Hanse Staalbouw: Zeeuwse degelijkheid

Het ruim 110 jaar jonge Hanse Staalbouw uit Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland is van oudsher gespecialiseerd in nieuwbouw en renovatie van bedrijfspanden in de agrarische, industriële en utiliteitssector. De internationaal opererende onderneming draagt zorg voor ontwerp, engineering, productie, montage en gevelbekleding. Hanse koopt profielbalken in op grote lengtes, om ze vervolgens te verwerken. De stalen balken worden in het CNC computergestuurde machinepark precies volgens de werktekening gezaagd, gesneden en geknipt. Sinds enkele jaren richt de Zeeuwse onderneming zich met duurzame stalen woningen ook op de particuliere markt.

Hanse Staalbouw blijft de vleugels uitspreiden. Vanuit de bakermat op Schouwen-Duiveland opereert het familiebedrijf in heel Nederland en België, maar ook veel verder over de landsgrenzen zoals in de Verenigde Staten, Canada en Afrika. 

Nieuwe directie
Wim de Jonge heeft in de afgelopen decennia Hanse Staalbouw opgestuwd in de vaart der volkeren. Hij heeft begin 2019 de dagelijkse leiding overgedragen aan zijn kinderen Jochem, Marlinde en Ruben. Zij vormen gezamenlijk de huidige directie, terwijl hun vader als adviseur nog altijd nauw betrokken is bij het reilen en zeilen van het familiebedrijf. 

Afrikaanse landen
De roots van Hanse Staalbouw liggen in de agrarische sector. Het staalbouwbedrijf ontwikkelt en bouwt opslagloodsen voor akkerbouwers in binnen- en buitenland. Sinds enkele jaren bouwt Hanse ook opslagloodsen in Afrikaanse landen, met een tweeledig doel: zowel marktvergroting als maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hanse heeft decennialange ervaring met de ontwikkeling van opslagsystemen voor landbouwproducten in Nederland. Die expertise wil het bedrijf van de familie De Jonge ook graag ter beschikking stellen aan kleine boeren in arme landen. 

Pionieren
Door opslag van bijvoorbeeld aardappelen kunnen boeren hun inkomen aanzienlijk verbeteren. Hanse is in Afrika inmiddels actief inl. Het pionieren begon in Kenia, waar Hanse in 2016 een kleine opslagloods heeft gebouwd, in samenwerking met een coöperatie van lokale aardappeltelers.

Oogst
,,Vorig jaar hebben we in Tanzania een soortgelijke opslagloods gebouwd en binnenkort gaan we nog een grotere versie in Senegal bouwen. Door deze bewaarloodsen verbetert de situatie van de boeren aanzienlijk. Voorheen moest minstens de helft van de oogst worden weggegooid. Nu kan het voedsel langer bewaard worden en is ook de prijs voor de boeren veel gunstiger”, aldus Marlinde Eichler-De Jonge.

Trainingen
Inmiddels biedt Hanse in Afrika ook trainingen aan. ,,Het vergt namelijk wel enige kennis hoe aardappelen moeten worden opgeslagen. Die trainingen organiseren we via ons eigen bedrijf Hanse AgroStore Africa, dat we in Kenia hebben opgericht”, vult Marlinde aan. 

Verenigde Staten
Voor het Duitse Siempelkamp leverde Hanse in de afgelopen jaren grote hoeveelheden staal voor de bouw van machinefabrieken in Brazilië, Polen en de Verenigde Staten. In 2019 werd ongeveer 700 ton staal geleverd voor twee projecten in de Verenigde Staten, waarvoor ook de benodigde lascertificeringen onder de American Welding Society (AWS) werden behaald.

North Sea Port
In havengebied North Sea Port werd onder regie van Hanse Staalbouw in 2019 de Continental Terminal Vlissingen (CTV) gerealiseerd. Voor CTV verzorgt Hanse inmiddels een tweede project. Ook in België is Hanse Staalbouw regelmatig actief in levering en montage van staalconstructies. Een goed voorbeeld is de eind 2019 gerealiseerde staalconstructie voor een diepvriesloods in opdracht van Bolckmans NV.

Bevrijdingsmuseum
In Zeeland werd dit voorjaar ook het nieuwe bedrijfspand van Verhage Hydrauliek in Yerseke door Hanse Staalbouw opgeleverd. Het jaar ervoor werd ook de nieuwbouw van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, de nieuwe biomassacentrale te Sirjansland en de nieuwbouw van Your Surprise in Zierikzee verzorgd. 

Sterke constructie
Voor Hanse Staalbouw is de bouw van diverse hallen en loodsen telkens weer een uitdaging. Het is de kunst om met zo weinig mogelijk staal een zo sterk mogelijke constructie neer te zetten. Dan kan de scherpste aanbieding worden gedaan. Tegenwoordig zijn er uiteraard andere eisen dan voorheen. Zo moet een dak vaak voorzien worden van extra draagkracht voor zonnepanelen.

Keith walking floors
Hanse Staalbouw is ook een gerenommeerde producent van stationaire Keith walking floors. Dat zijn speciale strips die los van elkaar bewegen waardoor (bulk)lading gedoseerd gelost of verplaatst kan worden. De walking floors vinden met name hun toepassing in de recycling, waar ze op alle mogelijke manieren worden toegepast.

Arbeidsmarkt
Er werken bij Hanse ondertussen circa 160 mensen in vaste dienst, maar ook onder de huidige omstandigheden blijft het lastig om technische vacatures passend in te vullen. Enerzijds wordt daarom een beroep gedaan op arbeidsmigranten en anderzijds leidt Hanse zelf jongeren en zij-instromers op tot echte vakmensen. 

Vakopleiding
De vakopleidingen ‘Monteur metalen daken en gevels’ en ‘Allround dakdekker metaal’ zijn in september 2019 bij Hanse Staalbouw gestart. Wie deze opleiding met goed gevolg voltooit, krijgt een volwaardig MBO-diploma. Op deze manier hoopt Hanse vacatures in de toekomst beter te kunnen invullen.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op