Duurzame strategie Damen Shipyards

Damen Shipyards Group heeft voor het 9e jaar op rij zijn Corporate Social Responsibility-rapport gepubliceerd. Hierin bericht het wereldwijd toonaangevende familiebedrijf op het gebied van scheepsbouw en andere maritieme oplossingen over de uitdagingen, ontwikkelingen en resultaten ten aanzien van verduurzaming en sociaal beleid. Het onderstreept de strategie van Damen om uit te groeien tot wereldmarktleider op het gebied van duurzaamheid in de scheepsbouw; dit in lijn met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

 

Integratie in bedrijfsstrategie

Belangrijke ontwikkeling afgelopen jaar is dat Damen haar duurzaamheidsbeleid met succes geïntegreerd heeft in de algemene bedrijfsstrategie van het bedrijf. Dit werd bereikt door middel van het opzetten van een Damen 5-jarenplan, waar meer dan honderd medewerkers aan deelgenomen hebben. Door de integratie is een nog betere basis gelegd om duurzaamheid in alle plannen en besluiten te verankeren.

 

Beleidsdocumenten

Naast het vernieuwde duurzaamheidsbeleid zijn in 2022 nog drie belangrijke beleidsdocumenten van kracht geworden binnen de Damen Shipyards Group. Het gaat om de Modern Slavery Statement, de Human Rights Policy en de Diversity, Equity & Inclusion Policy.

 

EU-richtlijn duurzaam ondernemen

Damen volgt proactief de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internationale duurzaamheidskaders, waaronder de onlangs aangenomen EU-richtlijn inzake duurzaam ondernemen (CSRD). Damen erkent het belang van transparantie en verantwoording. Om aan deze vereisten te voldoen, heeft Damen samengewerkt met andere Nederlandse partners in de maritieme industrie om ervaringen te delen en de standaard te begrijpen.

 

Concrete resultaten

Wat betreft concrete resultaten, springt de oplevering aan de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland van ‘s werelds eerste, volwaardige full-electric havensleepboot ‘Sparky’, in het oog. Deze RSD-E Tug 2513 werd meteen tot ‘Tug of the Year’ gekozen bij de International Tug & Salvage Awards 2022 én kwam op de Best Inventions List van TIME Magazine. Over de gehele breedte van het productaanbod is gewerkt aan verduurzaming, onder andere door R&D-projecten op het gebied van methanol als brandstof, de capaciteit van batterijen en alternatieve energieopslagsystemen aan boord. Ook is er een mooie order voor twee schepen van de door Damen ontwikkelde nieuwe generatie (mede door waterstof aangedreven) ‘service operation vessels’.

 

Reisbewegingen

Andere ontwikkelingen zijn onder andere de uitstoot als gevolg van reisbewegingen ten opzichte van pré-corona niveaus door in te zetten op videocalls en het op afstand uitvoeren van garantie- en onderhoudswerkzaamheden met behulp van technologische toepassingen als smart glasses.

 

ESG prestaties

Damen is in 2022 ook een proces gestart om haar 2.000 belangrijkste leveranciers te beoordelen op het gebied van hun ESG (Environmental, Social en Governance) prestaties. Afgelopen jaar zijn daarin 332 leveranciers beoordeeld. Naar verwachting worden de assessments dit jaar afgerond. Het Corporate Social Responsibility-report 2022 en meer informatie over Damens inzet voor duurzaamheid is te vinden op: damen.com/about/sustainability.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op