Geslaagde netwerkbijeenkomst bij YourSurprise in Zierikzee

In de hedendaagse turbulente tijden is het verstandig soms even afstand te nemen van de hectiek van alledag en na te denken over de strategische koers van de onderneming. Tijdens het seminar ‘wendbaar ondernemen’, over verandermanagement bij middelgrote organisaties (MGO’s) bij YourSurprise in Zierikzee, presenteerde gespreksleider Jack van der Werf uit Bruinisse zijn boek ‘Strategie in het echt, verandermanagement in middelgrote organisaties’. De bijeenkomst in Zierikzee was erop gericht om zijn kennis persoonlijk met een selecte groep ondernemers te delen.

 

Het boek werd officieel overhandigd aan Daniël Joppe. De CDA-wethouder van economische zaken van Schouwen-Duiveland benadrukte het belang van een florerend bedrijfsleven voor de leefbaarheid en de voorzieningen binnen de regio.

 

Goede modus

Van der Werf had de ondernemers voorafgaand gevraagd om hun wensen aan het adres van de gemeente in kaart te brengen. Het algemeen belang strookt niet altijd met de noden van de ondernemers, maar op Schouwen-Duiveland is er een goede modus gevonden.

 

Cement

,,Ik vind het een voorrecht om als vertegenwoordiger van de lokale overheid hier aanwezig te zijn. Uitdagingen, kansen, bedreigingen. Waar moet je als ondernemer op letten? Hoe slaag je erin om je processen aan te passen? Wij willen zoveel mogelijk ruimte geven om te ondernemen. Het bedrijfsleven vormt samen met de wijken het cement van de samenleving. Ze dragen in belangrijke mate bij aan de leefbaarheid en de economie, waardoor het eiland nog net wat mooier gemaakt wordt dan het al is”, aldus de wethouder.

 

Verkiezingsuitslag

Hij haastte zich vervolgens om te vertrekken. Het was daags na de gemeenteraadsverkiezingen, waarin zijn partij de drie zetels in de gemeenteraad procentueel verstevigde. ,,Ik heb nu eerst overleg met mijn eigen partij en vervolgens met de andere partijen over het verteren van de verkiezingsuitslag. Dat is de reden dat ik helaas het pand voortijdig moet verlaten.” Inmiddels is duidelijk dat de huidige coalitie van Leefbaar Schouwen-Duiveland, CDA, Groen Links en SGP geconsolideerd wordt op het eiland.

 

Eb en vloed

Joppe, die ook de komende vier jaar wethouder blijft op Schouwen-Duiveland, werd tijdens het seminar in Zierikzee op een bijzonder woord van welkom getrakteerd door oud-burgemeester Cees van Liere die een inleiding verzorgde voor de ondernemers. ,,We hebben bizarre tijden gekend, maar er zijn altijd kansen om te benutten. We zijn hier, in het prachtige complex van YourSurprise, aan de boorden van Nationaal Park Oosterschelde. Hier wordt eb afgewisseld met vloed, net als in het persoonlijk leven.”

 

Wethouder Daniël Joppe (links) neemt officieel het boek over strategisch management in ontvangst van Jack van der Werf.

 

Succesverhalen

Ook als ondernemer is het de ene keer eb en de andere keer vloed, vervolgde de netwerker pur sang. ,,Soms zit het mee en soms zit het tegen, maar er zijn altijd kansen. Zeker met goede ideeën en wilskracht kom je een heel eind. Dat tonen de succesverhalen van de hier aanwezige ondernemers ook aan”, aldus Van Liere, die ambassadeur is van het Business Netwerk Zeeland.

 

Strategische (her)oriëntatie

Het boek van Van der Werf richt zich specifiek op het thema strategische (her)oriëntatie. Het is een praktische handreiking voor managers van middelgrote organisaties bij het veranderingsproces. Tijdens het seminar werd het belang van strategisch management onderstreept. Wat is de missie en visie van de onderneming en hoe worden deze op goede wijze uitgedragen door de werknemers? Zeker wanneer een onderneming wat groter wordt moet steeds meer structuur worden aangebracht. Van der Werf heeft daarvoor concrete modellen ontwikkeld, zodat het ‘geen abstracte discussie’ wordt, vertelde hij het ondernemersgilde.

 

Systematiek

,,Dring door tot de essentie van de branche. Er is een systematiek om de kansen en bedreigingen in beeld te brengen, maar over strategie wordt vaak slechts in algemene zin gesproken. Een bedrijf zorgt er meestal voor dat productie, HR, logistiek, sales en ICT goed geregeld zijn. Strategie wordt echter in veel gevallen niet als zodanig erkend. Ook de communicatie kan vaak beter. Bij productlancering is het zaak om kernachtig weer te geven waar de cruciale voordelen voor de klant uit bestaan. Wat zijn de kerncompetenties? Is leiderschap inspirerend of instruerend? Het is belangrijk dat zowel jij als ondernemer als je medewerkers de klantvoordelen goed kunnen communiceren”, aldus Van der Werf.

 

Energietransitie

De missie van een bedrijf dient flexibel te zijn. Zeker in een markt, die met name ook door de energietransitie, aan het veranderen is. Wendbaar ondernemen is essentieel, maar het kan ook fout gaan. ,,Doe het stapje voor stapje”, zegt Van der Werf. Cultuur, structuur en architectuur zijn niet zomaar te veranderen. ,,De wendbare onderneming is permanent actief op drie fronten, met een strategische-, transitie- en operationele agenda. Als je die drie agenda’s parallel aan elkaar vormgeeft zorg je voor een wendbare organisatie.”

 

Flexibiliteit

Hoe groot is het vermogen snel en gevarieerd te sturen? Om een wendbare onderneming in stand te houden moet je zowel veranderende als behoudende aspecten in stand houden. Dat zorgt voor flexibiliteit. Hoe turbulenter je omgeving, hoe wendbaarder je moet zijn. ,,Ik hoop dat jullie wat kunnen met de info op deze bijeenkomst. Dank aan Gerbrand. Ook Cees van Liere bedankt, een uniek persoon die mij met raad en daad heeft bijgestaan bij de organisatie”, besluit Van der Werf.

 

Rondleiding en netwerkborrel

Na het seminar was er voor de ondernemers onder leiding van gastheer Gerbrand Verton een rondleiding en netwerkborrel bij YourSurprise, Europees marktleider op het gebied van gepersonaliseerde cadeaus. In Seaport nr. 3 (special Zeeland) wordt specifiek ingegaan op de successtory van YourSurprise.

 

Jack van der Werf

Drs. ir. J.P.D. van der Werf studeerde metaalkunde aan de TH Delft en bedrijfskunde aan de EUR. Gedurende zijn carrière vervulde hij commerciële functies en was hij algemeen manager bij diverse internationale ondernemingen. Hij was verantwoordelijk voor talrijke strategische veranderingen. Zijn ervaringen in inzichten bracht hij samen in het boek ‘Strategie in het echt, verandermanagement in middelgrote organisaties’. Het boek is online te bestellen via www.scriptum.nl . Meer informatie is te vinden op www.jpdw.nl .

 

Bedrijven seminar

YourSurprise, Bever Innovations, Bouwbedrijf Boogert, G.C. Clad Parts, DWT Groep, Omoda, Glamox, Nemag, Renova, WEA Zuid-West, Marsaki, Timmerman Natuursteen, Vitro Plus, Rijkse Accountants, Zuidhoek.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op