Equipment voor de renewables

Draftec ontwikkelt en levert veel klantspecifiek equipment voor de aanleg van windmolenparken op zee. Het Middelburgse bedrijf is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming, actief in de offshore & marine, zware industrie én in toenemende mate de renewables. Het bedrijf van Martijn Boone en Martijn Holtkamp ontwerpt, bouwt en installeert de uitrusting om onder andere de kabels voor windmolens op zee te kunnen leggen. Draftec heeft bijvoorbeeld voor de kabellegger Nexus van Van Oord essentieel equipment aan dek ontwikkeld en gebouwd. Ook andere grote internationale concerns in de offshore wind energiemarkt doen steeds vaker een beroep op Draftec. 

De specialist in het ontwikkelen en bouwen van hydraulische, elektrotechnische en mechanische systemen, heeft inmiddels een aangrenzend perceel van 2.500 vierkante meter aangekocht op Industrieterrein Arnestein. Zo is er alle ruimte voor de bouw van een tweede productieloods.

Voor de markt van de zware hijstoepassingen heeft Draftec zusterbedrijf Scaldon gelanceerd, samen met eigenaar Michel Schouwenaar. Scaldon is gespecialiseerd in high end (offshore) lifting oplossingen, zoals kranenbouw en A-frames. Draftec neemt in-house de complete engineering en de systemen op zich en realiseert met Scaldon de bouw, inbedrijfstelling, service en het onderhoud van de hijstoepassingen. Onderstaand volgen een aantal interessante projecten van Draftec en Scaldon.

Pin pile and wind mill cleaning
Draftec heeft inmiddels diverse cleaning tools geleverd voor een aantal belangrijke spelers in de markt. Het principe is een ‘plug’ met roterende borstels die neergelaten wordt in de pin pile (via een kraan aan boord van het schip). Naast het borstelen zit er een ‘airlift’ in waarbij gecomprimeerde lucht in een buis wordt geïnjecteerd, waardoor een opwaartse stroming ontstaat die het los geborstelde materiaal (zoals pokken, modder en algengroei) afvoert. Camera’s maken een volledige video survey van de binnenzijde van de pin pile na reinigen. De totale levering bestaat uit de cleaning tool zelf, met umbilical reel (haspel waarop de slangen en elektrische kabels zitten om de cleaning tool te bedienen), HPU en bijbehorende survey equipment.

Tensioners en hose handling
Naast verschillende track tensioners heeft Draftec een dergelijke track (ketting met rubberen pads) ook toegepast in hose handling tools, met zeer korte doorlooptijd van engineering tot levering. De hose handling tools worden gebruikt om grote umbilicals van ander equipment op te kunnen hijsen en te begeleiden in een stalen pijp (pin pile). 

Template lifting tool
Voor het ophijsen en plaatsen van jackets (gewicht ca. 1100 ton) heeft Draftec een volledig autonome template lifting tool gebouwd. Deze is op afstand van het schip te bedienen met een remote control. Dus op de tool zelf zit een diesel gedreven hydraulische power unit, battery pack, etc. om alles te kunnen bedienen en te monitoren. Hoofdfuncties zijn locking pins om in de hijsogen van de jacket te schuiven en het roteren van de gehele jacket om de exacte oriëntatie te krijgen. Er is survey equipment en een camera systeem om alles te kunnen volgen.

Baltic Eagle windfarm
Voor de Baltic Eagle offshore windfarm heeft Scaldon de opdracht om 2 elektrisch hydraulische topdek kranen te leveren. Het gaat hier om 2 telescopische kranen met een vlucht van respectievelijk 24 en 30 meter. Beide kranen hebben een geïntegreerde HPU in de kraankolom, draadloze afstandsbediening en een operators cabine. Naast het hijsen op het platform zijn de kranen ook geschikt om offshore van een schip te hijsen en uitgevoerd met personal-lifting functionaliteit. De kranen zullen met een binnenvaartschip vanaf de test fundatie in Vlissingen direct naar de werf in Hoboken worden getransporteerd om daar op de testfundatie te plaatsen.

Offshore knuckle boom crane
Begin dit jaar heeft Scaldon voor de Engelse overheid een offshore knuckle boom crane geleverd voor THV Alert. Dit is een rescue vessel en boeienlegschip dat rond de Engelse kust vaart. De kraan is volledig in huis ontworpen volgens de laatste eisen van Lloyds Register – CLAME en EN-13852-1 normen met MOPS, AOPS, last en overlast beveiliging en uitgevoerd met man-riding functionaliteit. De kraanbediening is via een draadloze afstandsbediening, heeft een maximaal bereik van 13,5 meter en is gecertificeerd om offshore te werken tot een golfhoogte van 2,5 meter.

LSA equipment
Scaldon heeft onlangs in haar scope van hijsmiddelen ook de levering van davit kranen behorende bij de LSA (Life Saving Appliances) voor aan boord van schepen en platformen toegevoegd. Deze davits zijn type goedgekeurd volgens de IMO/SOLAS eisen en zijn beschikbaar met een verschillend bereik en capaciteiten, tot maximaal 39 personen liferaft. In de basis zijn de davits zonder elektrische voeding en werken met ‘gravity lowering’ en hand recovery. Ook is er de optie om een elektrische recovery toe te passen om een reddingsboot terug aan boord te zetten.

A-frames
Scaldon levert naast kranen, lieren en HPU’s ook A-frames in allerlei variaties. Onlangs is een A-frame geleverd die aan dek is gemonteerd op het aanwezige container fitting patroon. Hiermee is het zeer snel gereed voor (de)mobilisatie en kan het schip daarmee snel een A-frame aan dek hebben staan voor de specifieke werkzaamheden. Ook is hiermee het dek snel weer vrij voor eventuele andere werkzaamheden.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op