Greenpoint Clean Energy Hub in Oude-Tonge

Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge is medio maart het eerste waterstoftankstation op Goeree-Overflakkee feestelijk geopend. Dit innovatieve station is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen de Van Peperstraten Group uit Oude-Tonge en Van Kessel Olie uit Milheeze.

 

Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn van gemeente Goeree-Overflakkee, gedeputeerde voor Energie Berend Potjer en initiator Tonnie van Peperstraten verzorgden de eerste tankbeurt.

 

Duurzame brandstoffen

In 2019 werd de eerste steen van het Greenpoint tankstation in Oude-Tonge gelegd. Vanaf het begin was al duidelijk dat dit een echte ‘Clean Energy Hub’ zou worden met een uitgebreid aanbod aan duurzame en emissieloze brandstoffen. Zo kunnen er schonere brandstoffen worden getankt zoals HVO fossielvrije diesel, CNG en LNG én is er een snellader aanwezig voor elektrische voertuigen.

 

 

Clean Energy Hub

Aan dit rijtje voegt zich dus ook waterstof toe, wat dit tankstation nu een volwaardige Clean Energy Hub maakt. Er zijn ‘dispensers’ (waterstofpompen) aanwezig voor zowel personenauto’s en bestelauto’s als voor vrachtwagens en bussen. Het station bevindt zich op een centrale plek in de gemeente, aan het knooppunt van de N59 en de N215 in Oude-Tonge.

 

Waterstofambities Goeree-Overflakkee

Het is niet zonder reden dat dit waterstoftankstation in Oude-Tonge tot stand is gekomen. Het innovatieve tankstation past namelijk prima in de plannen en ambities van de gemeente Goeree-Overflakkee die al jaren pioniert op het gebied van duurzaamheid.

 

Proeftuin

,,Dit waterstoftankstation past goed bij ons plan om te onderzoeken wat groene waterstof kan betekenen voor de toekomst van dit eiland én heel Nederland. Met het programma H2GO zijn we de proeftuin voor de rest van Nederland. Hoe kan waterstof helpen om ons dagelijks leven te verduurzamen? En hoe zorgen we voor een goede aansluiting op het landelijk waterstofnetwerk? Met dit tankstation zetten we dan ook weer een mooie volgende stap naar een duurzaam en innovatief eiland”, aldus wethouder Jaap Willem Eijkenduijn.

 

Greenpoint opende medio maart in Oude-Tonge haar derde waterstoftankstation. Initiator Tonnie van Peperstraten, gedeputeerde voor Energie Berend Potjer en wethouder Jaap Willem Eijkenduijn van de gemeente Goeree-Overflakkee (vlnr) verzorgden de eerste tankbeurt.

 

Energy Island

Een belangrijke steun in de rug van dit project komt uit het gebiedsprogramma Goeree-Overflakkee en de regiodeal Zuid-Hollandse Delta, die inzetten op betere woon-, werk- en leefomstandigheden voor inwoners en ondernemers. ,,Het is mooi om te zien hoe Goeree Overflakkee als Energy Island aan de weg timmert om een klimaat- en energiepositief eiland te worden. En dat juist ook inwoners en ondernemers hier zo innovatief en vernieuwend mee aan de slag zijn”, zegt gedeputeerde voor Energie Berend Potjer.

 

Greenpoint

Greenpoint is een innovatief tank- en laadconcept dat invulling geeft aan de energietransitie doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Op logistieke knooppunten in heel Nederland realiseert Greenpoint Clean Energy Hubs met duurzame oplossingen zoals fossielvrije diesel, elektrische snelladers en groene waterstof. Oude-Tonge is het derde waterstof tankstation van de Greenpoint groep. Eerder werden al waterstof tankstations in Nieuwegein en Dordrecht geopend.

 

Tonnie van Peperstraten en zijn zoon Thomas tussen de aardappelen in de duurzame bewaarschuur in Oude-Tonge.

 

Core business

Naast Greenpoint Fuels is de core business van de Van Peperstraten Groep akkerbouw, makelaardij en projectontwikkeling. Op de akkers rondom de boerderij aan de Tonisseweg in Oude-Tonge verbouwt het familiebedrijf al vijf generaties aardappelen, uien, tarwe, erwten, wortelen en suikerbieten. De lichte kleigrond van het eiland Goeree-Overflakkee is uitermate geschikt voor de teelt van deze gewassen.

 

Akkerbouwbedrijf

Inmiddels heeft Thomas van Peperstraten (de 20-jarige zoon van Tonnie) de operationele leiding over het akkerbouwbedrijf, dat beschikt over zo’n 350 hectare. Fritesaardappelen is met 110 hectare het belangrijkste gewas. De familie Van Peperstraten gebruikt de nieuwste technieken om producten te kunnen traceren vanaf het moment dat ze op het bedrijf komen tot ze het verlaten en om producten te bewaren in hun ‘Bewaarschuur van de toekomst’.

 

Duurzame bewaarschuur

De duurzame bewaarschuur heeft een energiemanagementsysteem dat ervoor zorgt dat installaties vooral draaien op de uren dat de energieprijs laag is. Het systeem houdt ook rekening met de productie van de zonnepanelen op de daken. Een en ander zorgt voor de laagste energiekosten van bewaring en het hoogste rendement van de zonnepanelen.

 

De Van Peperstraten Group zal haar eigen duurzame (zonne) energie en water van het akkerbouwbedrijf via elektrolyse omzetten in groene waterstof voor het nieuwe Greenpoint tankstation.

 

McDonald’s

McDonald’s is een belangrijke afnemer van de familie Van Peperstraten. Op het terrein van het Greenpoint tankstation in Oude-Tonge (op 600 meter van het akkerbouwbedrijf) zal ook een restaurant van McDonald’s komen. Mede vanwege de vergroening van de fastfoodketen wil Van Peperstraten zo duurzaam mogelijk telen.

 

CO2-footprint verlagen

De Van Peperstraten Group doet er dan ook alles aan om de CO2-footprint te verlagen. Met dank aan de zonnepanelen is de nieuwe bewaring al CO2-neutraal. Wel verbruikt het bedrijf jaarlijks nog 90.000 liter diesel, met inbegrip van de diesel van de loonwerkers. Dat zorgt voor 180 ton CO2-uitstoot. Als HVO 100 alle diesel vervangt wordt de CO2-uitstoot drastisch verlaagd tot 20 ton. Voordeel is dat Van Peperstraten als eigenaar van Greenpoint Fuels de brandstoffen zelf kan inkopen.

 

 

Elektrolyse

De Van Peperstraten Group zal haar eigen duurzame (zonne) energie en water via elektrolyse omzetten in groene waterstof. Het bedrijf gaat een deel van de stroom van de 5.200 zonnepanelen op de daken van de bewaarschuur en al het water van de daken, het erf en de condensdrogers gebruiken voor de productie van waterstof.

 

Productie waterstof

In de kelders onder de bewaarloods is ruimte voor 6.000 kuub water. Dat wordt gefilterd en dan met name gebruikt voor de productie van waterstof op het onlangs geopende tankstation van Greenpoint Fuels in Oude-Tonge. Daarvoor is continu aanvoer nodig van schoon water en elektriciteit. Het water komt van de bewaarschuur en het erf, de elektriciteit van de zonnepanelen en van een windmolenpark dat Tonnie van Peperstraten samen ontwikkelde met drie collega-agrariërs. De waterstof is bestemd voor de industrie en overheden in het kader van de energietransitie.

 

Foto boven: Toespraak van ondernemer Tonnie van Peperstraten tijdens de officiële opening van het waterstoftankstation in Oude-Tonge.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op