Hanse Staalbouw ontzorgt van A tot Z

Hanse Staalbouw draagt al bijna 116 jaar zorg voor ontwerp, engineering, productie, montage en gevelbekleding van bedrijfspanden in de agrarische, industriële en utiliteitssector. Het familiebedrijf koopt profielbalken in op grote lengtes, om ze vervolgens te verwerken. De stalen balken worden in het CNC computergestuurde machinepark precies volgens de werktekening gezaagd, gesneden en geknipt. In de afgelopen jaren is het bedrijf uit Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland uitgegroeid tot een internationaal opererende totaalleverancier. Het track record van Hanse telt vele mooie projecten in heel Nederland en het buitenland.

 

Recente mooie projecten in de eigen provincie Zeeland zijn onder andere nieuwbouw businesspark Eberhard in Goes, Yacht Valley Vlissingen, binnenspeeltuin voor Camping Ginsterveld in Burgh-Haamstede, nieuwbouw Verwijs Timmerwerken (Bruinisse) en nieuwbouw Seacontractors (Vlissingen). Voor Vitro Plus in Burgh-Haamstede heeft Hanse in de afgelopen jaren diverse uitbreidingen en vernieuwingen verricht en in Yerseke is er onlangs voor G&B Vis- en Vleeshandel een flink stuk bijgebouwd.

 

,,Wij zijn totaalleverancier van A tot Z, van vergunningaanvraag en fundering tot turn key oplevering van de nieuwbouw”, onderstreept Ruben de Jonge, die samen met zus Marlinde en broer Jochem de directie vormt van Hanse Staalbouw. Ze hebben drie jaar geleden de leiding overgenomen van hun vader Wim de Jonge, die op de achtergrond nog wel als adviseur van het bedrijf actief is. ,,Hoewel de bouw een moeilijke branche is, hadden wij het geluk dat we konden instromen in een mooi familiebedrijf. Daarbij zijn we een vooruitstrevende onderneming”, vervolgt Ruben.

 

Kaasboerderij Schellach.

 

Modernste technieken

De roots van Hanse Staalbouw liggen in de agrarische sector. Van oudsher ontwikkelt en bouwt de onderneming opslagloodsen voor akkerbouwers in binnen- en buitenland. De hands-on mentaliteit wordt anno 2023 gecombineerd met de modernste technieken. Zo is Hanse het eerste staalbedrijf in Nederland dat werkt met een zelf ontwikkelde digitale werkvloer. Niet alleen duurzaam, maar ook positief voor het hele productieproces.

 

Digivloer

De digivloer-app ofwel ‘papierloos werken’ houdt onder andere in dat de tekeningen, zaaglijsten, bestellingen en eventuele aanvullingen allemaal kunnen worden ingezien op de tablets. Het zorgt voor een flinke efficiencyslag op het gebied van planning, werkvoorbereiding, kwaliteitscontrole en logistiek. Inmiddels wordt de digitalisering ook doorgezet naar de montage. ,,Het zorgt voor een optimale efficiëntie en kwaliteit en een minimale kans op foutmarges.”

 

Continental Terminal

In havengebied North Sea Port werd onder regie van Hanse Staalbouw in 2019 de Continental Terminal Vlissingen (CTV) gerealiseerd. De terminal is inmiddels verder uitgebreid met een koelcelloods.

 

Directie Hanse Staalbouw, met v.l.n.r. Jochem, Marlinde en Ruben de Jonge.

 

Haringvlietplein

In Zeeland werd in de afgelopen jaren onder andere ook in Zierikzee flink gebouwd door Hanse. Zo werd op het winkelcentrum aan het Haringvlietplein de grootste Lidl supermarkt van Zeeland gebouwd, het tweede filiaal van Albert Heijn, drankenhandel Proost en bakkerij Bliek. Voor Your Surprise in Zierikzee, de grootste Europese online shop voor gepersonaliseerde cadeaus, is na de nieuwbouw ook een verdere uitbreiding verzorgd. Verder heeft Hanse in diverse Zeeuwse plaatsen voor AgriSneltank tankluifels gerealiseerd.

 

Retrostijl

Hanse heeft ook de fraaie nieuwbouw van Kaasboerderij Schellach in Middelburg verzorgd. Met moderne materialen werd de boerderij in nauwe samenwerking met de klant in retrostijl teruggebouwd. De nieuwbouw van Dacomex in St-Maartensdijk (leverancier van uien en aardappelen) mag er eveneens zijn. In het oog springende projecten in Zeeland zijn zeker ook de nieuwbouw van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, de nieuwe biomassacentrale te Sirjansland en het nieuwe bedrijfspand van Verhage Hydrauliek in Yerseke.

 

Machinefabrieken

Hanse Staalbouw is ook veel verder over de landsgrenzen actief. Zo heeft de Zeeuwse onderneming ook agrarische loodsen in de Verenigde Staten, Canada en Afrika gebouwd. En voor het Duitse Siempelkamp werden in de afgelopen jaren grote hoeveelheden staal geleverd voor de bouw van machinefabrieken in Brazilië, de Verenigde Staten en Oost-Europa.

 

 

MAF Suriname

Voor de 75-jarige niet-commerciële vliegtuigmaatschappij MAF in Suriname is onder regie van Hanse Staalbouw recentelijk een gloednieuwe hangar gebouwd. Mission Aviation Fellowship Suriname (MAF Suriname) zet vliegtuigen in om het geïsoleerde binnenland van Suriname te bereiken. MAF Suriname is dan ook van groot belang voor medische hulp en gemeenschapsontwikkeling in het binnenland van Suriname. Het strookt met de filosofie van Hanse Staalbouw waarbij naast het genereren van business ook maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een belangrijke kernwaarde is.

 

Opslagsystemen

Hanse heeft decennialange ervaring met de ontwikkeling van opslagsystemen voor landbouwproducten in Nederland. Die expertise stelt het bedrijf van de familie De Jonge ook graag ter beschikking aan kleine boeren in arme landen. In de afgelopen jaren zijn dan ook opslagloodsen in Afrikaanse landen gebouwd. ,,In een land als Canada hebben we inmiddels een zevental loodsen gebouwd en volgend jaar komen daar nog enkele bij. Dat leidt tot marktvergroting, terwijl onze activiteiten in landen als Kenia, Senegal en Tanzania met name onder de noemer MVO vallen. Door opslag van bijvoorbeeld aardappelen kunnen boeren in Afrika hun inkomen aanzienlijk verbeteren.”

 

Keniaanse overheid

Het pionieren in Afrika begon in Kenia, waar Hanse in 2016 een kleine opslagloods heeft gebouwd, in samenwerking met een coöperatie van lokale aardappeltelers. De kleine opslagloods in Kenia werd in 2020 gevolgd door een bewaar- en sorteerruimte in Senegal die vervolgens verder werd uitgebreid Voor de Keniaanse overheid is begin dit jaar een nieuwe aardappelopslagloods opgeleverd.

 

Verwijs Timmerwerken in Bruinisse.

 

Oogst

,,Door deze bewaarloodsen verbetert de situatie van de boeren aanzienlijk. Voorheen moest minstens de helft van de oogst worden weggegooid. Nu kan het voedsel langer bewaard worden en is ook de prijs voor de boeren veel gunstiger”, legt Ruben uit namens de directie van Hanse Staalbouw.

 

Praktijktrainingen

Hanse biedt in Afrika ook trainingen aan. Het vergt namelijk kennis van zaken hoe aardappelen moeten worden opgeslagen. Die trainingen worden verzorgd via Hanse AgroStore International. Aardappelen krijgen stress in de hete zon. Hoe behandel je ze tot de opslag in de loods en daarna tot de plaats van bestemming? Hoe hou je de temperatuur in de loods koel? Die trainingen zijn voor de lokale bevolking erg belangrijk. ,,De praktijktrainingen worden bij de loods gehouden. We leren de boeren om de koelte van de nacht te behouden en de warmte van de dag te vermijden. Als ze zich daar niet aan houden is de meerwaarde van de loods veel beperkter.”

 

Mentaliteit

Voor Hanse Staalbouw is de bouw van diverse hallen en loodsen telkens weer een uitdaging. Uitgangspunt van de directie is om met zo weinig mogelijk staal een zo sterk mogelijke constructie neer te zetten. Dan kan de scherpste aanbieding worden gedaan door Marlinde, Jochem en Ruben de Jonge. ,,Een tijdje terug zei iemand: ‘jullie bouwen alsof het voor jullie zelf is, vandaar dat je weet dat het goed is’. Deze mentaliteit zit er ook bij onze medewerkers goed in”, verklaart Ruben.

 

Volledig ontzorgen

,,We zijn uitgegroeid tot totaalleverancier voor nieuwbouw en renovatie in de agrarische sector, industrie en utiliteit. In principe wordt alles geregeld. Zo kunnen we onze klanten volledig ontzorgen, zonder dat zij zich druk hoeven te maken over de bouw.”

 

Keith walking floors.

 

Keith walking floors

Hanse Staalbouw is ook een gerenommeerde producent van stationaire Keith walking floors. Dat zijn speciale strips die los van elkaar bewegen waardoor (bulk)lading gedoseerd gelost of verplaatst kan worden. De walking floors vinden met name hun toepassing in de recycling, maar ook in de food en feed. Zo werden voor een project in Heerenveen vier walking floors precies op maat gemaakt.

 

Stalen woningen

Sinds enkele jaren richt de Zeeuwse onderneming zich, met duurzame stalen woningen, ook op de particuliere markt. Naast het traditionele bouwen is er namelijk een toenemende vraag naar duurzame stalen woningen. Het zijn woningen met een bijzondere uitstraling en een hoge isolatiewaarde. Hanse Staalbouw speelt adequaat in op deze nieuwe groeimarkt. Zo zijn er onder andere al stalen droomhuizen gebouwd in Yerseke, Sas van Gent, Spijkenisse en Kamperland.

 

Arbeidsmarkt

Er werken bij Hanse Staalbouw ondertussen 160 mensen in vaste dienst. Daarnaast zijn er bij dochteronderneming Hendrickx Constructie uit Ossendrecht (overgenomen medio 2020) eveneens een tiental vaste medewerkers actief. ,,Het blijft lastig om technische vacatures passend in te vullen. Enerzijds wordt daarom een beroep gedaan op arbeidsmigranten en anderzijds leiden we jongeren en zij-instromers op tot echte vakmensen.” Zo hebben inmiddels diverse studenten van de Hanse Vakschool de opleiding ‘Allround dakdekker metaal’ met goed gevolg afgerond, waardoor ze een MBO-diploma hebben bemachtigd. ,,Zij draaien inmiddels volledig mee in ons bedrijf. Onze eigen opleiding is een mooie manier om vacatures beter in te vullen. In september start weer een nieuwe lichting aan de Hanse Vakschool”, aldus Ruben de Jonge.

 

Vacatures

Er zijn momenteel diverse vacatures, met name voor constructiebankwerker, maar bijvoorbeeld ook voor betontimmerman, montagemedewerker, bouwkundig tekenaar en bouwkundig werkvoorbereider.

 

www.hansestaalbouw.nl

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op