Eerste schepen bevestigd voor Wereldhavendagen

De eerste vijf deelnemende schepen aan de Wereldhavendagen zijn bekend. De Koninklijke Marine is in ieder geval aanwezig met amfibisch transportschip Zr. Ms. ‘Rotterdam’. Na een jaar van afwezigheid is ook de komst van een onderzeeboot bevestigd. “Zr. Ms. ‘Zeeleeuw’ zal open zijn voor het publiek”, meldt Sabine Bruijnincx, directeur Wereldhavendagen. “Eveneens bijzonder is de komst van de ‘Heinekenboot’.” 

 

De ‘Heinekenboot’ heet in het echt de ‘For-Ever’ en is het 90 meter lange binnenvaartschip van de familie Van der Knaap, dat in opdracht van NedCargo exportbier van de Heineken-fabriek in Zoeterwoude via het Transferium in Alphen aan de Rijn naar de Rotterdamse en Antwerpse haven brengt. Het schip is specifiek voor die taak gebouwd en kan bijvoorbeeld probleemloos onder de spoorbrug bij Gouda door, daar waar veel binnenvaartschepen moeten wachten. Vandaar dat dit schip ook wel als een ‘Gouwenaar’ wordt aangeduid.

 

Binnenvaartcruise

De ‘For-Ever’ is op de zaterdag en zondag van de Wereldhavendagen present. Op vrijdag ligt het containerbinnenvaartschip ‘Martinique’ van de familie Oomen ter bezichtiging aan de Westerkade. Dit schip, maar liefst 110 meter schoon aan de haak, vaart sinds 2008 met containers tussen Hengelo en Rotterdam. De ‘Martinique’ beschikt over twee appartementen aan boord, waarvan er eentje beschikbaar is voor gasten die willen meevaren op een ‘binnenvaartcruise’.

 

Touch and go

Het vijfde ‘confirmed’ schip is de imposante P&O cruiseferry ‘Pride of Rotterdam’ (of zusterschip ‘Pride of Hull’) die speciaal voor de Wereldhavendagen op zaterdag en zondag door zal varen naar de Wilhelminakade om daar kortstondig aan te meren en ‘straatje te keren’ op de rivier. Een ‘touch and go’ in luchtvaarttermen.

 

Kwartet

Het is jammer dat dit jaar ms. ‘Rotterdam’ van de Holland America Line niet aanwezig is, anders was het kwartet ‘Rotterdam’-schepen (ss Rotterdam, Zr. Ms. Rotterdam, ms. Rotterdam en de Pride of Rotterdam) op de Wereldhavendagen compleet.

 

Hoewel toegezegd, is de komst van alle genoemde schepen onder voorbehoud.

 

Over de Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. Het evenement wordt in 2016 voor de 39e keer georganiseerd en vindt plaats op 2, 3 en 4 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2015 trok het evenement meer dan 320.000 bezoekers.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op