaanbaarheid (ook voor rolstoelen en rollators) maken de deklagen geschikt voor wandel- en fietspaden, pleinen, kerkhoven, festivalterreinen, speeltuinen, golfbanen en campings.

 

 

Korrelgrootte

De juiste constructie van een weg, pad en/of terrein is onder meer afhankelijk van de belasting, de doorlatendheid en de gesteldheid van de ondergrond. De toepassing bepaalt de gewenste korrelgrootte.

 

Water- en luchtdoorlatend

HanseGrand klimaatbouwmaterialen zijn gerenommeerd in heel Europa. Paden met HanseGrand halfverharding zorgen voor een water- en luchtdoorlatend oppervlak. ,,Dat is extra belangrijk nu we vaker te maken krijgen met fikse buien en een toenemende droogte. Al dat overtollige regenwater moet ergens heen en je wilt niet alles afvoeren via het riool. Laat de bodem het regenwater opnemen, zo voldoen we meteen aan de toenemende vraag van groenprofessionals en stadsbeheerders.”

 

Zeer stabiel

,,In de loop der jaren hebben we een bepaalde expertise opgebouwd en die wordt graag met iedereen gedeeld. Zo komen we in de voorfase graag langs voor technisch advies en staan we bij aanvang van de inbouw de uitvoering met raad en daad bij”, vervolgt Berens. Het product is zeer stabiel, goed begaanbaar, 100 procent natuurlijk en het materiaal is circulair en klimaat adaptief. Kortom: een ideaal product voor multifunctionele buitenruimtes en diverse
toepassingen in civiele werken.

 

Eisen

,,Wij produceren in Dordrecht HanseGrand door een premix uit Duitsland te mengen met de verschillende grondstoffen, die ook weer aan bepaalde eisen moeten voldoen. Om een goed mengsel te maken (HG-Mix) is de korrelverdeling en een vochtpercentage van ongeveer 10 procent essentieel. Als het te droog is, waait het fijne materiaal namelijk weg en als het te nat is, spoelt het weg. Dat geldt trouwens ook bij het ver- en bewerken van HanseGrand halfverharding.”

 

 

Duurzame voordelen

Er zijn diverse duurzame voordelen. Zo hebben de halfverhardingen met goed onderhoud een levensduur van zeker 20 jaar. In Duitsland (met name in en rond Hamburg, de bakermat van HanseGrand) zijn talloze voorbeelden van oudere projecten te vinden. Bovendien is HG-Mix gemakkelijk te onderhouden, zonder inzet van speciaal materiaal. De meeste boomsoorten kunnen naast en in HanseGrand ongestoord groeien en uitzetten, zonder wortelopdruk (het fenomeen dat de wortels naar boven groeien op zoek naar water en lucht met alle nadelige gevolgen van dien).

 

Lagere omgevingstemperatuur

,,Als je de HanseGrand met groen combineert, ligt op warme dagen de omgevingstemperatuur ook nog eens lager. HG-Mix is een uniek product dat onder de klimaatbouwstoffen van HanseGrand valt. Het is niet alleen water- en luchtdoorlatend, maar na volledige droging kun je het pad of terrein alweer gebruiken. Door het toevoegen van een mineraal bindmiddel, worden de afschuifsterkte en de duurzaamheid van halfverhardingen nog groter.”

 

Tussenlaag

Het beste resultaat bereikt men als de HanseGrand deklagen worden toegepast in combinatie met een speciaal ontwikkelde tussenlaag: HanseMineral®. Deze dynamische tussenlaag zorgt niet alleen voor de scheiding van de grovere fundering met de fijne deklaag en een betere opname van de dynamische belasting, maar verbetert ook de waterhuishouding in het pakket en versterkt de eigenschappen van de toplaag.

 

Onderhoud

Veel van onze projecten blijven er goed bij liggen, mits er regelmatig onderhoud wordt gepleegd. We hebben (potentiële) klanten in Hamburg onze projecten laten zien. In Duitsland worden de producten van HanseGrand al decennialang toegepast. lederen kan roepen dat producten duurzaam en doorlatend zijn, maar wij laten het gewoon écht zien. Zien is geloven. Samen met de expertise van Maccrox is HanseGrand HG-Mix het nieuwe normaal voor gebonden halfverharding!”, onderstreept Onno Berens.

 

Eigenschappen HanseGrand

  • Prima water- en luchtdoorlatend
  • 100 procent natuurlijk
  • Milieuvriendelijk en zeer duurzaam
  • Gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden
  • Geen doorgroei van onkruid
  • Stuift nauwelijks en’smeert’ niet

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op