Den Helder ontwikkelt in zee- én binnenhaven

Den Helder staat bekend om zijn sterke offshore- en defensiehaven. Samen met Koninklijke Marine is Port of Den Helder van groot belang voor de regionale economie en de werkgelegenheid. Daarbij wordt getracht tot optimaal ruimtegebruik te komen. Kooyhaven, het nieuwe regionaal havengebonden bedrijventerrein in Den Helder, is onlangs officieel geopend. De ingebruikname van Kooyhaven betekent een sterke impuls voor zowel de lokale economie van Den Helder als de regio in de Kop van Noord-Holland. Met de komst van Kooyhaven, – met een directe verbinding met open zee en grote kavelruimtes – wordt de beschikbare ruimte van de zeehaven optimaal benut.

Bedrijven die in de haven gevestigd zijn (of zich gaan vestigen) zorgen voor spin-off van toeleveranciers en andere (faciliterende) bedrijven voor Kooyhaven en het aangrenzende bedrijventerrein Kooypunt. Den Helder is strategisch gelegen langs een van de drukste zeeroutes ter wereld, interessant voor zowel de traditionele offshore als de renewables. Het is een ideale pitstop voor het bedrijfsleven dat actief is in offshore business. Kooyhaven is gelegen ten zuiden van de N99 en ten oosten van de N9 op het grondgebied van gemeente Hollands Kroon, binnen een uur reisafstand van luchthaven Schiphol.

Vliegende start
Met de vestiging van Glomar Offshore B.V. is er een vliegende start. Kooyhaven is het eerste project uit de Routekaart, de gebiedsontwikkelingskalender van NV Port of Den Helder. Het Havenbedrijf zal met Kooyhaven en de kades die nog ontwikkeld gaan worden, bijdragen aan de energietransitie op de Noordzee. Het zal haar positie als North Sea Energy Gateway (NSEG) verder versterken. “Onder de noemer North Sea Energy Gateway zetten we het hele cluster haven, luchthaven, kennis/onderwijs/onderzoek en de supply chain in de markt. Een sterke brand en heldere positionering moet dit gebied beter op de kaart zetten. De economie van Den Helder en de regio wordt hiermee robuuster en toekomstbestendig. De komst van Glomar kan een aanzuigende werking op de gehele offshore markt hebben. Als er één schaap over de dam is volgen er meer. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, mede door de aantrekkende economie”, aldus Jacoba Bolderheij, directeur Port of Den Helder. Het havenbedrijf is verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling, beheer, onderhoud en exploitatie van het civiele deel van de haven.

Prominente speler
Glomar Offshore B.V. is een prominente speler in de offshore markt. Het bedrijf exploiteert een gevarieerde vloot van speciaal gebouwde offshore support schepen. Op Kooyhaven breidt de onderneming haar activiteiten uit door onder andere warehousing te vestigen voor klein onderhoud aan schepen en mobilisaties ten behoeve van de offshore windindustrie. Zo kan Glomar extra service bieden aan zowel de traditionele olie & gaswinning als de offshore windindustrie.

Jachtbouw
Het bedrijventerrein Kooyhaven biedt ruimte aan ondernemingen binnen de supply chain voor de energiemarkt, die haven- of watergebonden zijn. Kooyhaven speelt daarnaast in op andere sectoren die van de ligging en havenfaciliteiten kunnen profiteren, zoals jachtbouw en agribusiness. Het Kooyhavengebied wordt all electric aangelegd. Dat betekent dat de gebruikers hun ruimtes verwarmen met duurzame zonne- en windenergie, eventueel in combinatie met thermische opslag. Hiermee zet Port of Den Helder een volgende stap in de verduurzaming van de haven.

Noord-Hollands kanaal
Het gebied ligt aan het Noordhollands Kanaal tegenover bedrijventerrein Kooypunt, op een steenworp afstand van de zeehaven en Den Helder Airport. Een groot voordeel biedt de samenhang met Kooypunt: de aanwezigheid van bedrijven die opereren in dezelfde dynamische sector, wat een zeer sterke positie oplevert. Kooyhaven fungeert als aanvullend bedrijventerrein met zowel eigen kavels als voor algemeen gebruik.

Renewables
Kooyhaven past binnen de strategische visie van Port of Den Helder, die zich ontwikkelt tot logistieke offshore hub van Nederland door de toenemende focus op de renewables. De snelle ontwikkelingen in de offshore wind energiemarkt bieden grote kansen voor Den Helder. Tot 2023 worden drie grote windparken voor de Nederlandse kust gebouwd, waarvan een voor de kust van Noord-Holland. Bovendien zijn na 2023 nog veel meer windparken voorzien. Den Helder zet met name in op de operationele en onderhoudswerkzaamheden voor de offshore windenergiemarkt. Met het oog op die toekomst werkt Port of Den Helder nu aan de realisatie van nieuwe kades in de diepzeehaven met directe toegang naar open zee.

Track record
“Nederland heeft internationaal de beste papieren voor de snelle ontwikkeling van offshore windenergie. Den Helder biedt met toonaangevende kennisinstituten in de nabije omgeving, de aanwezige helikopterluchthaven Den Helder Airport en de unieke geografische ligging een uitstekend vestigingsklimaat voor aanleg en onderhoud van offshore windparken. We hebben een uitstekend track record op het gebied van de offshore. Laat dus, met het oog op de toekomstige wind op zee parken, de kennis en ervaring van Den Helder niet verloren gaan. Onze expertise kan ingezet worden ten behoeve van de uitrol van windenergie in de hele regio. Vandaar dat dit gebied steeds meer offshore- en maritieme bedrijvigheid aantrekt”, verklaart Bolderheij.

Samenwerking
De aanwezigheid van de Koninklijke Marine en de offshore-industrie geeft de haven van Den Helder een sterke positie in de topsectoren Water, Energie, Logistiek en Hightech Systemen & Materialen. De ontwikkeling van de haveneconomie wordt gestimuleerd door een toenemende civiel-militaire samenwerking, waarmee kansen in hoog tempo kunnen worden verzilverd. Port of Den Helder, het bedrijfsleven en de Koninklijke Marine werken eendrachtig samen om deze ambities waar te maken.

Kennis
Alle kennis en ervaring om in de toekomst een belangrijke rol te spelen bij het milieuvriendelijk ontmantelen van productieplatforms en de bouw en onderhoud van windmolenparken, is in de haven van Den Helder geconcentreerd. Diverse kennisinstituten verrichten toegepast onderzoek naar innovaties voor duurzame energiewinning op zee. Onderzoeksinstellingen doen research naar corrosiebestrijding van scheepsrompen, haveninfrastructuur en fundaties van windmolens op zee.

Decommissioning
Ook speelt de haven nu al een rol in de decommissioning, de ontmanteling van platforms op zee. Met name op het gebied van pieces small en plug and abandonment is het bedrijfsleven in de haven van Den Helder nu al actief. Naar verwachting zullen deze activiteiten de komende decennia alleen maar toenemen, als de olie- en gasprijzen laag blijven en door de opkomst van duurzame energiebronnen.

Efficiencywinst
Den Helder heeft een slimme haven. De snelle en efficiënte handling, ontwikkeld door samenwerking tussen de verschillende offshorebedrijven en oliemaatschappijen staat wereldwijd bekend als ‘Den Helder Quality’. De samenwerking maakt een efficiënte en effectieve bevoorrading van platforms mogelijk. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op voor de bedrijven en daarmee ook voor de afnemers. Door nauwe afstemming tussen helikoptervluchten en schepen wordt gewerkt aan een nog grotere efficiencywinst. De samenwerking met Den Helder Airport biedt hiervoor unieke kansen.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op