Fluxys zorgt voor versnelling in de energietransitie

Fluxys Belgium bouwt momenteel een pijpleiding van Zeebrugge naar Brussel. In eerste instantie zal de leiding de capaciteit voor de bevoorradingszekerheid van België en de buurlanden aanzienlijk verhogen. Daarnaast is de leiding klaar voor gebruik voor het vervoer van waterstof. EU-commissaris voor Energie Kadri Simson bezocht onlangs de werf van de eerste pijpleiding voor het vervoer van aardgas en waterstof van infrastructuurpartner Fluxys Belgium.

 

Concreet gaat het om het traject tussen Desteldonk en Opwijk, goed voor een totale lengte van 44 kilometer. Deze leiding loopt parallel met een bestaande aardgasleiding en de voltooiing van de werken is eind dit jaar voorzien.

 

Essentiële rol

De pijpleiding in aanbouw brengt de dubbele versnelling tot stand die is vastgelegd in het REPower EU-plan van de Europese Commissie. Deze zal een essentiële rol spelen in het versnellen van de verschuiving in de aardgasvoorziening in Europa, waarbij grote extra stromen uit het westen zullen komen in plaats van uit het oosten. Dankzij deze leiding zal Fluxys tegen eind dit jaar 15 GWh/h extra landinwaarts kunnen vervoeren om België te bevoorraden en de grote stromen naar het oosten op peil te houden. De extra capaciteit komt overeen met de energieproductie van 15 kernreactoren.

 

EU-commissaris voor Energie Kadri Simson en CEO Pascal De Buck van Fluxys.

 

Waterstofsnelweg

Bovendien is de leiding klaar om over te schakelen in een waterstofsnelweg van Zeebrugge naar Duitsland zodra de marktvraag daar om vraagt. Het kadert in de algemene aanpak van Fluxys om zijn infrastructuur uit te bouwen tot een multimolecule systeem met een waterstof backbone in België als onderdeel van het pan-Europese waterstofnetwerk. De havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent fungeren in die backbone als toegangspoorten voor de invoer en productie van waterstof.

 

Samenwerking

Kadri Simson, EU-commissaris voor Energie: ,,Energiezekerheid en onze energietransitie vereisen samenwerking over de hele bevoorradingsketen. Zowel binnen de landen – zoals hier in België – maar ook over de Europese grenzen heen. Deze pijpleiding, die klaar is voor waterstof, past goed bij onze inspanningen om nieuwe waterstofcorridors te creëren over de hele EU. Deze corridors zullen niet alleen industriële hubs in de hele EU met elkaar verbinden en toegang verschaffen tot schone energie, maar zullen ook een belangrijke rol spelen bij het creëren van een Europese waterstofmarkt. Ik ben blij dat ik dit innovatieve project met eigen ogen kan zien.”

 

Concrete oplossingen

Pascal De Buck, CEO van Fluxys Belgium: ,,We zijn heel blij met de interesse van commissaris Simson in de werf van Fluxys voor de aanleg van de waterstofsnelweg Zeebrugge-Brussel. Deze infrastructuur toont het engagement van Fluxys om de energietransitie te versnellen. We bouwen concrete oplossingen voor de energie- en decarbonisatiebehoeften van de maatschappij en voor het behoud van industriële activiteit en jobs in Europa.”

 

Fluxys Belgium noteert op Euronext en behoort tot infrastructuurgroep Fluxys met hoofdkantoor in België. Met 900 medewerkers exploiteert het bedrijf 4.000 kilometer pijpleiding, een terminal voor vloeibaar aardgas met een jaarlijkse hervergassingscapaciteit van 104 TWh en een site voor ondergrondse gasopslag.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op