Draftec viert 2e lustrum op passende wijze

Draftec uit Middelburg, specialist voor marine & offshore, vierde op donderdag 28 november het 10-jarig bestaan met een groots evenement in de nieuwe productiehal aan de Herculesweg op Bedrijventerrein Arnestein. Na de toespraken van Martijn Boone en Martijn Holtkamp, de beide CEO’s van Draftec, werd de ruime loods met een druk op de knop en het stuk slaan van een fles champagne op feestelijke wijze geopend. Vervolgens was er in de nieuwe loods een drukbezochte after party met prima catering van ‘De Keuken van Denise’ uit Goes. Voor de muzikale omlijsting zorgde de band Woodworks uit Vlissingen en Dutch Bargain uit Groede was aanwezig met een speciaalbier stand.

De horizon van Draftec is inmiddels verruimd naar industrie, lift- en hijstoepassingen en vooral ook naar de offshore wind energiemarkt. Het gestaag groeiende bedrijf van Martijn Boone en Martijn Holtkamp ontwerpt, bouwt en installeert de uitrusting om onder andere de kabels voor windmolens op zee te kunnen leggen. Daarnaast worden ook tools geleverd aan de baggerindustrie. 

Track tensioners
In de nieuwe hal kon voor de speciale gelegenheid een track tensioner, een grote installatie voor op een schip om kabels op de zeebodem te plaatsen, door het publiek worden bewonderd. Voor de Living Stone van Tideway, onderdeel van de DEME Groep, heeft Draftec vier van dergelijke track tensioners volledig in eigen beheer ontworpen en gebouwd. 

Offshore installatieschepen
Ook voor offshore installatieschepen van onder andere Van Oord en Boskalis heeft Draftec essentieel equipment aan dek ontwikkeld en gebouwd. Voorbeelden hiervan zijn lieren, rollerbanen, staalwerk en technische automatisering. De grootte van de projecten varieert sterk: van een eenvoudige ontwerpopdracht of de revisie van een hydraulische lier tot complete installaties voor offshore kranen en kabelleginstallaties. 

Presentaties
Die variatie kwam ook naar voren in de toespraken van de directie tijdens het feestelijke evenement. In de projecten staat vaak beweging en aandrijving centraal, zoals met betrekking tot componenten voor een lier van een offshore schip. Met de nodige kwinkslagen passeerden in vogelvlucht diverse projecten in de afgelopen 10 jaar de revue. ,,Daar staan we dan. Het is even wennen om terug te blikken op 10 jaar Draftec want in onze hoofden zijn we nog steeds het startende ingenieursbureau uit Middelburg, dat ook wat voor systemen en installaties in de zwaardere industrieën wilde gaan betekenen”, aldus Martijn Boone. 

Techneuten
In de presentaties van de welbespraakte techneuten kwam duidelijk naar voren dat Draftec graag gecompliceerde uitdagingen aangaat, ook als het niet vanzelfsprekend tot de corebusiness behoort. Met common sense en een no-nonsense aanpak zijn vele projecten succesvol opgeleverd. En nieuwe grote orders vallen Draftec ten deel. Een mooi voorbeeld is de bouw van een kraan voor HVS Dredging Support uit Harlingen. 

Onder één dak
Draftec verzorgt onder één dak engineering, montage, assemblage en inbedrijfstelling. Afgelopen zomer is door Hoondert Staalbouw de laatste hand gelegd aan de nieuwe productiehal voor de specialist in het ontwikkelen en bouwen van hydraulische, elektrotechnische en mechanische systemen voor offshore & marine. 

Dynamisch team
Martijn Boone uit Borssele startte tien jaar geleden met het kleine engineeringsbureau Draftec. Vijf jaar later werd Martijn Holtkamp mede-eigenaar. Anno 2020 is Draftec uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming, actief in de offshore & marine en zware industrie. Het jonge dynamische team bestaat inmiddels uit een twintigtal medewerkers. 

Luctor et Emergo
Met vallen en opstaan is Draftec uitgegroeid tot het florerende bedrijf van vandaag de dag. ,,De Zeeuwse spreuk Luctor et Emergo (ik worstel en kom boven, red.) is zeker van toepassing geweest op ons in de afgelopen jaren. Alle ervaringen en overgedragen kennis hebben er voor gezorgd dat we als onderneming en ook persoonlijk verder gegroeid zijn. Ondanks het feit dat het wel eens tegenzat hebben we voor dezelfde klanten nog diverse andere mooie projecten mogen uitvoeren. Een goed voorbeeld is de tensioner hier in de hal”, aldus Martijn Holtkamp. 

Scaldon
De systeem geïntegreerde aanpak heeft geleid tot diverse innovatieve oplossingen. Draftec is ook actief in zware hijstoepassingen. Zo ontwerpt, bouwt en installeert Draftec heavy lifting systemen. Voor deze markt werkt de onderneming nauw samen met zusterbedrijf Scaldon van Michel Schouwenaar. Scaldon is gespecialiseerd in high end (offshore) lifting oplossingen, zoals kranenbouw en A-frames. 

A-frames
,,Zelden heb ik iemand met zoveel passie en enthousiasme kranen en A-frames zien verkopen als Michel. In het begin veel in de service & onderhoud offshore, maar daarna ging het eerste A-frame dan toch de deur uit. De markt kreeg er lucht van en al snel volgden diverse offerte aanvragen. Inmiddels hebben we met de combinatie Scaldon/Draftec meerdere projecten succesvol in de markt gezet”, vervolgt Martijn Holtkamp. ,,Zullen we dan nu eens kijken of er ook een fles op zo’n spant breekt?”, waren de slotwoorden van Martijn Boone net voor het moment suprême. Die vraag werd met een druk op de knop bevestigend beantwoord en het feest kon beginnen.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op