DSV bouwt duurzaam pharma magazijn in Gent

DSV start aan het Kluizendok in Gent het meest duurzame warehouse binnen de healthcare. Er zijn 350 extra banen mee gemoeid met diverse profielen, zoals logistieke medewerkers, technici en engineers. België is een belangrijk land voor DSV. Het streven is om op termijn ook verder uit te breiden in West-Vlaanderen en op de lijn Antwerpen-Gent.

 

Het nieuwe warehouse aan het Kluizendok wordt het meest duurzame pharma magazijn in de Benelux: zonder gasaansluiting en voorzien van zonnepanelen. De focus ligt volledig op de opslag en distributie voor één van de meest vitale sectoren in de economie: de gezondheidszorg (‘healthcare’). Zoals materialen voor klinische proeven, geneesmiddelen voor mensen, medische apparaten, natuurlijke gezondheidsproducten, diergeneesmiddelen en farmaceutische grondstoffen. De oplevering zal over een jaar zijn.

 

110.000 m2 loodsen

Op een terrein van 18 hectare wordt er voor 110.000 m² aan loodsen gebouwd. Deze nieuwe investering wordt dus gerealiseerd aan het Kluizendok, op de linkeroever van het Gentse deel van het grensoverschrijdende havengebied North Sea Port. Van hieruit kunnen deze goederen van en naar het Europese achterland worden vervoerd via wegtransport, met zeeschepen, binnenvaartschepen of per spoor. Als multimodale haven ligt North Sea Port op de kruisingen van al deze vervoersmogelijkheden.

 

Perfecte temperatuurregeling

Met haar logistieke diensten voorziet DSV in het nieuwe magazijn verschillende emperatuurregelingen voor farmaceutische producten bij elke stap in het proces. Het gebouw zal 6.000 m² temperatuurgecontroleerde opslagruimtes bevatten met omgevingstemperaturen van 2-8°C, -20°C en -40°C. Het nieuwe magazijn wordt gecertificeerd (Pharma QMS en GDP) zodat DSV er de gevoelige producten kan opslaan en distribueren overeenkomstig de geldende mondiale normen en regelgeving. Een afzonderlijk gedeelte dient voor de opslag en distributie van gevaarlijke goederen. Het magazijn is voorzien van maar liefst 110 docks waar vrachtwagens kunnen laden en lossen.

 

Doorgedreven automatisatie

De klanten van DSV kunnen eenvoudig in real time de voorraden controleren en leveringen beheren. Een reeks geautomatiseerde oplossingen voorziet in meer flexibiliteit in de zorglogistiek en er wordt onder meer gebruik gemaakt van geleide voertuigen. Het magazijn is ook voorzien van een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem (‘AutoStore’) waardoor er sneller en efficiënter kan worden gewerkt. Hierdoor is er minder ruimte nodig en het is bovendien energiezuiniger. In het magazijn worden ook activiteiten met toegevoegde waarde (Value Added Logistics) uitgevoerd zoals het maken van displays, ‘shrinking’, verpakkings- en etiketteringsdiensten.

 

Groeiambities

,,DSV is verheugd te kunnen starten met de bouw in Gent van het meest duurzame warehouse binnen de healthcare. Dit ultramoderne warehouse zal onze klanten voorzien van alle faciliteiten die zij nu én in de toekomst nodig hebben om hun groeiambities te kunnen realiseren”, aldus Peter Van der Maas, Executive Vice President, DSV Solutions Benelux.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde van het bedrijf. DSV streeft ernaar het voortouw te nemen op weg naar een duurzamere toekomst voor de sector. DSV wil dan ook de milieu-impact tot een minimum beperken. Het bedrijf werkt gasvrij en draait op hernieuwbare energie. Er zullen ten behoeve van het meest duurzame pharma magazijn in de Benelux ook zonnepanelen worden geplaatst en indien mogelijk komen er ook windmolens. Energieoverschotten zullen worden opgevangen met batterijen en teruggeven worden aan het net.

 

Supply chain-oplossingen

DSV levert en beheert elke dag supply chain-oplossingen voor duizenden bedrijven, variërend van het kleine familiebedrijf tot de grote multinational. Haar bereik is wereldwijd, maar de aanwezigheid is lokaal en dicht bij de klanten. Meer dan 75.000 medewerkers in meer dan 80 landen werken gepassioneerd aan diensten van hoge kwaliteit. Het concern is een dynamische organisatie die inclusiviteit en diversiteit stimuleert.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op