Detacheringsbureau voor technische professionals

Nouvall heeft de beste banen in de industrie te bieden. Het detacheringsbureau voor technische professionals in de (petro) chemische en maritieme industrie, met name in het hogere segment, is ruim tien jaar geleden van start gegaan als eenmansbedrijf van Michel van Leuven. Sindsdien is het bedrijf steeds gecontroleerd door blijven groeien en heeft het inmiddels ruim 100 mensen op de payroll. Nouvall is van origine vooral gericht op de (petro)chemische industrie. Naast een kantoor in Terneuzen beschikt het detacheringsbureau, sinds enkele jaren ook over een nevenvestiging in het centrum van Antwerpen om de Belgische markt beter te kunnen bedienen. Nouvall is actief in de disciplines procestechniek, piping, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, instrumentatie, automatisering, civiele techniek en bouwkunde. Men voorziet in expertise op het gebied van engineering, projectmanagement, maintenance, shutdowns, construction en safety. Nouvall levert niet de handjes, maar de coördinatie, de voorbereiding en het denkwerk. Naast de industrie zijn binnenvaart en offshore wind potentiële groeimarkten. 

Complexer
Projectondersteuning is met name in de (petro)chemische industrie kansrijk vanwege de schaarste aan technische professionals op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bovendien worden projecten steeds groter, complexer en vragen ze om meer specialistische knowhow, voor kortere of langere periodes. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat opdrachtgevers steeds meer behoefte hebben aan flexibiliteit. 

Goed team
Michel van Leuven ging in mei 2008 van start met Nouvall. Na twee jaar werd Mark Rosel mede-eigenaar van het bedrijf. De HRM-kennis en ervaring bij diverse detacheerders van Rosel sluit mooi aan bij de technische achtergrond en ervaring bij aannemers van Van Leuven. In 11 ½ jaar is Nouvall uitgegroeid tot een sterk bedrijf met een goed team. Tot haar klantenkring horen de beste en mooiste industriële bedrijven in zuidwest-Nederland, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. 

Kennismigranten
Het wordt steeds moeilijker om aan personeel te komen. ,,In de crisisperiode was het al niet makkelijk, maar in de huidige tijd is het nog veel lastiger. Vandaar dat er in toenemende mate een beroep wordt gedaan op buitenlandse arbeidskrachten. Voor deze kennismigranten regelt Nouvall ook zaken als inschrijving bij de gemeente, huisvesting, verzekering en de verblijfsvergunning. Zo proberen wij eraan bij te dragen dat ze sneller inburgeren”, aldus Mark Rosel.

Derde compagnon
Per 1 oktober is 2019 is Jan Claeyssens als derde compagnon toegetreden tot de directie van Nouvall België . ,,Het uitgebreide netwerk van technische professionals van Nouvall kan zowel in zuidwest Nederland als in België worden ingezet. Daardoor kunnen we ook voor diverse bedrijven in bijvoorbeeld Antwerpen en Gent een interessante partij zijn. Dat was voor mij een belangrijke overweging om te participeren in Nouvall”, legt Antwerpenaar Claeyssens uit. 

Vlaamse arbeidsmarkt
,,Ook in België dreigt steeds meer krapte op de technische arbeidsmarkt. Daar proberen wij, mede in het licht van de enorme investeringen in de haven van Antwerpen, op in te spelen. Wij leveren namelijk ook voor de Vlaamse arbeidsmarkt technische professionals op mbo, hbo en universitair niveau. Het zijn dan ook de medewerkers die bij ons centraal staan”, gaat hij verder. 

Extra voordeel
De haven van Antwerpen beschikt over het grootste petrochemische cluster van Europa, waarin veel wordt geïnvesteerd. De belangrijkste chemiebedrijven ter wereld hebben er een productiesite. Om concurrerend te blijven moeten vacatures zo goed mogelijk worden ingevuld. ,,Extra voordeel is dat we goed op de hoogte zijn van zowel de Nederlandse als de Belgische wetgeving waardoor de barrière van de grensarbeid bij ons geen problemen oplevert”, aldus Claeyssens. 

Projecten
Opdrachtgevers geven steeds vaker de voorkeur aan de inzet van externe specialisten voor de ondersteuning van projecten boven eigen grote projectteams. Nouvall is de flexibele personeelsoplossing voor zowel (tijdelijke) projectcontracten als structurele functies. Het bedrijf biedt uitkomst als opdrachtgevers snel over kennis en capaciteit willen beschikken. 

Expertise
Er wordt onder andere door petrochemische bedrijven steeds meer de voorkeur aan gegeven om zoveel mogelijk uit te besteden (outsourcing). Hier spelen gespecialiseerde bureaus zoals Nouvall op in door professionals met veel expertise in vaste dienst te nemen, om opdrachtgevers te voorzien van flexibele capaciteit. De detacheringsperiode varieert van enkele maanden tot vele jaren. De professionals zijn in dienst van Nouvall en worden nadat de opdracht is afgerond, daarna vaak op een ander project geplaatst. 

Shut-down
Nouvall houdt zich onder andere bezig met detacheren van mensen voor het ontwerpen van een nieuwe fabriek, de modificatie van een bestaande fabriek of maintenance. Dat kan betrekking hebben op doorlopend onderhoud of op shut-downs, waarbij een deel van de fabriek stilgelegd wordt en alles wat verouderd is vervangen moet worden. Bij een shut-down wordt meestal een jaar van tevoren al begonnen met de werkvoorbereiding. Bij een verouderde fabriek, gaat de afdeling engineering in samenwerking met operations na wat er allemaal benodigd is om de fabriek te vernieuwen.

Turn-around
In vergelijking met een turn-around is een shut-down een kleiner project. Bij een turn-around van een productieplant in bijvoorbeeld de petrochemie, wordt alles binnenste buiten gekeerd, terwijl bij een shut-down (een deel van) de fabriek wordt stilgelegd. Meestal wordt er bij een shut-down veel vervangen en vernieuwd, maar een fabriek kan ook worden stilgelegd om alleen inspecties uit te voeren. 

Veiligheidsdeskundigen
,,Als een bedrijf niet genoeg (gekwalificeerde) eigen mensen in dienst heeft, komen wij in beeld. Onze mensen bereiden projecten voor en begeleiden bij de uitvoering. In toenemende mate worden door ons ook veiligheidsdeskundigen ingezet, vooral bij grote projecten. In het bedrijfsleven moet ‘safety first’ een vanzelfsprekendheid zijn. Van brandvertragende kleding tot gehoorbescherming: het is een must. De medewerkers moeten aan het eind van de dag gezond en wel naar huis kunnen gaan. Vooral in sectoren waar men verhoogde veiligheidsrisico’s loopt, zoals in (petro)chemie en de bouw zijn een goede oog-, gehoor-, ademhalings-, hand- en valbescherming van het grootste belang”, aldus Van Leuven. 

Binnenvaart
Naast de industrie gaat Nouvall ook inzetten op de binnenvaart. In deze branche is volop werk en ook een tekort aan gekwalificeerd personeel. ,,We hebben een binnenvaartkapitein aangetrokken die de potentiële nieuwe medewerkers gaat screenen en begeleiden in hun eerste stappen naar de binnenvaart. De kracht van onze manier van werken is dat wij mensen uit de praktijk in dienst hebben die weten wat er speelt. Hierdoor is er extra vertrouwen van klanten en sollicitanten in Nouvall.” 

Bedrijfsverzamelgebouw
Nouvall is vorig jaar in Terneuzen verhuisd van de Axelsestraat naar een ruim pand aan het Oostelijk Bolwerk. Behalve voor Nouvall is het bedrijfsverzamelgebouw de fraaie huisvesting voor de bedrijven Beeldmerk, Ivooh!, Laveto, MENVP, Selly en Qudos Advocaten Zeeuws-Vlaanderen en Van Bruggen Adviesgroep.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op